ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Νέα Πρόεδρος του ΔΗΣΥ η Αννίτα Δημητρίου

Έλαβε ισχυρή εντολή 69,18%

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Η Αννίτα Δημητρίου έλαβε ισχυρή εντολή 69,18% και είναι η νέα Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού. Ο Δημήτρης Δημητρίου, ο οποίος έλαβε ποσοστό 30,82%, βρισκόταν στο πλευρό της καθ' όλη τη διάρκεια της ανακήρυξής της. Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η επικεφαλής της εφορευτικής επιτροπή, Ξένια Κωνσταντίνου, στην έκτακτη Παγκύπρια Εκλογική συνέλευση ψήφισαν 20.734 μέλη, ποσοστό 40,9% των μελών του ΔΗΣΥ. Τα έγκυρα ψηφοδέλτια ήταν 20.652, άκυρα 53, λευκά 29. Η Αννίτα Δημητρίου έλαβε 14.287 ψήφους και ο Δημήτρης Δημητρίου 6.365. 

Η υπόλοιπη ηγετική πυραμίδα θα συμπληρωθεί βάση και του καταστατικού του κόμματος στις αρχές Μαΐου στο Παγκύπριο Συνέδριο. Στις 6 Μαΐου θα γίνει και ο απολογισμός της πενταετίας, ενώ η παγκύπρια εκλογική συνέλευση για όλη την υπόλοιπη ηγεσία, δηλαδή για τη θέση του Αναπληρωτή Προέδρου, των τριών Αντιπροέδρων ,των 25 αιρετών μελών του Πολιτικού Γραφείου και της προέδρου της ΓΟΔΗΣΥ θα γίνει την επόμενη μέρα, 7 Μαΐου. 

Συγχαρητήρια στην Αννίτα και από τον πρόεδρο του ΕΛΚ 

Τα συγχαρητήρια και τη στήριξή του εξέφρασε στην Αννίτα Δημητρίου, για την εκλογή της στην Προεδρία του ΔΗΣΥ, και ο Πρόεδρος του ΕΚΛ, Μάνφρεντ Βέμπερ.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, αναφέρει ότι προσβλέπει σε μια συνεργασία με την κ. Δημητρίου σε θέματα που αφορούν τις Ευρωπαϊκές προκλήσεις, όπως το μεταναστευτικό και η ενεργειακή ασφάλεια. 

Αννίτα Δημητρίου: Ο μόνος νικητής ο Δημοκρατικός Συναγερμός

Μήνυμα ενότητας για έναν ενωμένο και ισχυρό Δημοκρατικό Συναγερμό, έστειλε στις πρώτες της δηλώσεις μετά την εκλογή της η νέα Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου, έχοντας δίπλα της τον απερχόμενο Πρόεδρο, Αβέρωφ Νεοφύτου και τον ανθυποψήφιό της, Δημήτρη Δημητρίου, σε μια κατάμεστη αίθουσα στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στην Πινδάρου.

Η κ. Δημητρίου είχε έναν θερμό εναγκαλισμό με τον κ. Δημητρίου λίγο πριν από την επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της έκτακτης Παγκύπριας Εκλογικής Συνέλευσης, που την ανέδειξε νικήτρια με ποσοστό 69,15%. Το 41% των εγγεγραμμένων μελών του ΔΗΣΥ που συμμετείχαν στην διαδικασία εξέλεξε την πρώτη γυναίκα Πρόεδρο του κόμματος.

«Εδώ είναι ο Δημοκρατικός Συναγερμός, ενωμένος κι ισχυρός», ήταν η πρώτη φράση της κ. Δημητρίου. «Μαζί θα πορευτούμε στη συνέχεια, ενωμένοι, ισχυροί, πρωταγωνιστές, στα πολιτικά δρώμενα». Ευχαρίστησε από την καρδιά της «τον υπέροχο κόσμο του ΔΗΣΥ που από την πρώτη στιγμή συστρατεύτηκε κι έκανε σήμερα πράξη την ενότητα. Είμαστε όλες κι όλοι μαζί, με αυτή την σπουδαία παρακαταθήκη του Γλαύκου Κληρίδη, το όραμα για το αύριο κι έτσι θα προχωρήσουμε».

Η προσέλευση ήταν αθρόα και δόθηκε ισχυρό μήνυμα ότι έτσι θα πορευτούν και στη συνέχεια, πρόσθεσε. «Σε αυτή την προσπάθεια κανείς και καμία δεν περισσεύει. Θέλουμε τα ιστορικά μας στελέχη, θέλουμε την ηγεσία μας, θέλουμε τα οργανωμένα σύνολα, θέλουμε τη νεολαία μας, θέλουμε τον καθένα και την κάθεμια από εσάς». [Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ].

Η Αννίτα Δημητρίου με τον Δημήτρη Δημητρίου, τη μητέρα και τον σύζυγό της. 

Δηλώσεις Αβέρωφ Νεοφύτου μετά την εκλογή Αννίτας

Τις 20 και πλέον χιλιάδες που σε μια άψογη διαδικασία, σε μια ακόμα γιορτή της Δημοκρατίας, προσήλθαν στην κάλπη και ψήφισαν για τη νέα ηγεσία, ευχαρίστησε ο απερχόμενος Πρόεδρος, Αβέρωφ Νεοφύτου συγχαίροντας την Αννίτα Δημητρίου, αλλά και τον Δημήτρη Δημητρίου για τον αγώνα που έκανε.

Απόψε στέλνετε ένα μήνυμα, είπε, «βαθιές οι ρίζες αυτής της ιστορικής παράταξης για όσους νόμισαν ότι μπορούν να σπάσουν τη συνοχή ή να παίξουν με τις κληριδικές αρχές κι αξίες της». Απευθυνόμενος στην κ. Δημητρίου ο κ. Νεοφύτου είπε, «δεν χρειάζεσαι ούτε τις συμβουλές ούτε την καθοδήγησή μας. Να θεωρείς δεδομένη τη στήριξή μας. Για το καλό του τόπου μας, για το καλό της παράταξής μας».

Γιατί, το καλό του τόπου περνά από ένα δυνατό, ενωμένο και πρωταγωνιστικό ΔΗΣΥ, κατέληξε χειροκροτούμενος.

Στην Πινδάρου η νέα Πρόεδρος του ΔΗΣΥ

Στα κεντρικά γραφεία του ΔΗΣΥ έφτασε η νέα Πρόεδρος, Αννίτα Δημητρίου, όπου θα προβεί σε δηλώσεις. 

Δ Δημητρίου: Θα είμαι δίπλα στην Αννίτα Δημητρίου, η ανανέωση επιτεύχθηκε

Η ενότητα είναι δεδομένη, ο ΔΗΣΥ βγαίνει πιο δυνατός από αυτή τη διαδικασία, δήλωσε λίγο νωρίτερα ο Δημήτρης Δημητρίου, πλαισιωμένος από τη σύζυγο, την οικογένεια και υποστηρικτές του, που τον χειροκροτούσαν.

Διαβεβαίωσε, είπε, την Αννίτα Δημητρίου, ότι θα είναι δίπλα της για να κάνουν τον ΔΗΣΥ κυρίαρχη πολιτική δύναμη του τόπου. Όταν μπήκε σε αυτή τη μάχη, είπε, πρόταξε τρία στοιχεία: ανανέωση, ενότητα, πολιτικό εκσυγχρονισμό του ΔΗΣΥ. «Η ανανέωση επιτεύχθηκε και επιτρέψτε μου να πω ότι η υποψηφιότητά μου ήταν ο καταλύτης σε αυτή την εξέλιξη».

Η ενότητα είναι δεδομένη, δήλωσε, προσθέτοντας ότι ο ΔΗΣΥ βγαίνει πιο δυνατός απ’ αυτή τη διαδικασία καθώς τόσο η Αννίτα Δημητρίου όσο και ο ίδιος έκαναν μια πολιτισμένη καμπάνια που ένωσε το κόμμα, αποφόρτισε εντάσεις και έκαναν το πρώτο βήμα για να κλείσουν τις πληγές που άνοιξαν τους τελευταίους μήνες. [Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ].

Συγχαρητήρια Ν. Παπαδόπουλου, Γ. Καρούσου και Σ. Στεφάνου στην Αννίτα Δημητρίου

Αρχισαν να φτάνουν στον ΔΗΣΥ τα στελέχη

Ο Φαίδωνας Φαίδωνος. 

Ο Χάρης Γεωργιάδης.

Η Φωτεινή Τσιρίδου.

Η Ελένη Σταύρου. 

Ο Νίκος Γεωργιου. 

Ο Πρόδρομος Αλαμπρίτης στα δεξιά. 

Στην Πινδάρου ο Αβέρωφ Νεοφύτου 

Στην Πινδάρου έφθασε και ο Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος ανεβαίνει στον πέμπτο όροφο.  

Εξήγγειλε υποψηφιότητα για αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ο Ευθύμιος Δίπλαρος

Την υποψηφιότητά του για αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανακοίνωσε ο Ευθύμιος Δίπλαρος. [Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ].

Συγχαρητήρια Ευθύμιου Δίπλαρου στην Αννίτα

Τα συγχαρητήριά του εξέφρασε προς την νέα Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου, ο Ευθύμιος Δίπλαρος, o οποίος βρίσκεται στα κεντρικά γραφεία του ΔΗΣΥ.  Όπως ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter, «όλοι μαζί συνεχίζουμε ενωμένοι...Δεν περισσεύει κανείς». 

Στην Πινδάρου ο Κουλάς - Στον 2ο όροφο μέλη της εφορευτικής 

Στην Πινδάρου έφτασε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Ονούφριος Κουλάς, ενώ στο δεύτερο όροφο βρίσκονται ήδη τα μέλη της εφορευτικής. Στο σημείο έφτασε και ο Μιχάλης Σοφοκλέους. Σημειώνεται ότι στον δεύτερο όροφο βρίσκεται και ο Νίκος Τορναρίτης. 

Αυτά είναι τα τελικά ποσοστά προσέλευσης στην Κύπρο και το εξωτερικό

Στο 41% ανήλθε η τελική προσέλευση στις κάλπες που σημαίνει ότι ψήφισαν 20.708 Συναγερμικά μέλη. 

Αμμόχωστος 3.000, ποσοστό 45%

Εξωτερικό 201, ποσοστό 10%

Λάρνακα 3.092, ποσοστό 47%

Λεμεσός 4.532, ποσοστό 39%

Λευκωσία 7.578, ποσοστό 42 %

Πάφος 2.305, ποσοστό 39%  

Έκλεισαν οι κάλπες - Ξεκίνησε η καταμέτρηση

Στις 6:00 το απόγευμα έκλεισαν οι κάλπες και ξεκίνησε η καταμέτρηση των ψήφων. Σημειώνεται ότι το αποτέλεσμα αναμένεται να ανακοινωθεί μέχρι τις 8:00 το βράδυ.  

Ξεπέρασαν τις 20.000 οι Συναγερμικοί που ψήφισαν 

Μέχρι τις 17:30 το απόγευμα ψήφισαν συνολικά 20.050 μέλη του ΔΗΣΥ. 

Λευκωσία: 41%

Λεμεσός: 38,5%

Λάρνακα: 45,7%

Πάφος: 38,5%

Αμμόχωστος: 44.3%

Στο 37,06% το ποσοστό προσέλευσης μέχρι τις 17:00

Στο  37,06%  ανήλθε στις 17:00 η συμμετοχή των εγγεγραμμένων μελών στον ΔΗΣΥ που έχουν δικαίωμα ψήφου στην Έκτακτη Παγκύπρια Εκλογική Συνέλευση για την ανάδειξη του νέου Προέδρου του κόμματος. Το εκλογικό τους δικαίωμα άσκησαν 19.055 μέλη. 

Στο 30,5% το ποσοστό προσέλευσης μέχρι τις 15:00

Στο 30,5% ανήλθε στις 15:00 η συμμετοχή των εγγεγραμμένων μελών στον ΔΗΣΥ που έχουν δικαίωμα ψήφου στην Έκτακτη Παγκύπρια Εκλογική Συνέλευση για την ανάδειξη του νέου Προέδρου του κόμματος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΗΣΥ, 15.463 άτομα έχουν ψηφίσει από τα 50.660 μέλη. 

Στο 19% το ποσοστό προσέλευσης μέχρι τις 12:00

Ποσοστό 19% των εγγεγραμμένων μελών του ΔΗΣΥ ψήφισε μέχρι τις 12 το μεσημέρι στην Έκτακτη Παγκύπρια Εκλογική Συνέλευση για την ανάδειξη του νέου Προέδρου του κόμματος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΗΣΥ, το εκλογικό τους δικαίωμα άσκησαν 9.621 μέλη. Σημειώνεται ότι συνολικά τα μέλη είναι 50880. Η εκλογική διαδικασία άρχισε στις 9 το πρωί και θα ολοκληρωθεί στις 6 το απόγευμα χωρίς διακοπή.

Αννίτα Δημητρίου: Δεν υπάρχει νικητής και χαμένος 

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός είναι εδώ ισχυρός, ενωμένος, πρωταγωνιστής στην πολιτική σκηνή, ανέφερε σε δηλώσεις της μετά την άσκηση του εκλογικού της δικαιώματος η υποψήφια για την Προεδρία του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου.

Καλώντας τον κόσμο να προσέλθει στην κάλπη ανέφερε πως η επόμενη μέρα θα πρέπει να βρει ενωμένο το κόμμα. «Από αύριο» σημείωσε «περνάμε σε μία νέα εποχή και κρατάμε τα κεκτημένα».

Πρόσθεσε ότι δεν θεωρεί ότι υπάρχει νικητής και χαμένος, καθώς «είμαστε μέλη της ίδιας οικογένειας». [Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ].

Ψήφισε ο Αβέρωφ Νεοφύτου: Πού θα τον βρει η επόμενη μέρα

Είμαι βέβαιος ότι αυτή η ιστορική παράταξη θα είναι η πρωταγωνιστική δύναμη, υπηρετώντας τις αρχές και τις αξίες για τις οποίες ιδρύθηκε από τον Γλαύκο Κληρίδη», δήλωσε μεταξύ άλλων ο απερχόμενος Πρόεδρος του κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου.

Ερωτηθείς πού θα τον βρει η επόμενη μέρα, ο κ. Νεοφύτου είπε «μαχόμενος γι’ αυτές τις αρχές και τις αξίες για τις οποίες είμαστε Συναγερμικοί και θα στηρίξω με όλες μου τις δυνάμεις τη νέα ηγεσία. Η ενότητα για εμάς δεν είναι σχήμα λόγου». [Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ]. 

Δηλώσεις Συντονιστή Περιφέρειας Λευκωσίας, Χρύσανθου Φάκα 

Ν. Αναστασιάδης: Όποιος και να εκλεγεί η πορεία της παράταξης θα παραμείνει πρωταγωνιστική

Όποιος και να εκλεγεί η πορεία της παράταξης θα παραμείνει πρωταγωνιστική, είπε ο Νίκος Αναστασιάδης, μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος.

Σε ερώτηση να πει ποιος είναι ο δικός του εκλεκτός, ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε πως «είχα την εντύπωση πως η άσκηση του δικαιώματος ψήφου είναι μυστική. Αφήστε με να το διατηρήσω αυτό». [Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ]

Ι. Κασουλίδης: Ο ΔΗΣΥ λύνει δια της ψήφου της βάσης όλα τα προβλήματα που έχει

Στις δύο κάλπες στα κεντρικά γραφεία του ΔΗΣΥ στην Πινδάρου υπήρξε αθρόα προσέλευση το πρωί στην παρουσία πρώην Υπουργών αλλά και ιστορικών στελεχών του, όπως ο Παναγιώτης Δημητρίου και ο Ιωάννης Κασουλίδης.

Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους ο τέως ΥΠΕΞ, Iωάννης Κασουλίδης, υπογράμμισε ότι ο ΔΗΣΥ ήταν το πρώτο κόμμα που εισήξε τις δημοκρατικές διαδικασίες, όπως η σημερινή, που είναι ένα προτέρημα που έχει ο Συναγερμός. «Λύνει δια της ψήφου της βάσης όλα τα προβλήματα που έχει».

Ερωτηθείς εάν η εκλογή νέου Προέδρου στον ΔΗΣΥ θα λύσει το πρόβλημα της εσωστρέφειας, ο κ. Κασουλίδης απάντησε, «ναι, αλλά και η εσωστρέφεια που γίνεται αυτό τον καιρό δεν είναι κακή. Είναι συζήτηση δημοκρατική, η οποία θα δώσει δια της δημοκρατικής διαδικασίας και τη λύση».

Ο Παναγιώτης Δημητρίου. 

Σάβια Ορφανίδου: Διεκδικεί τη θέση του Αντιπροέδρου του ΔΗΣΥ 

Την απόφασή της να διεκδικίσει τη θέση του Αντιπροέδρου του ΔΗΣΥ, γνωστοποίησε η Σάββια Ορφανίδου, τονίζοντας ωστόσο ότι σήμερα δεν είναι η μέρα για να μπαίνουμε στην επόμενη διαδικασία.

«Θα πρέπει με σεβασμό να ακολουθήσουμε τις σημερινές διαδικασίες και να τις ολοκληρώσουμε. Θα πρέπει να στηρίξουμε όποιο νεαρό στέλεχος εκλεγεί. Η επόμενη μέρα πρέπει να μας βρει έτοιμους. Εδώ είμαστε εδώ για να προσφέρουμε», είπε.

Υπενθυμίζεται ότι η υπόλοιπη ηγετική πυραμίδα θα συμπληρωθεί βάση και του καταστατικού του κόμματος στις αρχές Μαΐου στο Παγκύπριο Συνέδριο. Στις 6 Μαΐου θα γίνει και ο απολογισμός της πενταετίας, ενώ η παγκύπρια εκλογική συνέλευση για όλη την υπόλοιπη ηγεσία, δηλαδή για τη θέση του Αναπληρωτή Προέδρου, των τριών Αντιπροέδρων ,των 25 αιρετών μελών του Πολιτικού Γραφείου και της προέδρου της ΓΟΔΗΣΥ θα γίνει την επόμενη μέρα, 7 Μαΐου.

Ψήφισε ο Δ. Δημητρίου: «Σήμερα είναι η μέρα να χτίσουμε ένα νέο Συναγερμό»

«Σήμερα είναι η μέρα που οι αγνοί, περήφανοι Συναγερμικοί μιλούν. Είναι η μέρα που οι ελεύθερα σκεπτόμενοι Συναγερμικοί ψηφίζουν. Είναι η μέρα που όλοι αυτοί οι άνθρωποι που στάθηκαν απέναντι στα κατεστημένα μιλούν. Είναι η μέρα της καθαρής αλλαγής, των καθαρών θέσεων. Είναι η μέρα να χτίσουμε ένα νέο, καθαρό Συναγερμό. Καλώ λοιπόν όλους τους Συναγερμικούς να προσέλθουν σήμερα στις κάλπες για αυτό το νέο Συναγερμό που θέλουμε», δήλωσε ο Δημήτρης Δημητρίου.

Ερωτηθείς πού θα τον βρει η επόμενη μέρα, είπε ότι «από απόψε το βράδυ θα είμαστε όλοι εδώ για να σηκώσουμε μαζί τα χέρια για τον μεγάλο, δυνατό Συναγερμό που θα πρέπει να είναι σύντομα ξανά πρωταγωνιστής στην πολιτική σκηνή της χώρας».

Ερωτηθείς εάν εκλεγεί, ποια θα είναι η θέση της κ. Αννίτας Δημητρίου, ανέφερε ότι θα είναι Πρόεδρος της Βουλής, εκ των πραγμάτων θα έχει ένα σημαντικό ρόλο να επιτελέσει και στον ΔΗΣΥ και στην χώρα. [Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ.]

Στην Πινδάρου Δ. Δημητρίου και Κ. Κούσιος

Στα κεντρικά γραφεία του ΔΗΣΥ, για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, έφτασαν οι Δημήτρης Δημητρίου, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, και Κυριάκος Κούσιος. 

Ξεκίνησε η εκλογική διαδικασία

H ψηφοφορία ξεκίνησε στις 9 το πρωί και θα διαρκέσει μέχρι τις 6 το απόγευμα χωρίς διακοπή. Τα μέλη του κόμματος έχουν την ευχέρεια να ψηφίσουν σε 79 εκλογικά κέντρα σε Κύπρο και εξωτερικό (Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Λονδίνο). Η κάλπη στο Λονδίνο θα κλείσει στις 4 μμ (τοπική ώρα).  

Το πρόγραμμα

Ο Δημήτρης Δημητρίου ψηφίσε στα Κεντρικά Γραφεία του ΔΗΣΥ στις 9.15 το πρωί και η Αννίτα Δημητρίου στο Πολυδύναμο Κέντρο Λάρνακας στις 11.30

Ο επίτιμος πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης ψηφίσε στις 10 το πρωί στη κάλπη του Λυκείου Αποστόλου Πέτρου και Παύλου στη Λεμεσό ενώ μία ώρα αργότερα στα Κεντρικά Γραφεία στη Πινδάρου θα ψηφίσει ο απερχόμενος πρόεδρος Αβέρωφ Νεοφύτου.   

Μάλιστα αν κάποιο μέλος επιθυμεί αλλαγή εκλογικού κέντρου υπάρχει η δυνατότητα να το πράξει επί τόπου και να ψηφίσει στο εκλογικό κέντρο της προτίμησής του ενώ όλοι οι ψηφοφόροι πρέπει να γνωρίζουν πως θα έχουν μαζί τους έγγραφο εξακρίβωσης στοιχείων (ταυτότητα, εκλογικό βιβλιάριο και άδεια οδηγού) ενώ αν δεν έχουν διευθετήσει την συνδρομή τους για το 2023 θα πρέπει να την τακτοποιήσουν καταβάλλοντας €10 πριν ψηφίσουν.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑ

Ο ΔΗΣΥ εκλέγει πρόεδρο, ή προεδρίνα χωρίς χρόνο για τηλεοπτική εμφάνιση έκθεσης του προγράμματός της και υποστήριξη αυτού, για την συνέχεια της καταστροφικής του πορείας.

Γ. Αργυρού
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση