ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 19:27
 

Προβλήματα με το πλήρωμά του αντιμετωπίζει το τουρκικό γεωτρύπανο

Πληροφορίες για φυγή ευρωπαίων εργαζόμενων που επάνδρωναν θέσεις στο τρυπάνι και τα τρία πλοιάρια υποστήριξης.

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Μέλη των πληρωμάτων, τόσο του τουρκικού γεωτρύπανου όσο και των πλοίων υποστήριξης, εμφανίζονται να εγκαταλείπουν τις θέσεις τους, και να αποχωρούν. Τα τελευταία εικοσιτετράωρα οι πληροφορίες που υπάρχουν γύρω από τους λόγους που το τουρκικό γεωτρύπανο δεν έχει ξεκινήσει εργασίες, επιμένουν πως η τουρκική εταιρεία πετρελαίων αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με ένα μέρος των πληρωμάτων τα οποία είναι ευρωπαίοι υπήκοοι. Οι πληροφορίες που υπάρχουν στη Λευκωσία επικεντρώνονται, κυρίως στα τρία πλοιάρια υποστήριξης, «Siem Korkut», «Siem Altan» και «Siem Sancar», τα πληρώματα, ή ένα μέρος των πληρωμάτων, των οποίων σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες φέρεται να είναι ευρωπαίοι υπήκοοι.

Παρακολουθεί η Λευκωσία

Ευρωπαίοι υπήκοοι μέρος των πληρωμάτων του Πορθητή και των τριών πλοιαρίων υποστήριξης

Εάν και εφόσον οι πληροφορίες ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα αυτό σημαίνει πως οι διπλωματικές προειδοποιήσεις για νομικές συνέπειες, όσων προσφέρουν υπηρεσίες στις παράνομες δραστηριότητες του τουρκικού γεωτρύπανου, πιάνουν τόπο. Συγκεκριμένα το υπουργείο Εξωτερικών από τότε που το γεωτρύπανο εισήλθε στην κυπριακή ΑΟΖ, δυτικά του Ακάμα έχει ετοιμάσει λίστες με όσους φέρεται να απασχολούνται στο γεωτρύπανο αλλά και στις υπηρεσίες υποστήριξης προκειμένου να προχωρήσει η έκδοση διεθνών ενταλμάτων σύλληψης τους. Τις ίδιες πληροφορίες για φυγή ευρωπαίων από το τουρκικό γεωτρύπανο και τα τρία πλοιάρια έχουν και οι αρχές ασφαλείας της Δημοκρατίας ενώ το όλο θέμα παρακολουθείται και σε διπλωματικό επίπεδο. Κρούσεις σε διεθνείς εταιρείες να αποφύγουν να προσφέρουν υπηρεσίες στην Τουρκία για εργασίες στην περιοχή έγιναν από το ΥΠΕΞ μετά την άφιξη του τουρκικού γεωτρύπανου στην ΑΟΖ.

Οι εταιρείες

Οι προειδοποιήσεις προς διεθνείς εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε εργασίες γεωτρήσεων για νομικές συνέπιες που αγγίζουν και το προσωπικό τους είχαν διατυπωθεί από πλευράς διπλωματικών υπηρεσιών της Κυπριακής Δημοκρατίας, από τότε που η Τουρκία ξεκίνησε τις προκλήσεις εντός της ΑΟΖ με το ερευνητικό σκάφος Barbaros. Την ίδια τακτική ακολούθησε διπλωματικά η Λευκωσία και την περίοδο που η Άγκυρα αναζητούσε να ενοικιάσει πλατφόρμα για γεωτρήσεις. Ειδικά στο θέμα ενοικίασης γεωτρύπανου, η τουρκική πλευρά ήλθε αντιμέτωπη με την αρνητική διάθεση εταιρειών να συνάψουν συμβόλαια για εργασίες, σε περιοχές παράνομων διεκδικήσεων της Τουρκίας. Άρνηση που την οδήγησε στην αγορά δυο γεωτρύπανων.

Στη Γιάλοβα το δεύτερο γεωτρύπανο

Παρά τις καθημερινές δηλώσεις από πλευράς τούρκων κυβερνητικών αξιωματούχων, το δεύτερο τουρκικό γεωτρύπανο παραμένει αγκυροβολημένο στη Γιάλοβα για την πραγματοποίηση εργασιών συντήρησης, όπως έχει μεταδοθεί από τουρκικής πλευράς. Για την ώρα παραμένει άγνωστο ο χρόνος αλλά κυρίως ο προορισμός του γεωτρύπανου όταν θα σαλπάρει από το λιμάνι της Γιάλοβα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Σχόλια αναγνωστών

«Βάρτους φωθκιά να φέρουν τον νου τους»

«Η ανοχή που έδειξαν οι αρχές στο θέμα των παραλιών, των χελώνων κτλ, μας οδήγησε στις σημερινές κακόβουλες, ...»
Ένας Πολίτης  |  13:09

Με βίτσες και διαβατήρια είπαν στον Αρχιεπίσκοπο «Εις πολλά έτη Δέσποτα»

«Εις πολλά έτη Δέσποτα.... στο μοναστήρι σου... Τα καλύτερα έπονται!!!»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  11:51

Αστυνομική επιχείρηση για την εκκένωση κτιρίου στα Εξάρχεια

«Αντε επιτελους, μετα απο 40 χρονια αποφασισε η ελλαδα να συμπεριφερθει σαν κανονικο κρατος. Ελπιζω ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  22:52

Παρασκήνιο με ουρά από τις πολιτογραφήσεις

«Προεδρικό ή γιάφκα; Ιδού το ερώτημα!!!»
Ai Em  |  09:38

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X