ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΟΗΕ: Ευγνωμοσύνη για τις προσπάθειες της Κύπρου υπέρ της Γάζας

Οριστικοποιούνται τα επιχειρησιακά σχέδια προκειμένου ο ΟΗΕ να είναι σε θέση να χειριστεί επαρκώς την ανθρωπιστική βοήθεια

ΑΜΠΕ

«Είμαστε ευγνώμονες για τις προσπάθειες της Κύπρου, που υποστηρίζονται από άλλα κράτη μέλη, να διατηρήσει (σε λειτουργία) τον θαλάσσιο διάδρομο ως πρόσθετη οδό για (να παραδίδεται) ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα», δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ Φαρχάν Χακ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των διαπιστευμένων συντακτών στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Ο κ. Χακ ανέφερε ότι οριστικοποιούνται τα απαραίτητα επιχειρησιακά σχέδια προκειμένου ο ΟΗΕ να είναι σε θέση να χειριστεί επαρκώς την ανθρωπιστική βοήθεια μόλις λειτουργήσει σωστά η πλωτή αποβάθρα (που έστησε ο στρατός των ΗΠΑ), εγγυόμενος παράλληλα την ασφάλεια του προσωπικού του. Η ευαισθητοποίηση και η αποδοχή της κοινότητας είναι πρωταρχικής σημασίας για την εγγύηση της ασφάλειας αυτής της επιχείρησης.

«Είμαστε ευγνώμονες και στις ΗΠΑ για όλη τη δουλειά που έκαναν για να στηθεί η πλωτή αποβάθρα. Ωστόσο, η παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας δεν μπορεί και δεν πρέπει να εξαρτάται από μια πλωτή αποβάθρα, που είναι μακριά από εκεί όπου οι ανάγκες είναι πιο μεγάλες. Για να αποτρέψουμε τη φρίκη ενός λιμού, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την πιο γρήγορη και προφανή διαδρομή για να φτάσουμε στους κατοίκους της Γάζας και γι’ αυτό, χρειαζόμαστε χερσαία πρόσβαση», θύμισε.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, οι χερσαίες διαδρομές είναι η πιο βιώσιμη, αποτελεσματική και αποδοτική μέθοδος παροχής βοήθειας, και γι’ αυτόν το λόγο χαρακτηρίζει απαραίτητο να ανοίξουν όλα τα σημεία διέλευσης.

Σημαντικός ο ρόλος της Κύπρου για «Αμάλθεια» είπε η Πρέσβειρα των ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τον σημαντικό ρόλο που η Κύπρος διαδραματίζει στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, μέσω του σχεδίου «Αμάλθεια», ανέφερε το βράδυ της Πέμπτης η Πρέσβειρα των ΗΠΑ, Τζούλι Φίσερ,  σημειώνοντας ότι σύντομα αναμένεται η παράδοση της πρώτης ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω της πλωτής προβλήτας που αγκυροβόλησε σήμερα στη Γάζα.

Στο πλαίσιο χαιρετισμού της κατά την εκδήλωση εγκαθίδρυσης του Propeller Club of the United States, Limassol Port, που πραγματοποιήθηκε στη Λεμεσό, η Αμερικανίδα Πρέσβειρα ανέφερε πως «πέραν από τον παγκόσμιο ρόλο της Κύπρου στο θαλάσσιο εμπόριο, θέλω να αναγνωρίσω τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, μέσω του σχεδίου ‘Αμάλθεια’, τον θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο από τη Λάρνακα προς τον την πλωτή προβλήτα του Αμερικανικού στρατού στη Γάζα».

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πραγματικά την τιμή να συνεργάζονται με την Κύπρο και πολλές άλλες χώρες που υποστηρίζουν αυτήν την προσπάθεια και τα Ηνωμένα Έθνη», είπε και σημείωσε ότι με την άφιξη σήμερα της προβλήτας στη Γάζα «αναμένουμε να δούμε, τις επόμενες μέρες, την πρώτη παράδοση σωτήριας ανθρωπιστικής βοήθειας, η οποία περιλαμβάνει τρόφιμα και φάρμακα για την αντιμετώπιση του σοβαρού υποσιτισμού σε παιδιά κάτω των πέντε χρόνων».

Αυτή η αποστολή καθώς και οι υπόλοιπες που θα ακολουθήσουν στο μέλλον προέρχονται από την Λάρνακα, είπε η κ. Φίσερ, σημειώνοντας ότι η Κύπρος μπορεί να υπερηφανεύεται για τον ηγετικό της ρόλο στην ευρύτερη ανταπόκριση από στεριά, θάλασσα και αέρα, για ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΑΜΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση