ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πάει δικαστήρια ο σοσιαλιστικός αλληλοσπαραγμός

Αφήνει αιχμές για ποινικά παραπτώματα ο Σιζόπουλος ενώ ο Δημήτρης Παπαδάκης απειλεί με μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Το πήγαινε-έλα επιδοτών που μεταφέρουν κλητεύσεις, τα πειθαρχικά συμβούλια και κατηγορητήρια, οι αιχμές για ποινικά αδικήματα και οι απειλές για μηνύσεις μετά τις διαγραφές, ήταν αρκετά και μεγάλα γεγονότα σε ένα μικρό χρονικό διάστημα για να καταδείξουν, πως η σοσιαλιστική αλληλεγγύη έχει –τουλάχιστον προσωρινώς- εγκαταλείψει το οικοδόμημα που λέγεται ΕΔΕΚ. Ποιοι θα μείνουν πίσω είναι βεβαίως ένα ζήτημα ανοικτό, καθώς μετά τη διαγραφή Παπαδάκη, τις παραιτήσεις δύο μελών της Κεντρικής Επιτροπής που ακολούθησαν, το δηκτικό tweet Ομήρου περί μεσαιωνικών διαδικασιών, τις ένθεν κακείθεν καταγγελίες, το κόμμα μπαίνει σε νέα εσωστρέφεια με άγνωστες τις προεκτάσεις για την επιβίωσή του. Όπως όλα δείχνουν, η απόφαση του πειθαρχικού συμβουλίου να διαγράψει τον Δημήτρη Παπαδάκη ήταν μάλλον η πρώτη πράξη του νέου δράματος της ΕΔΕΚ και θα έχει συνέχεια διά της νομικής οδού καθώς έπονται μηνύσεις και εμφανίσεις σε δικαστήρια. Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι κατά πόσο η διαφορά είναι καθαρά οικονομική και νομική ή πίσω από τη διαγραφή Παπαδάκη υπάρχει και πολιτική ουρά, με άξονα το επόμενο εκλογικό συνέδριο της ΕΔΕΚ.

Μετά και τις τελευταίες δηλώσεις του Μαρίνου Σιζόπουλου ο γενικός εισαγγελέας ζήτησε άμεση διερεύνηση των δημόσιων δηλώσεων του Προέδρου της ΕΔΕΚ, καταδεικν΄λυοντας πως το θέμα δεν θα κλείσει αναίμακτα. 

Προετοίμασε το έδαφος

Η διαγραφή του κ. Παπαδάκη, αν και η εσχάτη των ποινών, δεν αποτέλεσε κεραυνό εν αιθρία για τα στελέχη της ΕΔΕΚ. Το περιβάλλον του ευρωβουλευτή ήταν άλλωστε προετοιμασμένο για κάτι τέτοιο από την πρώτη συνεδρία του πειθαρχικού συμβουλίου η οποία πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους. Είχε προϊδεάσει βεβαίως ο κ. Σιζόπουλος από το μεσημέρι της Δευτέρας για το πώς θα κινείτο το πειθαρχικό συμβούλιο, καθώς όπως υποστήριξε στο ΣΙΓΜΑ προτού να ληφθεί επίσημα η απόφαση θα προχωρήσει σε δημοσιογραφική διάσκεψη για να εξηγήσει τους λόγους –προφανώς της διαγραφής- και να ενημερώσει τα επαρχιακά συμβούλια του κόμματος. Μετά από τρεις ώρες συνεδρία, το πειθαρχικό συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να προχωρήσει στη διαγραφή του κ. Παπαδάκη καθώς όπως σημειώνεται «δεν έχει δείξει τον παραμικρό σεβασμό στο κόμμα που τον εξέλεξε και τις εσωτερικές νόμιμες καταστατικές διαδικασίες».

Αιχμές για ποινικά ζητήματα

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, κληθείς να τοποθετηθεί το πρωί της Τρίτης για το θέμα του Δημήτρη Παπαδάκη, ανέφερε πως εδώ και πέντε μήνες «καταβλήθηκαν προσπάθειες ούτως ώστε με τρόπο νόμιμο και σωστό ο Ευρωβουλευτής να εκπληρώσει τις υποσχέσεις και τις υποχρεώσεις που ανέλαβε ενυπόγραφα έναντι του κόμματος». Προετοίμασε πως θα βγάλει στη δημοσιότητα τα στοιχεία που «καίνε» τον Δημήτρη Παπαδάκη. «Ως ένα κόμμα το οποίο διαχρονικά έχουμε ανοιχτό μέτωπο σύγκρουσης με την διαπλοκή και τα σκάνδαλα», είπε, υπενθυμίζοντας ότι η ΕΔΕΚ έχει αποκαλύψει σωρεία σκανδάλων στη Βουλή, «δεν μπορούμε να ανεχόμαστε ενδεχομένως παρατυπίες και σκοτεινά σημεία λειτουργίας εντός του κόμματος. Πρέπει να είμαστε καθαροί και να το αποδεικνύουμε ότι είμαστε καθαροί». Το απόγευμα της Τετάρτης θα συνεδριάσει το πολιτικό γραφείο του κόμματος ούτως ώστε να παραθέσει και στο σώμα τα στοιχεία που έχει ο κ. Σιζόπουλος. Υπάρχουν βεβαίως και στελέχη, που πέραν των οικονομικών διαφορών, εκφράζουν τη θέση πως ο Δημήτρης Παπαδάκης, ήταν μακριά από το κόμμα όλο αυτό το διάστημα αποφεύγοντας την όποια επικοινωνία με την ηγετική πυραμίδα του κόμματος και στελέχη.

Η Μελίνα, η Χούντα και η ΕΔΕΚ

Τις αιχμές Σιζόπουλου περί ενδεχόμενων ποινικών ζητημάτων, δεν άφησε αναπάντητες ο Δημήτρης Παπαδάκης ο οποίος μέσω του δικηγόρου του Θεοφάνη Ανδρέου, ζήτησε να καταθέσει τα στοιχεία που λέει πως έχει εντός 24 ωρών διαφορετικά θα καταθέσει αγωγή εναντίον του κ. Σιζόπουλου, ζητώντας την άρση της βουλευτικής του ασυλίας για την δημοσίευση ψευδών ειδήσεων. Προηγουμένως ο κ. Παπαδάκης είχε μιλήσει για διάτρητη διαδικασία, σημειώνοντας ότι η υπόθεση θα πέσει στα δικαστήρια. Ξεκαθάρισε πως θα μείνει ανεξαρτήτως του αποτελέσματος ευρωβουλευτής της ΕΔΕΚ. Σε ανάρτησή του στο twitter, δημοσιοποίησε το τραγούδι της Μελίνας Μερκούρη «Είμαι Ρωμιά», σημειώνοντας ότι το τραγούδι τραγουδήθηκε όταν η Χούντα αφαίρεσε από την Μελίνα Μερκούρη την ελληνική ιθαγένεια, παραλληλίζοντας προφανώς τα δύο περιστατικά. Μετά τη διαγραφή του κ. Παπαδάκη ακολούθησαν δύο παραιτήσεις από την κεντρική επιτροπή του κόμματος όπου εξέφραζαν την στήριξή τους προς τον Δημήτρη Παπαδάκη και σημειώνοντας πως η ΕΔΕΚ έχει χάσει τον ιδεολογικό της προσανατολισμό.

Το «come back» Ομήρου

Η διαγραφή του Δημήτρη Παπαδάκη δεν άφησε αμέτοχο πάντως τον πρώην πρόεδρο της Βουλής και παραιτηθέντα πρόεδρο της ΕΔΕΚ Γιαννάκη Ομήρου, ο οποίος μέσω ανάρτησής του στο twitter έκανε λόγο για μεσαιωνικές διαδικασίες και για ασυγκράτητο κατήφορο στον οποίο οδηγείται η ΕΔΕΚ. Ο κ. Ομήρου είχε παραιτηθεί το 2015, κάνοντας λόγο για «ευτελή εκβιασμό» και φωτογραφίζοντας τον Μαρίνο Σιζόπουλο ως ενορχηστρωτή στον εξαναγκασμό παραίτησής του. Υπενθυμίζεται πως ο κ. Παπαδάκης αν και είχε ιδιαίτερα στενές σχέσεις με τον κ. Ομήρου ήταν από τα πρώτα στελέχη που είχαν στηρίξει τον Μαρίνο Σιζόπουλο για την προεδρία της ΕΔΕΚ.

Η πολιτική εξόντωση

Ο ευρωβουλευτής της ΕΔΕΚ πάντως, είχε διαφοροποιηθεί αρκετές φορές από τους χειρισμούς της ηγεσίας, τόσο σε ό,τι αφορά τη θέση του κόμματος γύρω από το γενικό σύστημα υγείας αλλά και για το γεγονός ότι το κόμμα βρέθηκε στο παρελθόν, στο ίδιο μετερίζι με το ΕΛΑΜ. Ο ίδιος ο Δημήτρης Παπαδάκης, είπε από την αρχή πως ο λόγος της διαγραφής, δεν είναι οι οικονομικές διαφορές αλλά η πολιτική του εξόντωση. Υπενθυμίζεται ότι στις εσωκομματικές εκλογές του 2017, πολλοί ήταν εκείνοι που έκαναν κρούσεις στον κ. Παπαδάκη να επιστρέψει στην Κύπρο και να διεκδικήσει απέναντι από τον Μαρίνο Σιζόπουλο. Ο ίδιος ο Μαρίνος Σιζόπουλος απορρίπτει ότι ο λόγος είναι η προεδρία του κόμματος. Στελέχη της ΕΔΕΚ επισημαίνουν πως βάσει του περιορισμού των θητειών ο Μαρίνος Σιζόπουλος δεν πρόκειται να διεκδικήσει στο επόμενο εκλογικό συνέδριο, καθώς θα έχει καλύψει δύο θητείες, ωστόσο όταν εκλέγηκε το 2015, πλήρωνε την θητεία του παραιτηθέντος Γιαννάκη Ομήρου και συνεπώς η πρώτη θητεία μετρά από την εκλογή του το 2017.

Έντυπη

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X