ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Παρέμβαση Λευκωσίας στα ΗΕ για διασφάλιση ποιοτικής συμβολής των γυναικών σε ειρηνευτικές διαδικασίες

Η κ. Ιωάννου είπε ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω της υποβολής ουσιαστικών προτάσεων

ΚΥΠΕ

Είναι σημαντικότερη η διασφάλιση της ποιοτικής συμβολής των γυναικών στα ουσιαστικά ζητήματα που εξετάζονται σε μια ειρηνευτική διαδικασία, από τις ποσοστώσεις συμμετοχής τους, ανέφερε η αναπληρωτής Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ Πόλυ Ιωάννου σε παρέμβαση την Πέμπτη σε ανοικτή συζήτηση του Συμβουλίου Ασφαλείας με θέμα «Γυναίκες, Ειρήνη και Ασφάλεια: Επενδύοντας στις Γυναίκες τη Διατήρηση και Οικοδόμηση της Ειρήνης».

Η κ. Ιωάννου είπε ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω της υποβολής ουσιαστικών προτάσεων ως προς το συνταγματικό και νομοθετικό πλαίσιο που θα ισχύσει στο μετα-συγκρουσιακό περιβάλλον.

Συμπλήρωσε πως η πρόσβαση των γυναικών σε μια ειρηνευτική διαδικασία επιτυγχάνεται, όχι μόνο με την άμεση συμμετοχή τους, αλλά και μέσω της συσχέτισης εντόπιων εμπειρογνωμόνων με τη διαδικασία, κατά τρόπο που να τους επιτρέπει να υποβάλλουν ιδέες επί συγκεκριμένων ζητημάτων.

"Ο ΟΗΕ έχει καθοριστικό ρόλο εν προκειμένω ως εκ της ανάμειξης του στις ειρηνευτικές διαδικασίες, αλλά και διότι οι επιχειρήσεις του διασφαλίζουν το περιβάλλον εκείνο που επιτρέπει τη δραστηριοποίηση των γυναικών στην οικοδόμηση της ειρήνης", είπε.

Η αναπληρωτής αντιπρόσωπος είπε επίσης πως ακόμη και αν η ισότητα των φύλων αντικατοπτρίζεται σε μια συμφωνία ειρήνης, ο δρόμος που οδηγεί στην ισότητα των φύλων είναι μακρύς και πρέπει, μεταξύ άλλων, να συμπεριλαμβάνει λογοδοσία και επανορθώσεις για φυλετική βία στο πλαίσιο πολεμικών συγκρούσεων.

"Οι ειρηνευτικές επιχειρήσεις του ΟΗΕ μπορούν και πρέπει να διευκολύνουν τη δίωξη εγκλημάτων πολέμου σε εθνικό ή διεθνές επίπεδο, ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να απορρίψει την παραχώρηση αμνηστίας σε εγκληματίες πολέμου στο πλαίσιο επίτευξης ειρηνευτικών συμφωνιών", ανέφερε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση