ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Παράσταση για εκνευρισμό της Λευκωσίας η έναρξη γεώτρησης από το Γιαβούζ

Στόχος της Άγκυρας ο εκνευρισμός Αναστασιάδη ώστε να επιμείνει σε προϋποθέσεις και να επωμισθεί ναυάγιο της συνάντησης της Παρασκευής

Ανυπόστατες είναι οι πληροφορίες ότι το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο Γιαβούζ άρχισε γεώτρηση στη θαλάσσια περιοχή της Καρπασίας. Σύμφωνα με διπλωματική πηγή της «Κ», δεν ελέγχονται ως ασφαλείς ούτε και έχουν και μετρήσιμες αποδείξεις οι πληροφορίες περί γεωτρυτικής δραστηριότητας του Γιαβούζ στα ανοιχτά της χερσονήσου της Καρπασίας, της τουρκικής φιλοκυβερνητικής εφημερίδας «Sabah», ενώ όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, τα περί γεώτρησης Γιαβούζ εντάσσονται σε σχεδιασμό της Άγκυρας για υπονόμευση της διαδικασίας στο κυπριακό και επίρριψη ευθύνης στον Ν. Αναστασιάδη.

Πως έχουν τα πράγματα

Υπενθυμίζεται ότι πριν από τρεις και πλέον βδομάδες και συγκεκριμένα στις 14/07/2019, πληροφορίες πως το άλλο τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο Φατίχ, είχε εντοπίσει κοίτασμα στα ανοικτά της Πάφου, δημοσίευσε, η εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος», επικαλούμενη πηγές των Βρυξελλών, το οποίο και αποδείχθηκε επίσης ανυπόστατο καθώς ήταν διαρροή λανθασμένων πληροφοριών από κοινοτικούς τχενοκράτες. Τώρα ωστόσο οι πληροφορίες της «Sabah», σαφώς και στοχεύουν να υπονομεύσουν την συνάντηση της Παρασκευής μεταξύ του Προέδρου Αναστασιάδη και του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί επιτείνοντας το θερμό κλίμα στην κυπριακή ΑΟΖ καθώς, όπως εκτιμούν διπλωματικές πηγές, αποτελούν μέρος του ιδίου σεναρίου της Άγκυρας που έφερε σήμερα στην Κατεχόμενη Κύπρο τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, για συναντήσεις με αξιωματούχους της λεγόμενης κυβέρνησης Τατάρ, και τον Μουσταφά Ακιντζί αλλά κυρίως για μετάβαση του στο «Γιαβούζ» ώστε να δοθεί πανηγυρικός τόνος στην έναρξη – κατά τη «Sabah» - των εργασιών. 

Επιβεβαίωση της «Κ» από την Άγκυρα

Στις 21/07/2019 η «Κ» στο πρωτοσέλιδο της είχε τίτλο: «Δεν εντόπισε κάποιο κοίτασμα το Φατίχ» και υπότιτλο: Από παρανόηση των Βρυξελλών η είδηση μαϊμού για «επιτυχή γεώτρηση», που κινητοποίησε Λευκωσία και Άγκυρα. Στο ρεπορτάζ σημειώναμε ότι «και η Τουρκία συνελήφθη εξαπίνης αφού η πληροφόρηση των αρμοδίων υπουργών περί του αντιθέτου συνηγορούσε. Χρειάστηκε λίγος χρόνος ώστε η Άγκυρα να εξακριβώσει ότι η δική της πληροφόρηση ήταν σωστή και πως το Φατίχ δεν έχει βρει φυσικό αέριο. Η Τουρκία διαμηνύει πλέον διπλωματικώς ότι δεν πρόκειται να σταματήσει το πρόγραμμα γεωτρήσεών της εκτός και αν το σταματήσει και η ε/κ πλευρά και πάει σε συνομιλίες για λύση του Κυπριακού, του ενεργειακού περιλαμβανομένου».

Τώρα, δυο βδομάδες μετά το δημοσίευμα της «Κ», ο Τούρκος υπ. Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ από τα Κατεχόμενα δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι πρέπει να γίνει αποδεκτή η τ/κ πρόταση για τη δημιουργία μιας κοινής επιτροπής για τους υδρογονάνθρακες, η οποία και απορρίφθηκε από την ε/κ πλευρά και προσθέτει: «Ελπίζουμε ότι θα ξανασκεφτούν αυτήν την πρόταση. Επιθυμώ να επιβεβαιώσω ότι σε αυτήν τη διαδικασία, σε περίπτωση που προκύψει κάποιο καθήκον για τις εγγυήτριες δυνάμεις, είμαστε έτοιμοι να παρέχουμε υποστήριξη». Όσο για το ότι το Φατίχ δεν εντόπισε κοίτασμα επιβεβαιώνεται πλέον και από το δημοσίευμα της «Sabah» που επικαλείται πληροφόρηση από κυβερνητικές πηγές: «Κατά τις ίδιες πληροφορίες το έτερο πλωτό γεωτρύπανο της Τουρκίας, το «Φατίχ», που επιχειρεί ανοιχτά της Πάφου, θα συνεχίσει τις γεωτρητικές εργασίες για λίγες ακόμα εβδομάδες, ενώ έχει φτάσει σε βάθος 5.000 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας». Μάλιστα σύμφωνα με την «Sabah», εντός των ημερών καταπλέει στην περιοχή και το σεισμογραφικό πλοίο «Ορούτς Ρέις».

Η τουρκική τακτική

Πάντως δημοσιογραφικές πηγές από τα Κατεχόμενα, διατύπωναν στην «Κ» την εκτίμηση ότι η Άγκυρα αξιοποιώντας την απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου στη Λευκωσία τον Μάιο, σύμφωνα με την οποία ζητείται, ο τερματισμός των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας, στην κυπριακή ΑΟΖ, διαφορετικά δεν δημιουργούνται προοπτικές για τη συνέχιση των προσπαθειών για επανέναρξη της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού, πιθανότατα ν προχώρησε στα ενέργειες που βλέπουμε σήμερα. Εν ολίγοις η Άγκυρα έστησε και την παράσταση με την «έναρξη γεώτηρησης από το Γιαβούζ», με στόχο να εκνευρίσει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ώστε να επιμείνει στην προϋπόθεση να σταματήσουν τα τουρκικά γεωτρύπανα για να μπει σε διαδικασία συνομιλιών ώστε να επωμισθεί την ευθύνη να ναυαγήσει κι αυτή η προσπάθεια. Στη Λευκωσία κυβερνητική πηγή απαντώντας σε σχετικό ερώτημα της «Κ», παραδέχθηκε ότι είναι αντιληπτό ότι η τουρκική τακτική στοχεύει στην υπονόμευση της προσπάθειας που αναθερμαίνεται με την συνάντηση μεταξύ του Προέδρου Αναστασιάδη και του Μουσταφά Ακιντζί και σχολίασε λακωνικά ότι «έχουν γνώση οι φύλακες». Ενόψει της συνάντησης με τον Μουσταφά Ακιντζί την Παρασκευή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει αύριο στην εξοχική κατοικία στο Τρόοδος συνάντηση προπαρασκευής με δύο εκ των πιο στενών του συνεργατών. Του νυν και του τέως υπουργών εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη και Ιωάννη Κασουλίδη.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση