ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Όζερσαϊ: Ολοκληρώθηκε η «απογραφή» στο Βαρώσι

Πιθανή εμπλοκή του ΟΗΕ και της ε/κ πλευράς στη διαδικασία του ανοίγματος της κλειστής πόλης

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Στο πλαίσιο της συζήτησης που διεξάγεται για τον «προϋπολογισμό» του νέου έτους, ο «υπουργός Εξωτερικών» των Κατεχομένων, Κουντρέτ Όζερσαϊ, προέβη σε δηλώσεις που αφορούν το Κυπριακό και τις σχέσεις των δύο κοινοτήτων. Ο κ. Όζερσαϊ έκανε ειδική αναφορά στις εξελίξεις που αφορούν το Βαρώσι και μίλησε για πιθανή εμπλοκή του ΟΗΕ και της ε/κ πλευράς στη διαδικασία του ανοίγματος της κλειστής πόλης.

Ολοκληρώθηκε η «απογραφή»

Σε ό,τι αφορά το Βαρώσι, ο κ. Όζερσαϊ δήλωσε ότι έχουν πλέον ολοκληρωθεί οι μελέτες απογραφής και οι εκθέσεις για τα ακίνητα του Εβκάφ, τις εκκλησίες, την καθαριότητα της περιοχής και την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας. Στο ζήτημα του Βαρωσίου δήλωσε ότι υπάρχει ανάγκη για μια συνολική προσέγγιση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Σύμφωνα με τον κ. Όζερσαϊ, σε περίπτωση που εμπλακεί ο ΟΗΕ στην προσπάθεια ανοίγματος του Βαρωσίου, η ε/κ πλευρά δεν πρόκειται να αποκλειστεί από την όλη τη διαδικασία.

Απέτυχε η ομοσπονδία

Επαναλαμβάνοντας τη γνωστή θέση του περί αποτυχίας της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού με βάση το ομοσπονδιακό μοντέλο, ο κ. Όζερσαϊ δήλωσε ότι πλέον στην Κύπρο δεν υφίστανται συνθήκες για επίτευξη ομοσπονδιακή λύσης. Κατά την άποψή του, η ε/κ πλευρά δεν είναι έτοιμη να μοιραστεί την εξουσία και τον πλούτο με την τ/κ πλευρά.

Σχετικά με την πιθανή φόρμουλα λύσης του Κυπριακού, ο κ. Όζερσαϊ ανέφερε ότι οι πλευρές έχουν δύο επιλογές. Είτε θα αλλάξουν τις συνθήκες που υφίστανται στην Κύπρο σήμερα είτε θα ξεκινήσουν ένα νέο μοντέλο συνεργασίας, με «μια διαφορετική εταιρική σχέση» και εξελικτική προσέγγιση, δίχως να στοχεύουν αρχικά σε μια ολοκληρωμένη λύση.

Διαφορετικά μοντέλα συνεργασίας

Αναφερόμενος σε διαφορετικά μοντέλα συνεργασίας και σε δύο ξεχωριστά κράτη, ο κ. Όζερσαϊ επεσήμανε ότι σε περίπτωση που στην Κύπρο ξεκινήσει μια εταιρική σχέση που θα βασίζεται στη συνεργασία, στο τέλος μιας ορισμένης χρονικής περιόδου, θα δημιουργηθεί εμπιστοσύνη και κουλτούρα καταμερισμού της εξουσίας και του πλούτου. Ο κ. Όζερσαϊ επεσήμανε ότι η συνεργασία για το φυσικό αέριο μπορεί να γίνει και πριν από τη λύση. Το ίδιο ισχύει για τη συνεργασία για την τρομοκρατία, την αντιμετώπιση του προβλήματος των εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και την πρόληψη της εμπορίας ανθρώπων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Σχόλια αναγνωστών

Το μετέωρο βήμα του Χάρη

«Η ομοσπονδία με σωστό περιεχόμενο δεν είναι "αναξιόπιστο πολιτικό στερότυπο". ΟΙ καταξιωμένοι διεθνώς ...»
Πέτρος Θ. Παντελίδης  |  21:17

Υποψήφιος με την ΔΗΠΑ ο Αντρέας Πιτσιλλίδης

«Πολιτικοί τυχοδιώκτες της Κύπρου ενωθείτε!!!!!»
Γιάννης Σαβεριάδης  |  22:21

Μας πήρε ο δαίμονας

«Η ε/κ αρχουσα ταξη απο το 1955, δια πυρος και σίδηρου, επιδιωξε τη μονοπωληση της εξουσιας, στη Κυπρο, ...»
levant  |  20:24

Συνάντηση Αβέρωφ-Σιζόπουλου για τους προϋπολογισμούς

«Κορώνες σούπερ πατριωτισμού και μάχης κατά της Διαφθοράς από τον Σιζόπουλο αλλά εντελώς τυχαίως η Προεδρία ...»
Γιάννης Σαβεριάδης  |  16:21

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση