ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 11:57
 

Ο τουρκικός τύπος εμπλέκει την Ρωσία στην διένεξη της Α. Μεσογείου

Τι αναφέρει επίμαχο δημοσίευμα του αντιπολιτευόμενου τύπου

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Την ώρα που η τουρκική κυβέρνηση ξεκινά νέα γεώτρηση στα ανοιχτά των νότιων παραλίων της Κύπρου, ένα βήμα, το οποίο το λεγόμενο υπεξ χαρακτηρίζει ως αναμενόμενη εξέλιξη, ο αντιπολιτευόμενος τύπος της Τουρκίας φέρνει στο προσκήνιο την εμπλοκή της Ρωσίας στις εξελίξεις της Ανατολικής Μεσογείου.

Σύμφωνα με την αντιπολιτευόμενη τουρκική εφημερίδα Σοζτζού, «η Ρωσία χρειάζεται την "τδβκ" προκειμένου να εκμεταλλευτεί τον φυσικό πλούτο και την ενέργεια στη περιοχή και στις θαλάσσιες ζώνες δικαιοδοσίας της Συρίας». Σε σχετικό δημοσίευμα της, η εφημερίδα θεωρεί ότι η συνεργασία με την Τουρκία στην Α. Μεσόγειο για την Ρωσία είναι αναπόφευκτη και αναγκαία. Στο πλαίσιο αυτής της επισήμανσης η τουρκική εφημερίδα φέρνει στο προσκήνιο το ενδεχόμενο της αναγνώρισης της «τδβκ» από την Ρωσία και της Αμπχαζίας από την Τουρκία. Ακόμη, η Σοζτζού αναφέρεται και στο ενδεχόμενο της δημιουργίας μιας στρατιωτικής βάσης στα κατεχόμενα, μια πληροφορία που έφερε στο προσκήνιο τις προηγούμενες ημέρες ο τ/κ τύπος.

Η Σοζτζού στηρίζει όλα τα προαναφερόμενα σενάρια σε επισημάνσεις και εκτιμήσεις του πρώην υπεύθυνου της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, εν αποστρατεία στρατηγού Ουνάλ Ατάμπαϊ.

«Η Ρωσία θα ζητήσει στρατιωτική βάση»

Στο ίδιο δημοσίευμα ξεχωρίζουν και οι απόψεις του αντιπροέδρου του τουρκικού κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ερντογάν Τοπράκ, ο οποίος θεωρεί ότι το επόμενο διάστημα, η Ρωσική Ομοσπονδία δεν αποκλείεται να ζητήσει από την Τουρκία την παραχώρηση μιας στρατιωτικής βάσης.

«Λόγω των αγωγών της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα και τις αποθήκες φυσικού αερίου στη Θράκη, υπάρχει πιθανότητα να απαιτηθεί μια βάση στην περιοχή για την ασφάλεια των επενδύσεων στην ενέργεια. Στο πλαίσιο αυτό, η Ρωσία θα εγγυηθεί την ασφάλεια της ροής φυσικού αερίου δημιουργώντας μια εγκατάσταση αποθήκευσης αερίου χωρητικότητας τουλάχιστον 10 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων στη Θράκη. Είναι πιθανό η Ρωσία να ζητήσει βάσεις στην επόμενη περίοδο για τον πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής στο Μέρσεν-Ακκουγιού στο νότο και τους αγωγούς φυσικού αερίου και τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης της Θράκης στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας», τονίζει ο κ. Τοπράκ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Σχόλια αναγνωστών

Σ. Περδίος: Η εθνική στρατηγική για τον τουρισμό υλοποιείται

«Οσοι περισσοτεροι τουριστες έρθουν τοσο το χειρότερο για μας Ο κίνδυνος από τον κορωνοιό πολλαπλασιάζεται ...»
Haris  |  22:16

Ανοίγει η βεντάλια των ελέγχων από χώρες με κορωνοϊό

«Μα αγαπητέ Υπουργέ, οι περισσότεροι που έρχονται Κύπρο από Ιταλία, δεν έρχονται με απευθείας πτήσεις, ...»
Ένας Πολίτης  |  11:25

Το τραγικό απόφθεγμα

«"...Όπως ήταν αναμενόμενο και οι τρεις ομάδες διέψευσαν την εμπλοκή τους στο καταγγελλόμενο σκάνδαλο. ...»
Χρίστος  |  09:57

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X