ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 21:09
 

Φρένο σε Τατάρ-Οζερσάι έβαλε ο Ακιντζί για Βαρώσια

Όπως σημείωσε ο Τ/κ ηγέτης η απόφαση είναι δική του και ότι πρέπει να γίνει να είναι «σε συνεργασία με τα ΗΕ και να αρμόζει με το διεθνές δίκαιο»

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Φρένο στις αποφάσεις που εξήγγειλε ο Οζερσάι σε ο,τι αφορά την Αμμόχωστο έβαλε την Πέμπτη ο Τ/κ ηγέτης, στέλνοντας το μήνυμα πως η απόφαση της κυβέρνησης» αφορά μόνο την καταγραφή της κατάστασης στην περίκλειστη πόλη. Ξεκαθάρισε μάλιστα σε συνάντηση ποπυ είχε με τον Ερσίν Τατάρ και Κουντρέτ Οζερσάι σε ό,τι κάνει η «κυβέρνηση» δεν πρέπει να παραβλέπονται τα ΗΕ και ούτε να γίνει εκτός διεθνούς δικαίου αλλά να συμβάλλει στην λύση.

Τα Βαρώσια είναι ένα σημαντικό στοιχείο του κυπριακού προβλήματος, είτε ως μέρος μιας συνολικής λύσης, είτε ως ένας μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης, δήλωσε ο Μουσταφά Ακιντζί μετά από συνάντηση που είχε σήμερα με τους Ερσίν Τατάρ και Κουντρέτ Οζερσάι με τους οποίους συζήτησε το θέμα και πρόσθεσε ότι η απόφαση της «κυβέρνησης» αφορά μόνο την καταγραφή της κατάστασης στην περίκλειστη πόλη.

Όταν έρθει η ώρα των αποφάσεων του τι θα γίνει μετά, έχουν κι αυτοί καταλάβει ότι οπωσδήποτε θα ενεργήσουν σε συνεννόηση με τον ίδιο, σημείωσε. Τους εξήγησα, είπε, ότι το ζήτημα των Βαρωσίων δεν μπορεί να τύχει χειρισμού ανεξάρτητα από την «προεδρία», ούτε η σημερινή συνάντηση μπορεί να αντικρισθεί ως μια απλή συνάντηση ενημέρωσης για την απόφαση που πήρε η «κυβέρνηση». Πιστεύω κατάλαβαν και αυτοί ότι πρέπει να ενεργούν μαζί με την «προεδρία» ότι φτάσαμε στο σημείο παραγωγής πολιτικής γι’ αυτό το θέμα, ανέφερε ο κ. Ακιντζί υπενθυμίζοντας ότι αναφορά στο άνοιγμα των Βαρωσίων είχε γίνει και στο παρελθόν είτε σε σχέση με το άνοιγμα του αεροδρομίου της Λευκωσίας είτε με το αεροδρόμιο της Τύμπου.

Υπενθύμισε και πάλι ότι το θέμα των Βαρωσίων περιλαμβάνονταν σε εκείνα που είχαν συζητήσει με τον Τούρκο ΥΠΕΞ αμέσως μετά το Κραν Μοντάνα και είχαν συμφωνήσει ότι «πρέπει να γίνει μια πολύ προσεκτική εργασία και μετά να υπάρξει μια απόφαση και ότι αυτό έπρεπε να γίνει σε συνεργασία με τα ΗΕ και να αρμόζει με το διεθνές δίκαιο».

Όλα αυτά τους τα είπε σήμερα, συνέχισε ο κ. Ακιντζί, υπογραμμίζοντας προς τους Τατάρ και Οζερσάι ότι πρέπει να υπάρξει μια προσέγγιση που να συμβάλει προς το σκοπό της λύσης. Αν η «κυβέρνηση» θέλει να κάνει μια καταγραφή, ας την κάνει, δεν υπάρχει πρόβλημα, έχουμε κάνει κι εμείς στο παρελθόν, το αρχείο είναι πλούσιο, σημείωσε ο Τ/κ ηγέτης λέγοντας πως είναι εργασίες που είχαν γίνει για τις περιουσίες του ΕΒΚΑΦ αλλά και γενικά για την περίκλειστη πόλη. «Θα εμπλουτίσουν παραπάνω αυτό το αρχείο». Σημείωσε ωστόσο ότι σε ό,τι κάνει η «κυβέρνηση» δεν πρέπει να παραβλέπονται τα ΗΕ και ούτε να γίνει εκτός διεθνούς δικαίου αλλά να συμβάλλει στην λύση.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους κατά την αποχώρησή του από το «προεδρικό», ο «υπεξ» Οζερσάι είπε ότι η συνάντηση με τον κ. Ακιντζί ήταν θετική, τον ενημέρωσε για την πρωτοβουλία που πήραν στο θέμα των Βαρωσίων και αξιολόγησαν τα ευαίσθητα σημεία του ζητήματος. Είναι σημαντικό, είπε, να υπάρχει διάλογος μεταξύ των «θεσμών», λέγοντας ότι θα συνεχιστεί η διαβούλευση μεταξύ των πολιτικών παραγόντων.

Συζητήσαμε τα θέματα της καταγραφής, θα συνεχίσουμε να τον ενημερώνουμε και να διαβουλευόμαστε μαζί του, είπε ο κ. Τατάρ στις δικές του δηλώσεις μετά που ολοκληρώθηκε η συνάντηση με τον Τ/κ ηγέτη με τον οποίο οι δυο τους – αφότου αποχώρησε ο κ. Οζερσάι – συζήτησαν και εσωτερικά ζητήματα.

Ο κ. Οζερσάι ενημέρωσε σήμερα για το θέμα των Βαρωσίων και τον πρώην ηγέτη των Τ/κ Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ενώ χθες συναντήσεις για το ίδιο θέμα είχε με τον Ντερβίς Έρογλου και το κόμμα Αναγγένησης του Ερχάν Αρικλί. «Λάβαμε τις απόψεις τους για την καταγραφή που θα γίνει και το ποια πρέπει να είναι τα βήματα μετά», έγραψε σε ανάρτησή του στο facebook ο «υπεξ».

ΣΧΟΛΙΑ

Και αυτό ως αποτέλεσμα του ‘μεγαλοφυούς’ Μακροχρόνιου Αγώνα του Μακαρίου! Η αλήθειες να λέγονται και ποτέ να μην κρύβονται!

ΑΚΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Είναι εφικτή η βελτίωση της οδικής νοοτροπίας;

«Το ταχυδρομείο στην Αραδίππου στη Λάρνακα βρίσκεται πάνω στα φώτα τροχαίας. Συνέχεια είναι σταθμευμένα ...»
ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΥ  |  15:20

Η Τουρκία τρυπά στο «8» εξ ονόματος του ψευδοκράτους

«ΤΟΙΣ ΦΡΟΝΙΜΟΙΣ ........ ΟΛΙΓΑ !!!!»
YIANNOULIS  |  11:05

Διολίσθησε στην 41η θέση η Κύπρος στην διαφθορά

«Κάποιος να στείλει το μήνυμα στους γνστούς γαμπρούδες που εδώ έγιναν ρεζίλι και νομίζουν ότι στο εξωτερικό ...»
ΑΚΑ  |  10:07

Ξεκινά έρευνες στο «6» η ΕΝΙ

«Ο θεός να προστατεύσει την κυπριακή ΑΟΖ από την Τουρκία. Αμήν.»
Marios  |  04:22

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X