ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πιάνουν τόπο τα διεθνή εντάλματα για τουρκικές προκλήσεις

Τα νομικά μέτρα εναντίον εταιρειών που δίνουν υπηρεσίες σε τουρκικά γεωτρύπανα δημιουργούν προβλήματα στην Άγκυρα

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Θετικές είναι οι πρώτες ενδείξεις για την αποτελεσματικότητα των νομικών μέτρων, που έχουν ληφθεί από πλευράς Δημοκρατίας σε όσους έχουν ενεργό συμμετοχή στις τουρκικές προκλήσεις, εντός περιοχών όπου εφαρμόζεται η νομοθεσία της Δημοκρατίας. Η αντίδραση της τουρκικής πλευράς στα διεθνή εντάλματα που εκδόθηκαν, φανερώνουν την ενόχληση της Άγκυρας αλλά και την αποτελεσματικότητα του μέτρου, εκτιμούν διπλωματικές πηγές στη Λευκωσία.

Σε μια αποτίμηση των μέτρων αντίδρασης, από τις 4 Μαΐου που το τουρκικό γεωτρύπανο εισήλθε εντός ορίων δικαιοδοσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι διπλωματικές υπηρεσίες θεωρούν πως η τακτική αποθάρρυνσης ξένων εταιρειών που συνεργάζονται με την τουρκική εταιρεία πετρελαίων, με οποιοδήποτε τρόπο, έχει επιφέρει αποτελέσματα, δημιουργώντας μια προβληματική κατάσταση αναφορικά με τις παράνομες επιδιώξεις της Τουρκίας στην περιοχή. Τα εντάλματα τα οποία έχουν εκδοθεί στρέφονται κατά εταιρειών, στελεχών εταιρειών, αλλά και αξιωματούχων οι οποίοι έχουν συμμετοχή σε ενέργειες χωρίς την άμεση ή έμμεση ρητή συναίνεση της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τουρκικός γεωτρητικός στόχος

Η παρουσία του γεωτρύπανου

Ένα μήνα και πλέον μετά την άφιξη του τουρκικού γεωτρύπανου 36,6 ναυτικά μίλια δυτικά του Ακάμα δεν έχει ξεκαθαρίσει πλήρως εάν στην περιοχή έχουν ξεκινήσει εργασίες. Οι πληροφορίες που υπάρχουν είναι συγκεχυμένες, ωστόσο οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν είναι πεπεισμένες ότι έχουν αρχίσει εργασίες. Η θολή εικόνα που επικρατεί γύρω από το κατά πόσο το γεωτρύπανο διεξάγει εργασίες ή όχι ενδεχομένως να σχετίζεται και με τα προβλήματα που φαίνεται να αντιμετωπίζει η τουρκική πλευρά με ένα μέρος του πληρώματος το οποίο συνεργάζεται με το τουρκικό γεωτρύπανο.

Συντεταγμένες

Στο κομμάτι κατάθεσης συντεταγμένων βορειοδυτικά των ακτών της Κύπρου αυτό το οποίο υποστηρίζεται είναι πως η κατάθεση έγινε όταν εκδηλώθηκε η τουρκική πρόκληση για να δείξει τα όρια δικαιοδοσίας του κράτους όπου εφαρμόζεται η νομοθεσία. Όπως γίνεται γνωστό τα διεθνή εντάλματα εκδόθηκαν με βάση την οριοθέτηση που έγινε με τις συντεταγμένες που κατατέθηκαν στα Ηνωμένα Έθνη.

 

Διεκδικήσεις Τουρκίας σε υφαλοκρηπίδα στην Αν. Μεσόγειο, περιλαμβανομένων εντός της κυπριακής υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ

ΣΧΟΛΙΑ

Πόσο εύκολα καταπίνεται τις καραμέλες των κυβερνόντων… Χωρίς προβληματισμό, χωρίς σκέψη. Σε 3 ή 6 μήνες που θα στελεχώνουν την πλατφόρμα Τούρκοι και δεν θα χρειάζονται τεχνογνωσία τρίτων, τι θα γίνει; Πως θα αντιμετωπιστεί η κάθοδος της δεύτερης πλατφόρμας πριν αυτή αγκυροβολήσει στα ανοικτά της Κύπρου; Δεν ασκείτε δημοσιογραφία αλλά cheerleading, δυστυχώς.

Ένας Πολίτης

Πολύ εύστοχο το σχόλιο!.
Εγώ θα πρόσθετα και το εξής. Άτε και συνελήφθησαν. Έχουμε το κότσια να τους δικάσουμε στη Κύπρο???

Christos A.
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Σχόλια αναγνωστών

Τα τετράμηνα οδηγούν στα φροντιστήρια

«ενω πριν τα τετραμηνα οι γονεις και οι μαθητες δεν ειχαν ξανακουσει για φροντιστηρια. »
αντζελα  |  12:44

Πετρίδης: «Μαύρη τρύπα» η πράσινη γραμμή – Ενισχυμένα μέτρα στα οδοφράγματα

«Εάν η κυβέρνηση δεν λάβει αμέσως δραστικά μέτρα με το λαθραίο μεταναστευτικό τότε θα είναι όλα αργά ...»
Riddick  |  11:37

Πετρίδης: «Μαύρη τρύπα» η πράσινη γραμμή – Ενισχυμένα μέτρα στα οδοφράγματα

«Εάν η κυβέρνηση δεν λάβει αμέσως δραστικά μέτρα με το λαθραίο μεταναστευτικό τότε θα είναι όλα αργά ...»
Riddick  |  11:35

«Βάρτους φωθκιά να φέρουν τον νου τους»

«Η ανοχή που έδειξαν οι αρχές στο θέμα των παραλιών, των χελώνων κτλ, μας οδήγησε στις σημερινές κακόβουλες, ...»
Ένας Πολίτης  |  13:09

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X