ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

Φρένο στις διακρίσεις για ασφάλιση οδηγών άνω των 70 - Πάει Ολομέλεια

Στην Ολομέλεια για ψήφιση έπειτα από τρία χρόνια συζήτησης. Τι αλλάζει

Ραφαέλα Δημητριάδη

Έπειτα από τρία χρόνια συζήτησης στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το ζήτημα της ασφάλισης των ηλικιωμένων, με στόχο την αποτροπή δυσμενών διακρίσεων εις βάρος τους, οδηγείται προς ψήφιση την Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2026.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εξέτασε σήμερα, τον περί Μηχανοκινήτων Οχημάτων (Ασφάλιση Ευθύνης έναντι Τρίτου) (Τροποποιητικό) Νόμο του 2025, στο πλαίσιο του οποίου πραγματοποιήθηκε η κατ’ άρθρον συζήτηση των προτάσεων της ανεξάρτητης βουλεύτριας Αλεξάνδρας Ατταλίδου.

Από την πλευρά της η Νομική Υπηρεσία, εξέφρασε τη διαφωνία της με την υποχρέωση αιτιολόγησης της απόρριψης για ασφάλιση.

Την ίδια ώρα, η Χρηματοοικονομική Επίτροπος Βαλεντίνα Γεωργιάδου, εξέφρασε την έκπληξη της για την τοποθέτηση της Νομικής Υπηρεσίας. Όπως είπε, δεν γίνεται να μην αιτιολογήσεις τον λόγο, άρνησης σύναψης ή ανανέωσης, ή τερματισμού ασφαλιστικής σύμβασης. «Θα αφήσουμε μια αυθαιρεσία να υπάρχει».

Με το σκεπτικό της Νομικής Υπηρεσίας, διαφώνησε και ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος. «Δεν αντιλαμβάνομαι το σκεπτικό της Νομικής Υπηρεσίας. Δεν μπορεί να αλλάζουν μονομερώς οι όροι των συμβάσεων».

Σε δηλώσεις της μετά το πέρας της συνεδρίασης, η Πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και βουλεύτρια του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, τόνισε πως, η πρόταση αυτή έρχεται να απαντήσει σε ένα τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλοί συμπολίτες μας, οι οποίοι υποχρεούνται από τον Νόμο και «σωστά φυσικά», να διαθέτουν ασφάλιση έναντι τρίτου, αλλά ταυτόχρονα, λόγω ηλικίας, υφίστανται περιορισμούς ή δυσανάλογες αυξήσεις στα ασφάλιστρά τους. «Ως Επιτροπή θεωρήσαμε ότι είχε έρθει η ώρα να τεθεί ένα σαφές πλαίσιο, ώστε να αποφεύγονται καταχρήσεις εις βάρος τους». Παράλληλα, η κ. Χαραλαμπίδου, εξέφρασε τόσο τη στήριξη της ίδιας όσο και των μελών της Επιτροπής για την εν λόγω πρόταση.

Στη δική της τοποθέτηση, η βουλεύτρια Αλεξάνδρα Ατταλίδου και εισηγήτρια της πρότασης, έκανε λόγο για μια μακρά και απαιτητική διαδρομή.

Σύμφωνα με την ίδια, η εν λόγω πρόταση βάζει φρένο στη ξεκάθαρη διάκριση εις βάρος των οδηγών αποκλειστικά λόγω ηλικίας. «Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων αποδείχθηκε περίτρανα ότι η ηλικία από μόνη της δεν αποτελεί ρίσκο. Αυτό δεν είναι άποψη, αλλά συμπέρασμα βασισμένο σε αριθμητικά δεδομένα που κατατέθηκαν».

Πλέον, όπως τόνισε, κανείς δεν μπορεί να επικαλείται την ηλικία ως μοναδικό λόγο για άρνηση σύναψης ή ανανέωσης ασφαλιστικής σύμβασης, ούτε για αύξηση ασφαλίστρων. Παράλληλα αναφέρθηκε στα παράπονα από τους πολίτες, οι οποίοι είτε αντιμετωπίζουν δυσανάλογες αυξήσεις στα ασφάλιστρά τους είτε έρχονται αντιμέτωποι με άρνηση ασφαλιστικής κάλυψης. Με τη νέα ρύθμιση, όπως τόνισε η κ. Ατταλίδου, τελειώνει ο καιρός της αυθαίρετης άρνησης. «Δεν θα υπάρχει διάκριση χωρίς τεκμηρίωση».

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Ραφαέλα Δημητριάδη

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X

Μπες στο μυαλό των
αγαπημένων σου αρθρογράφων

Λάβε στο email σου το τελευταίο τους άρθρο τη στιγμή που δημοσιεύεται.

ΑΠΟΚΤΗΣΕ ΣΥΝΔΡΟΜΗ

Απόκτησε συνδρομή με €50 τον χρόνο για πρόσβαση στην έντυπη έκδοση.

ΑΠΟΚΤΗΣΕ ΣΥΝΔΡΟΜΗ