ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Παν. Κύπρου - Δώσαμε υπερωρίες στην Κωμοδρόμου, όμως νομότυπα

«Εμείς δεν πήραμε οδηγίες από κανέναν, εφαρμόσαμε τη νομοθεσία», τόνισε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου, Τάσος Χριστοφίδης

Του Μάριου Χριστοφή

Του Μάριου Χριστοφή και Παναγιώτη Ρουγκάλα

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου μέσω του Πρύτανή του, Τάσου Χριστοφίδη παραδέχθηκε ότι καταβλήθηκαν οι υπερωρίες στη Δόξα Κωμοδρόμου, όμως νομότυπα, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν έλαβε οδηγίες από κανέναν.

Όπως εξήγησε στην «Κ» ο κ. Τάσος Χριστοφίδης, «όταν ένας υπάλληλος του Πανεπιστημίου αποσπάται στη Δημόσια Υπηρεσία, ο μισθός του καταβάλλεται από το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Όσον αφορά τις υπερωρίες, όταν ένας αποσπασμένος υπάλληλος του Πανεπιστημίου κάνει υπερωρίες στον Οργανισμό που εργάζεται (πχ στο Προεδρικό ή στο Υπουργείο), τότε ο Οργανισμός ή Υπηρεσία που τον φιλοξενεί στέλνει μία τεκμηριωμένη κατάσταση στο Πανεπιστήμιο Κύπρου που αναφέρει τις ώρες και τις μέρες που έχει δουλέψει. Το Πανεπιστήμιο ελέγχει αν αυτό είναι σύμφωνο με τη νομοθεσία και καταβάλλεται η χρηματική αποζημίωση. Όλα αυτά τα χρήματα επιστρέφονται από το Προεδρικό ή από το Υπουργείο Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου».

«Εμείς δεν πήραμε οδηγίες από κανέναν, εφαρμόσαμε τη νομοθεσία», τόνισε ο Πρύτανης του Πανεπιστήμιο Κύπρου, επισημαίνοντας παράλληλα, ότι εκτός από την αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο, υπάρχουν άλλοι τρεις εργαζόμενοι του Πανεπιστήμιου που είναι απόσπαση σε θέσεις της Δημόσιας Υπηρεσίας, εκ των οποίων ο ένας κατέχει πιο υψηλή κλίμακα από την κ. Κωμοδρόμου και εφαρμόζεται η ίδια διαδικασία.

Γεν. Ελεγκτής: Έχει πάρει ήδη 2,486 ευρώ για «overtime» η κ. Δόξα Κωμοδρόμου

Την ίδια ώρα, ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών, δήλωσε ότι η κ. Δόξα Κωμοδρόμου έχει λάβει ήδη 2,486 ευρώ ως «overtime» για την περίοδο Μαρτίου, Απριλίου και Μαΐου, σύν 11 ημέρες «time off». Κατά τον ίδιο, τα χρήματα αυτά θα πρέπει να επιστραφούν από την ίδια και έκτοτε θα έχει βάση η απόσυρση του αιτήματος 10 χιλιάδων ευρώ που έχει γίνει για υπερωρίες.

Ο Γεν. Ελεγκτής σημείωσε πως, η κ. Κωμοδρόμου δεν «χτυπά κάρτα» στο Προεδρικό και αν δεν χτυπά κάρτα εξ’ ορισμού δεν θα έπρεπε να εγείρεται αίτημα για «overtime» πληρωμή. Ναι μεν ασκεί συναφή καθήκοντα πολιτειακού αξιωματούχου, αλλά δεν ασκεί πολιτειακό αξίωμα.

Το «διπλοπόρτι»

Σύμφωνα με τον Γενικό Ελεγκτή το ορθότερο θα ήταν να παραιτηθεί από το Παν. Κύπρου που έχει τη θέση λειτουργού. «Το διπλοπόρτι δημιουργεί προβλήματα, το ορθό θα ήταν να γίνει έτσι. Εξάλλου εάν μια υπάλληλος του Πανεπιστημίου που ασκεί τα καθήκοντα αναπληρώτριας κυβ. εκπροσώπου δημιουργείται θέμα», σχολίασε.

Ο κ. Οδ. Μιχαηλίδης στη συνέχεια αποκάλυψε ότι η υπερωριακή αμοιβή των 2,486 ευρώ αφορούσε αιτήματα για παραμονή της σε συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου από τις 3 το μεσημέρι μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα, επειδή πήγε σε μνημόσυνο μία Κυριακή από τις 7 το πρωί μέχρι τις 12 το μεσημέρι και επειδή παραβρέθηκε σε εγκαίνια του αστεροσκοπείου από τις 5 το απόγευμα μέχρι τις 10 τη νύχτα. «Δεν υπάρχει αίτημα τύπου μένω σε συνεδρία, άρα θέλω να πληρωθώ. Μην παρεξηγηθώ, η υπερωριακή αμοιβή δεν είναι κακό, ωστόσο οι λόγοι για τους οποίους ζητά υπερωρίες δεν καλύπτονται από νόμο», σχολίασε.

Τα έδωσε το Παν. Κύπρου

Όσον αφορά την υπερωριακή αμοιβή των 2,486 ευρώ που έχει λάβει ήδη, καταβλήθηκε από το Πανεπιστήμιο Κύπρου με ειδικό αίτημα του Προεδρικού, δίχως επαρκή αιτιολογία. «Εάν επιστραφούν αυτά τα χρήματα στο Πανεπιστήμιο Κύπρου τότε το θέμα θεωρείται λήξαν», σημείωσε ο κ. Οδ. Μιχαηλίδης.

Με επιστολή στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής των Αντιπροσώπων ημερομηνίας 13 Σεπτεμβρίου 2023 από το Υπουργείο Οικονομικών σημειώνεται πως, το ποσό για αποδέσμευση της αντιμισθίας της κ. Κωμοδρόμου έχουν αφαιρεθεί 10,037 ευρώ. Η κ. Κωμοδρόμου έχει συμφωνία απόσπασης από το Πανεπιστήμιο Κύπρου που είναι λειτουργός και της έχουν ανατεθεί καθήκοντα στο Προεδρικό. Το Προεδρικό είχε ζητήσει πριν 10 ημέρες την αποδέσμευση 51,795 ευρώ από την Επιτροπή Οικονομικών για να καλύψει τη μισθοδοσία και τις υπερωρίες της αναπληρώτριας κυβερνητικής εκπροσώπου που διορίστηκε από αρχές Μαρτίου μέχρι και τέλη Δεκέμβρη.

Ο μισθός της κ. Κωμοδρόμου στο Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι της κλίμακας Α8, ύψους περίπου 2.100 ευρώ μικτών απολαβών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Μάριου Χριστοφή

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση