ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

«Ο Χαν έχει όλα τα εχέγγυα για να ανταποκριθεί στο ρόλο του»

Την προσδοκία ότι ο Γιοχάνες Χαν θα ανταποκριθεί πλήρως στη σοβαρότητα της αποστολής του, μετά τον διορισμό του ως Ειδικού Απεσταλμένου της ΕΕ για το Κυπριακό, εξέφρασαν κυβερνητικές πηγές

ΚΥΠΕ

Την προσδοκία ότι ο Γιοχάνες Χαν θα ανταποκριθεί πλήρως στη σοβαρότητα της αποστολής του, μετά τον διορισμό του ως Ειδικού Απεσταλμένου της ΕΕ για το Κυπριακό, εξέφρασαν κυβερνητικές πηγές στη Λευκωσία, λέγοντας ότι ο Αυστριακός πολιτικός διαθέτει όλα τα εχέγγυα και τη στήριξη της Προέδρου της Κομισιόν, ενώ σημειώνουν παράλληλα τον παράγοντα των ευρωτουρκικών ως δέλεαρ προς την τουρκική πλευρά.

Ο διορισμός του την Τετάρτη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «είναι ο τελευταίος κρίκος σε μια αλυσίδα γεγονότων» που προηγήθηκαν, σημείωσαν οι ίδιες πηγές και πρόσθεσαν πως «έχει γίνει πάρα πολύ δουλειά για να φτάσουμε στο σημερινό σημείο». Ανέφεραν επίσης ότι δεν πρέπει να θεωρείται «μία απλή λογική εξέλιξη, η οποία προέκυψε συγκυριακά».

«Είναι μια αλληλουχία γεγονότων και δεδομένων» που οδηγούν στη σημερινή ανακοίνωση, δήλωσαν οι ίδιες πηγές, αναφέροντας ότι πρόκειται μια εξέλιξη η οποία προκύπτει μετά από δύο και πλέον χρόνια προσπαθειών και εν μέσω μίας σωρείας, σχολιασμού, κριτικής, περί ανέφικτου, περί ανεδαφικού» και άλλα.

«Δεν είναι μία φωτογραφία της στιγμής αυτή η εξέλιξη, αλλά μέρος μίας ευρύτερης κατάστασης πραγμάτων που ξεκινά με τον διορισμό της προσωπικής απεσταλμένης από τον ΓΓ του ΟΗΕ», υπογράμμισαν, σημειώνοντας ότι και για αυτό υπήρξε έντονη αμφισβήτηση κατά πόσον θα μπορούσε να υλοποιηθεί.

Σημείωσαν ότι η ανακοίνωση τώρα του διορισμού του κ. Χαν, συμπίπτει με την εντός ολίγων ημερών κάθοδο της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Μαρίας Άνχελα Ολγκίν στην Κύπρο.

«Περίπου πριν από ένα χρόνο δεν υπήρχε ούτε το ένα, ούτε το άλλο, ούτε καμία διαδικασία επαφής, ούτε καν συζήτηση επί της ουσίας», ανέφεραν.

Ανέφεραν επίσης ότι «με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνδιαμορφώσαμε αυτή την εξέλιξη και για να γίνει αυτό χρειάστηκε μια διαδικασία που χαρακτηρίζεται από επιμονή, μεθοδικότητα και στοχο-προσήλωση».

«Πείσαμε τόσο για την δέσμευση μας ως προς το Κυπριακό - ο Πρόεδρος έπεισε ότι είναι δεσμευμένος προς αυτό – όσο και για την αξιοπιστία μας και για την αποτελεσματικότητα μας ως κράτος μέλος», πρόσθεσαν.

«Είναι μία προσπάθεια η οποία ξεκίνησε από την πρώτη στιγμή, στο πρώτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Μαρτίου, όπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε κατ΄ ιδίαν συνάντηση με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και παρουσίασε την στρατηγική του, ενώ αναφέρθηκε και στο θέμα του ειδικού απεσταλμένου. Από τότε υπάρχει στενή συνεργασία τόσο σε επίπεδο Πρόεδρου της Δημοκρατίας με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπή αλλά και σε άλλα επίπεδα για το πώς προχωρούμε, πρόσθεσαν.

«Προσδοκούμε ότι θα ανταποκριθεί πλήρως στη σοβαρότητα της αποστολής, έχει όλα τα εχέγγυα, την εμπειρία, τη στήριξη της ίδιας της Προέδρου της Επιτροπής και σε συνεργασία με την κ. Ολγκίν, μπορεί πλέον, με μεθοδολογικά σαφή τρόπο να ενεργοποιηθεί η παράμετρος που αφορά στα ευρωτουρκικά, επ' ωφελεία, τόσο της μετάβασης στην ουσιαστική διαπραγμάτευση, όσο και του περιεχομένου της διαπραγμάτευσης – όταν φτάσει κάποιος στο περιεχόμενο της διαπραγμάτευσης - αλλά ταυτόχρονα και σε σχέση με το καλάθι των ευρωτουρκικών, το οποίο λειτουργεί ως δέλεαρ ή ως κίνητρο ή ως καταλύτης σε σχέση με την τουρκική πλευρά», πρόσθεσαν.

Σε σχέση με τον ρόλο που θα έχει στο Κυπριακό ο κ. Χαν, οι κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι «αυτή την στιγμή υπάρχει στην διάθεση των μερών και της διαδικασίας και του στόχου που είναι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων ένα πρόσθετο σημαντικό εργαλείο» και πρόσθεσαν πως «ο τρόπος με τον οποίο αυτό το εργαλείο θα χρησιμοποιηθεί ή θα αξιοποιηθεί είναι ζητούμενο που θα δούμε στην πράξη πως θα γίνει».

«Εμείς θα είμαστε απόλυτα συνεργάσιμοι με τον κ. Χαν στην προσπάθεια του δεδομένου ότι δουλέψαμε και επιδιώξαμε να γίνει αυτός ο διορισμός», πρόσθεσαν.

«Πρέπει να κάνουμε υπομονή για να δούμε ο ίδιος ο κ. Χαν με την εμπειρία που κουβαλά πως θα λειτουργήσει με την κ. Ολγκίν», σημείωσαν.

Αναφορικά με τα βήματα που έγιναν μέχρι τον διορισμό του κ. Χαν, οι ίδιες πηγές ανέφεραν μεταξύ άλλων ότι προέκυψε μία πολύ σημαντική εξέλιξη που αφορούσε τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τόσο του Ιουνίου του 2023 όσο και του Απριλίου του 2024 για τα οποία «υπήρξε αμφισβήτηση, τι εννοούν και τι σημαίνουν».

Εν τέλη, συνέχισαν οι πηγές, υπήρξε η κοινή επιστολή προς τον ΓΓ του ΟΗΕ με την έναρξη της διάσκεψης της Γενεύης υπογεγραμμένη από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και την Πρόεδρο της Επιτροπής όπως με σαφή τρόπο διατυπώνεται η θέση της ΕΕ ως προς την πορεία πραγμάτων.

Είπαν ακόμη ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δημιούργησε την κινητικότητα στο Κυπριακό και «οδηγηθήκαμε στην άτυπη πενταμερή στην Γενεύη και είχαμε τον διορισμό της κ. Ολγκίν».

Αυτές οι εξελίξεις και το κάθε βήμα, όπως δήλωσαν, μας έφερνε πιο κοντά και στον διορισμό του ειδικού απεσταλμένου, ενώ απαραίτητα βήματα ήταν και τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ιουνίου του 2023 και τα συμπεράσματα του Συμβουλίου του Απριλίου του 2024.

Ανέφεραν επίσης ότι με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και με το γραφείο της «συνεργαστήκαμε στενά και για την πρωτοβουλία Αμάλθεια» και σημείωσαν ότι «ο κ. Χαν υπήρξε και στενός συνεργάτης της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Αναφέρθηκαν επίσης στην κοινή επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον Λίβανο όπου ανακοινώθηκε το χρηματοδοτικό πακέτο αλλά και στην Αίγυπτο όπου ανακοινώθηκε άλλο πακέτο.

Αναφορικά με την επιλογή του κ. Χαν, οι κυβερνητικές πηγές δήλωσαν ότι από το βιογραφικό, ο κ. Χαν είναι «σαφέστατα μία πολιτική προσωπικότητα, η οποία έχει μακρόχρονη πείρα στην πολιτική αρένα», ενώ στα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως σημείωσε, «είναι ο μακροβιότερος Επίτροπος, έχοντας ολοκληρώσει τρεις διαδοχικές, θητείες», που περιλάμβαναν περιφερειακή πολιτική, διεύρυνση και θέματα προϋπολογισμού της ΕΕ.

Ανέφεραν επίσης ότι ο κ. Χαν διαθέτει πολιτικό υπόβαθρο, γνώση του τρόπου λειτουργίας των Βρυξελλών που τεκμαίρεται από την σχεδόν 15χρονη θητεία του και το πορτφόλιο με το οποίο είχε αρμοδιότητα, όπου «σαφώς δείχνει προς την τουρκική πλευρά το ότι τύχαιναν διαχείρισης τα ζητήματα της Τουρκίας και από τον ίδιο σε σημαντικό βαθμό».

Επιπλέον, ανέφεραν ότι ένα σημείο αναφοράς ως προς την περαιτέρω εξέλιξη των πραγμάτων που καταλήγουν σήμερα ήταν και η συνάντηση των Med9 που έγινε τον Οκτώβριο στην Πάφο, παρουσία της Προέδρου της Επιτροπής.

Οι ίδιες πηγές είπαν ακόμη ότι υπήρξαν επαφές με τον ίδιο τον κ. Χαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, παρουσία της Υφυπουργού για θέματα ΕΕ Μαριλένας Ραουνά, η οποία σε ένα μεγάλο κομμάτι αυτής της προσπάθειας είχε την απευθείας επαφή με τις Βρυξέλλες, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση