ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Politico: Τρίτη η Στέλλα Κυριακίδου στην αξιολόγηση ακροάσεων

Από το θρίαμβο, στον σκεπτικισμό μέχρι και σε Βατερλό. Η ακροαματική διαδικασία περιελάμβανε τα πάντα

Newsroom K

Σε άρθρο της η διεθνώς αναγνωρισμένη ιστοσελίδα Politico, προβαίνει σε μια συνολική αποτίμηση των ακροάσεων των προτεινόμενων Επιτρόπων της νέας σύνθεσης της Κομισιόν. Η ακροαματική διαδικασία αποτέλεσε θρίαμβο για ορισμένους, και για άλλους Βατερλό. Τα υπέρ και τα κατά των υποψηφίων, όπως αυτά εμφανίστηκαν στις τοποθετήσεις του καθενός.

Αποδείχτηκε πως η σύνθεση της νέας ευρωπαϊκής επιτροπής, μόνο απλή υπόθεση δεν ήταν, και το όλο ζήτημα παραμένει ανοικτό, με πολλές ανατροπές και προκλήσεις να βρίσκονται στο επίκεντρο. Η εκτενής αποτίμηση των ακροάσεων όπως καταγράφεται στο Politico πιο κάτω.

Φρανς Τίμερμανς (Ολλανδία, Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία)

Υπερ: Η επιλογή του Τίμμερμανς να απαγγείλει κομμάτι από ένα ποιητικό έργο του Έντγουιν Τζέιμς Μίλλικεν, όπου κατ’ουσιαν παρομοίασε την τροχιά της κλιματικής αλλαγής με τον οδηγό ενός τρένου που κοιμάται εν ώρα καθήκοντος, χαρακτηριστικέ ως μια δραματική νότα στην ακρόαση. «Ο ύπνος έχει εξασθενίσει το αυτί του οδηγού και τα φώτα κινδύνου το βράδυ λειτουργούν μάταια. Ο θάνατος πλέον αναλαμβάνει το τιμόνι του τρένου».

Κατά: Σχολιάστηκε έντονα από αρκετούς ευρωβουλευτές ότι πρότεινε εσφαλμένα ότι το σύστημα εμπορίας εκπομπών της ΕΕ δεν κάλυπτε τις αεροπορικές μεταφορές και κατηγορήθηκε ότι συνειδητά παρέκμαπτε ερωτήσεις σχετικά με τη γεωργία.

Ατάκα: «Είναι ξεκάθαρο, πως δεν υπάρχει μέλλον στον άνθρακα»

Ετυμηγορία: Πολύ καλά προετοιμασμένος σαν ένα καλογυρισμένο ντοκιμαντέρ. Ο Τίμμερμανς γοήτευσε τους ευρωβουλευτές με τη ρητορική του, προέβη σε κάποιες σταθερές υποσχέσεις πολιτικής αποφεύγοντας τους δραματικούς τόνους στο ελάχιστο.

Ντιντιέ Ρέιντερς (Βέλγιο, Δικαιοσύνη)

Υπέρ: Ο Βέλγος Επίτροπος υπερασπίστηκε το κράτος δικαίου και τους καταναλωτές. Η δέσμευση του να πιέσει σκληρά για μια απάντηση από το Συμβούλιο σχετικά με μια αμφιλεγόμενη πρόταση που θα επέτρεπε σε ομάδες καταναλωτών να μηνύσουν εταιρείες και να ζητήσουν αποζημίωση, είχε θετικό αντίκτυπο στους ευρωβουλευτές.

Κατά: Αρκετοί προσπάθησαν να φέρουν τη συζήτηση στις κατηγορίες διαφθοράς που έχει ενώπιον του ο Ρέιντερς, με τον τελευταίο να παραμένει σταθερός στη γραμμή των δικηγόρων του αρνούμενος όλες τις κατηγορίες. «Ο κατήγορος μου δημόσια δήλωσε πως θέλει να αποτρέψει την εκλογή μου σε Επίτροπο» δήλωσε χαρακτηριστικά, συνεχίζοντας πως «Εύχομαι σε κανέναν να μη βιώσει όσα βίωσε όλο αυτό το διάστημα η οικογένεια μου και οι οικείοι μου».

Ατάκα: «Πρέπει να επιμείνουμε περισσότερο σε πληροφορίες για τους αλγόριθμους» ανέφερε υποσχόμενος να ανοίξει το μαύρο κουτί της τεχνητής νοημοσύνης.

Ετυμηγορία: Μια συνολικά μεστή εικόνα, με απαντήσεις σε όλες τις ερωτήσεις και επιδέξιους χειρισμούς στις εναντίον του κατηγορίες.

Στέλλα Κυριακίδη (Κύπρος, Υγεία)

Υπέρ: Η πρώην πρόεδρος της Europa Donna και μια καταξιωμένη προσωπικότητα διεθνώς στο ζήτημα του καρκίνου, ζήτησε από όλους σκληρή δουλεία και αφοσίωση στο μεγάλο στοίχημα της πρόληψης και εν γένει της επικράτησης επι του καρκίνου.

Κατά: «Προσπαθώ να κατανοήσω γιατί δεν είμαι πειστική αναφορικά με τα φυτοφάρμακα» διερωτήθηκε η ίδια μετά από πέντε ερωτήσεις που δέχτηκε για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Ατάκα: «Σε καμία περίπτωση δεν υποτιμώ την επίδραση που έχουν τα φυτοφάρμακα στην υγεία και θα ήταν ανήκουστο να είμαι αρμόδιος για την υγεία και να μην το εξετάσω»

Ετυμηγορία: Παρόλη την επιμονή ορισμένων ευρωβουλευτών στο ζήτημα των φυτοφαρμάκων, η γενική εικόνα της κας Κυριακίδης ήταν αρκούντως ικανοποιητική, δεδομένης της εμπειρίας και τεχνογνωσίας της σε θέματα που αφορούν την υγεία.

Φιλ Χόγκαν (Ιρλανδία, Εμπόριο)

Υπέρ: Πολύ καλά προετοιμασμένος τόσο για το χαρτοφυλάκιο του, όσο και για τις ανησυχίες συγκεκριμένων ευρωβουλευτών. Είχε επίγνωση για τις προτεραιότητες και ανησυχίες κάθε πολιτικής ομάδας ξεχωριστά.

Κατά: «Αδιάβαστος» ως προς το όνομα της νέου Πρόεδρου της Κομισιόν, ως επίσης και για κάποιες γενικές αναφορές σε ερωτήσεις σχετικά με το πώς σχεδίαζε να επιβάλει τα κεφάλαια για το περιβάλλον και τα εργασιακά δικαιώματα στις εμπορικές συμφωνίες.

Ατάκα: «Η Ευρώπη πρέπει να σταθεί στα πόδια της»

Ετυμηγορία: Σε γενικές γραμμές η παρουσία του χαρακτηρίστηκε ως απολύτως πετυχημένη. Μελετημένος και προετοιμασμένος κατάλληλα.

Ελένα Ντάλι (Μάλτα, Ισότητα)

Υπέρ: Κέρδισε πόντους με το ξεκίνημα όταν απέκρουσε κατηγορίες για το ζήτημα της επιλογής ταυτότητας φύλου που ακούστηκαν από συντηρητικούς κύκλους. « Η αναδιάταξη φύλου δεν είναι μια απλή βόλτα στο πάρκο» απάντησε η Ντάλι, καταχειροκροτούμενη από μεγάλη μερίδα ευρωβουλευτών.

Κατά: Απέφυγε να τοποθετηθεί ευθέως για το κατά πόσο είναι ικανοποιημένη με τη δημόσια έρευνα που διατάχθηκε τον περασμένο μήνα σχετικά με το θάνατο Μαλτέζας δημοσιογράφου.

Ατάκα: «Ο 21ος αιώνας πρέπει να είναι ο αιώνας ισότητας των γυναικών»

Ετυμηγορία: Ισχυρή παρουσία και πειστική ακρόαση, ήταν εμφανές από νωρίς πως δεν θα αντιμετώπισε πρόβλημα επικύρωσης της θέσης της.

Βιργκίνιους Σινκεβίτσιους (Λιθουανία, Περιβάλλον και Ωκεανοί)

Υπέρ: «Για εμάς το 2050 δεν είναι απλά ένα θεωρητικό αφήγημα, πρεπει να το ζήσουμε» υποστήριξε ο 28χρονος Λιθουανός Επίτροπος, αναφορικά με την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας μέχρι τα μέσα του αιώνα.

Κατά: Υποσχέθηκε μια μη τοξική στρατηγική για το περιβάλλον που «πρέπει να υπερβεί» αυτό που πρότεινε η εξερχόμενη Επιτροπή και ενημέρωση των προτύπων για την ατμοσφαιρική ρύπανση σύμφωνα με τις συστάσεις της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας. Αυτοί θα χρειαστούν την έγκριση του συνόλου του Σώματος των Επιτρόπων - δεν είναι εύκολο έργο για έναν αρχάριο.
Ενδεχομένως να αποδειχθεί λανθασμένη η επιλογή του για αρκετές υποσχέσεις. Η δέσμευση του για μια μη τοξική στρατηγική για το περιβάλλον που «πρέπει να υπερβεί» αυτό που πρότεινε η απερχόμενη Επιτροπή και ενημέρωση των προτύπων για την ατμοσφαιρική ρύπανση σύμφωνα με τις συστάσεις της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας αποτελούν ,μεγαλεπήβολους στόχους. Θα χρειαστούν την έγκριση του συνόλου του Σώματος των Επιτρόπων, κάτι που δεν είναι και τόσο εύκολο.

Ατάκα: «Αυτή η εντολή θα είναι η πιο πράσινη που έχει δει ποτέ η Ευρώπη»

Ετυμηγορία: Ήσυχο απόγευμα για τον Λιθουανό Επίτροπο. Παρουσιάστηκε καλά προετοιμασμένος, παραθέτοντας στοιχεία και επιχειρήματα στις τοποθετήσεις του.

Ελίζα Φερέιρα (Πορτογαλία, Συνοχή και Μεταρρυθμίσεις)

Υπέρ: Η Πορτογαλίδα Επίτροπος αποφάσισε να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες σχετικά με ενδεχόμενες συγκρούσεις συμφερόντων. Δήλωσε ότι θα απέχει από αποφάσεις χρηματοδότησης της ΕΕ που θα μπορούσαν να επηρεάσουν άμεσα ή έμμεσα τα προσωπικά συμφέροντα του συζύγου της, ο οποίος εργάζεται για έναν οργανισμό περιφερειακής ανάπτυξης.

Κατά: Δεν κατάφερε να δώσει σαφή απάντηση ως προς τις πηγές χρηματοδότησης που θα διευκόλυναν διευκόλυνε τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια για τις χώρες που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τα ορυκτά καύσιμα.

Ατάκα: «Εντός 100 ημερών, θα έχετε μια συγκεκριμένη απάντηση από την Κομισιόν για αυτό το ζήτημα»

Ετυμηγορία: Παρόλο που δεν είχε απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα, εξασφάλισε το παρατεταμένο χειροκρότημα από το σύνολο του ακροατηρίου. Αναμφίβολα κέρδισε τις εντυπώσεις.

Μάρος Σέφτσοβιτς (Σλοβακία, Διοργανικές σχέσεις και προβλέψεις)

Υπέρ: Αποδείχτηκε ιδιαίτερα ευρηματικός ως προς το λογοπαίγνιο που επιχειρήθηκε με το όνομα του χαρτοφυλακίου του αναφορικά με τις «Προβλέψεις». «Μπορείτε να προβλέψετε τι φάω θα απόψε» ρώτησε ο Νίκο Σέμροτ των Πρασίνων; «Είναι γεγονός πως αρκετοί συνάδελφοι με ρωτάνε αν μπορώ να προβλέψω τους αριθμούς των τυχερών παιχνιδιών» ανταπόδωσε ο Σλοβάκος Επίτροπος.

Κατά: Σχετική αδυναμία ως προς το να υπερασπιστεί το αίτημα της νέας προέδρου της Κομισιόν, αναφορικά με τον περιορισμό του όγκου της νομοθεσίας της ΕΕ, κάτι που αρκετοί ευρωβουλευτές εγείρουν ερωτήματα.

Ατάκα: Δεσμεύτηκε για μια «ειδική εταιρική σχέση» με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που περιλαμβάνει «ένα νέο δικαίωμα πρωτοβουλίας, το οποίο γνωρίζω ότι είναι πολύ σημαντικό για εσάς» δήλωσε στο ακροατήριο.

Ετυμηγορία: Μεστή παρουσία που άφησε ικανοποιημένους τους ευρωβουλευτές, ειδικότερα σε ότι αφορά τις φιλοδοξίες τους.

Πάολο Τζεντιλόνι (Ιταλία, Οικονομία)

Υπέρ: Ως άτομο που θα παραμερίσει την εθνική του καταγωγή προς όφελος του κοινού σκοπού, παρουσίασε τον εαυτό του ο πρώην Ιταλός Πρωθυπουργός. «Θα υπερασπιστώ στον σκοπό της Ευρώπης μέχρι τέλους» ήταν η καταληκτική του προσέγγιση.

Κατά: Πολλές ερωτήσεις δέχτηκε για την οικονομική του κατάσταση, ειδικότερα σε ότι έχει να κάνει με την ακίνητη περιουσία και τις μετοχές στην Amazon. Υπεραμύνθηκε του εαυτού του αλλά ο σκεπτικισμός παραμένει.

Ατάκα: «Θέλω να το καταστήσω ξεκάθαρο. Δεν είμαι και δεν θα γίνω εκπρόσωπος ενός κράτους της Ευρώπης, αλλά όλης της Ευρώπης».

Ετυμηγορία: Με μείγματα υψηλής ρητορικής, εγγυήσεις για το χάσμα του ευρωπαϊκού βορρά και νότου, αλλά και στοχεύοντας σε ένα κοινό ανεργιακό πρόγραμμα για όλη την Ευρώπη, ο Ιταλός Επίτροπος κέρδισε το «πράσινο φως».

Νίκολας Σμιτ (Λουξεμβούργο, Απασχόληση)

Υπέρ: Ο Σμιτ διαβεβαίωσε τους Ευρωβουλευτές των κρατών του Βορρά, ότι ένα πλαίσιο ελάχιστου εισοδήματος που σχεδιάζει να υποβάλει "γρήγορα" δεν θα υπονομεύσει τα συλλογικά συστήματα διαπραγμάτευσης.

Κατά: Ο Βρετανός Ευρωβουλευτής Μάθιου Πάτεν κατηγόρησε τον Σμίτ ότι απέτυχε να δώσει ικανοποιητικές εξηγήσεις αναφορικά με τις διακρίσεις στην αγορά εργασίας.

Ετυμηγορία: Ο Σμιτ όντας επι χρόνια υπουργός Εργασίας και Απασχόλησης, είχε όλα τα εφόδια και την τεχνογνωσία να ελέγξει το συγκεκριμένο πεδίο στην ακρόαση. Η επιτυχία του ήταν σχετικά εύκολή υπόθεση.

Γιούτα Ουρπιλάινεν (Φινλανδία, Διεθνείς εταιρικές σχέσεις)

Υπέρ: «Η εξάλειψη της φτώχειας θα βρίσκεται στο επίκεντρο του έργου μας» δήλωσε η Φινλανδή Επίτροπος κατά την ακρόαση. Η τοποθέτηση αυτή λειτούργησε ανακουφιστικά σε αρκετούς ευρωβουλευτές, οι οποίοι πίστευαν πως θα υπήρχαν περικοπές στην χρηματοδότηση προς όφελος άλλων προγραμμάτων.

Κατά: Δεν υπήρξε ουσιαστικό εμπόδιο, καθώς η ίδια δεν φάνηκε να πιέζεται ιδιαίτερα σε ερωτήσεις.

Ατάκα: «Πιστεύω πρέπει να επενδύσουμε ακόμη περισσότερο στην Αφρική, και πρέπει και ο ιδιωτικός τομέας να ακολουθήσει παρόμοια προσέγγιση».

Ετυμηγορία: Η πρώην Υπουργός Οικονομικών τελείωσε την ακρόαση της 30 λεπτά πριν το προκαθορισμένο τέλος, δείγμα της ομαλής ακρόασης που έτυχε.

Μαργαρίτης Σχοινάς (Ελλάδα, Προστασία του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής)

Υπέρ: Ο κ. Σχοινάς απέκρουσε επιδέξια τις κατηγορίες για τον τίτλο του χαρτοφυλακίου του, ένα ζήτημα που μονοπώλησε το ενδιαφέρον. Μετά από τρείς ώρες ακρόασης κατέληξε να αντιμετωπίζεται ακόμα και με χιούμορ.

Κατά: Για όσους ανέμεναν απαντήσεις σε θέματα παραπληροφόρησης και ψηφιακών απειλών, η ακρόαση του Έλληνα Επιτρόπου ήταν κάπως απογοητευτική, μιας και διαφάνηκε σε ορισμένους απροθυμία για ουσιαστική τοποθέτηση σε ζητήματα όπως υβριδικές απειλές, τον κυβερνοχώρο και άλλες απειλές ασφαλείας.

Ατάκα: «Η αποστολή που μου ανατέθηκε είναι κάτι το καινούριο, δεν έχει ξαναγίνει» δήλωσε ο Σχοινάς. «Παρόλο που η δουλεία είναι νέα, τα προβλήματα χρονίζουν, και ορισμένα είναι βαθιά ριζωμένα».

Ετυμηγορία: Ομαλή διαδικασία. Η συζήτηση επικεντρώθηκε περισσότερο γύρω από τον τίτλο του χαρτοφυλακίου και σχεδόν καθόλου στις αρμοδιότητες. Η πολυετής εμπειρία του στην επικοινωνία της Κομισιόν τον βοήθησαν να εξασφαλίσει την απαιτούμενη επιβεβαίωση.

Αυτοί που τα βρήκαν σκούρα

Υπέρ: Περνώντας την διαδικασία ακρόασης για την τρίτη θητεία του ως επίτροπος, αξιοποίησε τις ισχυρές σχέσεις του με τους ευρωβουλευτές, σημειώνοντας ότι πολλοί στην αίθουσα έχουν ήδη τον αριθμό του κινητού του τηλεφώνου.

Κατά: Δυσκολεύτηκε να απαντήσει στο ερώτημα πώς η νέα Επιτροπή θα χρηματοδοτήσει τις φιλόδοξες πολιτικές της υποσχέσεις, ιδίως όσον αφορά το κλίμα.

Ατάκα: «Δεν θα ήταν δόκιμο να σας δώσω ξεκάθαρη απάντηση για συγκεκριμένο ποσοστό» σε ερώτηση σχετικά με τον προϋπολογισμό της Ένωσης.

Ετυμηγορία: Μπορεί το σύνολο των απαντήσεων του να μην κάλυψαν τις απαιτήσεις των ευρωβουλευτών, αλλά η εμπειρία του, η αμεσότητα και η γνώστη του αντικειμένου έκαμψαν τις όποιες αντιρρήσεις.

Γιοζέπ Μπορέλ (Ισπανία, Εξωτερική Πολιτική της ΕΕ)

Υπέρ: Χειροκροτήθηκε (ίσως ειρωνικά) από ευρωβουλευτές όταν έκανε ένα διάλλειμα για καφέ πριν την καταληκτική του αγόρευση.

Κατά: Η επανειλημμένη επανεξέταση των οικονομικών του υποθέσεων, συμπεριλαμβανομένου του προστίμου για την εμπορία εμπιστευτικών πληροφοριών. Ο Μπορέλ επέμενε στο ότι δεν έγινε κάτι εσκεμμένα εκ μέρους του, υποστηρίζοντας πως ήταν ένα ατυχές γεγονός.

Ατάκα: «Πιστεύω πως τα σύνορα είναι οι ουλές που η ιστορία έχει αφήσει στο έδαφος της γης, που έχουν χαραχτεί με αίμα και φωτιά, και ότι η πρόοδος της ανθρωπότητας συνίσταται στην υπέρβαση των συνόρων».

Ετυμηγορία: Ως πρώην πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου, ο Μπορέλ θεωρείτο αδύνατο να αντιμετωπίσει σοβαρά εμπόδια στην ακρόαση. Μεστή άλλα όχι και εκθαμβωτική εμφάνιση.

Μαργκρέτε Βέσταγκερ (Δανία, Ανταγωνισμός)

Υπέρ: Σε τοποθέτηση του Βρετανού Ευρωβουλευτή Τζόν Τέναντ ότι προσδοκά στο Brexit για να αποκτήσει το Ηνωμένο Βασίλειο μεγαλύτερη κυριαρχία (ιδίως όσον αφορά τις φορολογικές της συναλλαγές) αλλά θα πρέπει να «συνεχίσει την προσπάθεια», η Βεστάγκερ απάντησε « δεν συμμερίζομαι την οπτικά σας, αλλά εκτιμώ τις ευχές σας».

Κατά: Δεν κατάφερε να πείσει για το κατά πόσο θα μπορέσει να ανταποκριθεί ταυτόχρονα στις διπλές απαιτήσεις που έχει επιφορτιστεί, τόσο για το χαρτοφυλάκιο του Ανταγωνισμού, όσο και ως εκτελεστική αντιπρόεδρος για την ψηφιακή αλλαγή.

Ατάκα: «Θα τα πάω καλύτερα στη δεύτερη σεζόν» (σε αναφορά για την τηλεοπτική σειρά της Δανίας «Borgen», η οποία την εμπνέει όπως παραδέχεται η ίδια).

Ετυμηγορία: Δεν εντυπωσίασε αλλά ούτε απογοήτευσε. Με δυσκολίες αλλά η ακρόαση αλλά κρίνεται ως πετυχημένη.

Βέρα Γιούροβα (Τσεχία, Αξίες και Διαφάνεια)

Υπέρ: Η επίτευξη ισορροπίας μεταξύ των εργασιών της τρέχουσας Επιτροπής για το κράτος δικαίου και η σαφήνεια ότι θα κάνει τα πράγματα με τον δικό της τρόπο. Επέδειξε σεβασμό στον υφιστάμενο νόμο, ενώ ταυτόχρονα κατέστησε σαφές ότι δεν θα ήταν απλά μια συνέχεια του Τίμμερμανς.

Κατά: Ζορίστηκε σε ερωτήσεις σχετικά με απειλές εναντίον δημοσιογράφων από τις ίδιες τις κυβερνήσεις εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης, παραδεχόμενη πως η Κομισιόν δεν μπορεί να κάνει και πολλά πράγμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Ατάκα: Υποσχέθηκε να καταστήσει τις πλατφόρμες τεχνολογίας πιο υπεύθυνες για το περιεχόμενο που μεταφέρουν. «Πρέπει να δούμε κατά πόσο αν χρειάζεται να ασκήσουμε περισσότερη πίεση για να αυξήσουμε την υπευθυνότητα». Είμαι πεπεισμένη για αυτό» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ετυμηγορία: Παρόλο που θεωρείται βετεράνος στο χώρο, δεν κατάφερε να κάνει την μεγάλη διαφορά σε όσους προσμένουν καινοτόμες και ουσιαστικές ιδέες για τη βελτίωση της διαφάνειας.

Βάλντις Ντομπρόβσκις (Λετονία, Οικονομία στην υπηρεσία των ανθρώπων)

Υπέρ: Ο Λετονός Επίτροπος διατύπωσε σαφή δέσμευση για την εισαγωγή νομοθεσίας για το εικονικό νόμισμα που υποστηρίζεται από το Facebook, το επονομαζόμενο Libra, χωρίς κανέναν αντιστάθμισμα σχετικά με την ανάθεση μελέτης.

Ατάκα: «Θα πρέπει να ρυθμίσουμε τη Libra για να την εποπτεύουμε σε επίπεδο ΕΕ τόσο από την άποψη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας όσο και από την προστασία των επενδυτών».

Ετυμηγορία: Ο Ντομπρόβσκις παρέμεινε προσηλωμένος στα ζητήματα τα οποία είναι καταρτισμένος, της οικονομίας και των οικονομικών. Προσέγγισε την ακρόαση με ασφάλεια χωρίς περιττά ανοίγματα.

Μαρία Γκαμπριέλ (Βουλγαρία, Καινοτομία και Νεολαία)

Υπέρ: Μια ομαλή και αδιαμφισβήτητη επιβεβαίωσή της από τους ευρωβουλευτές

Κατά: Αποφεύγοντας μια ερώτηση σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να διασφαλιστεί η επένδυση στην «πράσινη» έρευνα.

Ατάκα: «Τάσσομαι υπέρ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υποστηρίζω την αύξηση των κονδυλίων για το πρόγραμμα Horizon Europe. Δεν είναι ζήτημα χρηματοδότησης αλλά επένδυσης».

Ετυμηγορία :Κανένα πρόβλημα για την Γκάμπριελ, η οποία απόλαυσε την αμέριστή στήριξη του ακροατηρίου.

Γιάνεζ Λέναρτσιτς (Σλοβενία, Διαχείριση Κρίσεων)

Υπέρ: Ο Σλοβένος Επίτροπος ισχυρίστηκε ότι κατέχει την απάντηση στο ερώτημα του Χένρι Κίσσινγκερ «Ποιόν πρέπει να καλέσω αν θέλω να μιλήσω με την Ευρώπη»; Αυτό προκάλεσε γέλιο και χειροκροτήματα από το ακροατήριο, με τον ίδιο να υψώνει ένα κομμάτι χαρτί με τον αριθμό του κέντρου αντίδρασης έκτακτης ανάγκης της ΕΕ.

Κατά: Δεν αντιμετώπισε κάποια ουσιαστική κριτική, ικανή να τον στριμώξει.

Ατάκα: «Είναι μια ευγενής αποστολή, είναι ένας τρόπος να δείξει η Ευρώπη το καλό της πρόσωπο σε όλο τον κόσμο. Η αλληλεγγύη είναι κάτι που οι άνθρωποι δεν σκέφτονται μέχρι τη στιγμή που τη χρειάζονται. Και τότε το θυμούνται. Για πάντα».

Ετυμηγορία: Μεστή και μετρημένη απόδοση από έναν διπλωμάτη σταδιοδρομίας που έκανε σαφώς την κατάλληλη προεργασία για την ακρόαση.

Ίλβα Γιόχανσον (Σουηδία, Εσωτερικές Υποθέσεις)

Υπέρ: Δεν υπήρξε ξεκάθαρη στιγμή, αλλά η πρώην υπουργός κατάφερε να καθησυχάσει ορισμένους που θεωρούσαν ότι ήταν πολύ «αριστερίζουσα».

Κατά: Η απροθυμία της να μοιραστεί συγκεκριμένες ιδέες σχετικά με τη πολιτική της για την παροχή ασύλου. Στις πιέσεις που δεχόταν απαντούσε πως θα επανέλθει με συγκεκριμένες απαντήσεις σε μεταγενέστερο στάδιο.

Ατάκα: «Έχω περάσει από πολλές δυσκολίες και προκλήσεις στην πολιτική μου καριέρα».

Ετυμηγορία: Το ερώτημα που εγείρεται είναι το κατά πόσο η απροθυμία της να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις σε θέματα ασύλου, καταδεικνύει έλλειψη προτάσεων ή είναι απλά ένα ευαίσθητο θέμα.

Κάντρι Σίμσον (Εσθονία, Ενέργεια)

Υπέρ: Ένα tweet από τον Εσθονό πρωθυπουργό την ώρα που η Επίτροπος της χώρας του περνούσε από ακρόαση έλεγε «ότι η χώρα του πλέον είναι εναρμονισμένη με την γενικότερη ευρωπαϊκή τάση για κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2050». Αυτή η κίνηση «έβγαλε από τα σχοινιά» την Σίμσον που ήταν υπό αμφισβήτηση από τους ευρωβουλευτές των Πρασίνων.

Κατά: Η νευρικότητα και η διστακτικότητα της σε σειρά ερωτήσεων οδήγησαν στο να μη δίνει σαφείς απαντήσεις σε διάφορα ερωτήματα.

Ατάκα: «Μπορώ να συνεργαστώ στενά με τα κράτη μέλη και να τους παρακινήσω να αυξήσουν τους στόχους τους».

Ετυμηγορία: Υποτονική. Ήδη για τις ΜΚΟ για το περιβάλλον έχει μπει στο στόχαστρο. Κέρδισε το «εισιτήριο» αλλά πρέπει να δώσει περισσότερα δείγματα γραφής.

Ντούμπραβκα Σούιτσα (Κροατία, Δημοκρατία και Δημογραφία)

Υπέρ: Έδειξε ετοιμότητα και γνώση ακόμη και για τους ευρωβουλευτές, αφού ευχήθηκε και «χρόνια πολλά» στον Γάλλο ευρωβουλευτή Πασκάλ Ντουράντ για τα γενέθλια του.

Κατά: Η παραδοχή στους βουλευτές ότι δεν είχε επικεντρωθεί πολύ στα θέματα του νέου χαρτοφυλακίου της, παρά μόνο μετά που είχε οριστεί, δηλαδή πριν λίγες εβδομάδες.

Ατάκα: «Πιστεύω πως οι προσωπικές απόψεις είναι ασήμαντες μπροστά στην δουλειά» σε ερώτηση σχετικά με την έκτρωση.

Ετυμηγορία: Για ένα χαρτοφυλάκιο που αναμένεται να είναι «δεύτερης γραμμής» η Σούιτσα τα πήγε καλά, αλλά όχι εκθαμβωτικά.

Γιάνους Βοϊτσιεχόφσκι (Πολωνία, Γεωργία)

Υπέρ: Κατά τη δεύτερη του ακρόαση αποφάσισε να μιλήσει στη μητρική του γλώσσα παρά στα Αγγλικά, μιας και είχε εμφανίσει σαφείς δυσκολίες. Αυτό το γεγονός εκτιμήθηκε.

Κατά: Όταν οι ευρωβουλευτές κλήθηκαν να επικροτήσουν, παρέμειναν σιωπηλοί.

Ατάκα: «Μεγάλωσα σε φάρμα».

Ετυμηγορία: Ο Βοϊτσιεχόφσκι προσήλθε στην ακρόαση έτοιμος να δώσει στο ακροατήριο αυτό που ήθελε να ακούσει. Οι ευρωβουλευτές γνωρίζοντας για τις γνώσεις του στη Γεωργία, και υπό το φόβο αν προταθεί κάποιος άλλος Πολωνός χειρότερος υποψήφιος, του έδωσαν το «πράσινο φως».

Σιλβί Γκουλάρ (Γαλλία, Εσωτερικής Αγοράς και Βιομηχανικής Πολιτικής)

Υπέρ: Σταθερή για τις πολιτικές, αλλά δεν φάνηκε να μέτρησε υπερ της και στις δυο ακροάσεις.

Κατά: Αντιμετώπισε επανειλημμένα ερωτήματα σχετικά με τη διερεύνηση πιθανής κατάχρησης των κονδυλίων της ΕΕ για πληρωμές σε βοηθό του Κοινοβουλίου, ως επίσης και για την ιδιαίτερα υψηλή αμοιβή της σε μια αμερικανική δεξαμενή σκέψης. Το χειρότερο σημείο για την Γκουλάρ ήταν η απόρριψή της από τις επιτροπές εσωτερικής αγοράς και βιομηχανίας του Κοινοβουλίου την Πέμπτη.

Ατάκα: «Είμαι καθαρή» δήλωσε κατά την πρώτη της ακρόαση.

Ετυμηγορία: Η επιλογή του Εμανουέλ Μακρόν δεν κατάφερε να πείσει, παρόλο που φαίνεται να ήταν χαμένη υπόθεση ακόμη πριν την ακρόαση. Αρκετοί ευρωβουλευτές, ειδικά από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), φαίνεται να είχαν αποφασίσει την απόρριψη της ευθύς εξ’ αρχής.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X