ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 23:58
 

Προδρόμου: Εντός των ημερών μπορεί να συζητηθεί η Αμμόχωστος στο ΣΑ

Η Λευκωσία επιδιώκει μια δήλωση με την οποία θα επαναβεβαιώνονται τα σχετικά ψηφίσματα 550 και 789

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Εντός των προσεχών ημερών μπορεί να διεξαχθεί η συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, σημειώνοντας ότι με την προσφυγή στο ΣΑ του ΟΗΕ, η Λευκωσία επιδιώκει μια δήλωση με την οποία θα επαναβεβαιώνονται τα σχετικά ψηφίσματα 550 και 789.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Προδρόμου είπε ότι το θέμα της Αμμοχώστου τίθεται ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας με βάση τα όσα λέγονται ή έχουν εξαγγελθεί από τουρκικής πλευράς. «Έχουν γίνει όλες οι προσυνεννοήσεις, είναι θετικό το έδαφος» είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Ανέφερε παράλληλα ότι η Λευκωσία δεν επιδιώκει ένα καινούριο ψήφισμα, καθώς οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας που υπάρχουν για την Αμμόχωστο είναι πολύ ικανοποιητικές. «Μετά τη συζήτηση αυτή αναμένεται μια δήλωση και όχι κάποιο καινούριο ψήφισμα» είπε, σημειώνοντας ότι στόχος είναι να επαναβεβαιωθούν οι σχετικές αποφάσεις. Όσον αφορά το ενδεχόμενο μιας τριμερούς συνάντησης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε ότι η Λευκωσία αναμένει από τον ΓΓ του ΟΗΕ για τα περαιτέρω, εκφράζοντας παράλληλα ετοιμότητα για συνομολόγηση των όρων αναφοράς, στη βάση της συναντίληψης που διαμορφώθηκε στις 9 Αυγούστου.

Είπε ότι κατά τη συνάντηση που είχε πρόσφατα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με τον Αντόνιο Γκουτέρες, στη Νέα Υόρκη, οι δύο άνδρες είχαν μια δημιουργική συζήτηση, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συμφωνεί πλήρως με την προσέγγιση του ΓΓ του ΟΗΕ. Ο Πρόεδρος επανέλαβε στον ΓΓ όσα είπε στην ειδική απεσταλμένη του, Τζέιν Χολ Λουτ, σημειώνοντας ότι η ε/κ πλευρά είναι ικανοποιημένη με το τρίπτυχο για το οποίο υπήρξε συναντίληψη και θεωρεί ότι μπορούν να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, ανέφερε ο Εκπρόσωπος. «Κατ’ αρχάς συμφωνήσαμε, υπάρχει συνεννόηση, μένει να μας καλέσει ο ΓΓ για να το κλείσουμε εφόσον υπάρχει το έδαφος» είπε ο κ. Προδρόμου. Συμπλήρωσε ότι πέραν του τρίπτυχου εκείνου, δεν τίθεται θέμα για συμπερίληψη αναφοράς σε πολιτική ισότητα.

Ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε κάνει λόγο για συναντίληψη μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων για το περιεχόμενο των όρων αναφοράς, λέγοντας ότι θα πρέπει να περιλαμβάνουν την Κοινή Διακήρυξη της 11ης Φεβρουάριου 2014, τις συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν και οι οποίες είχαν οδηγήσει στη σύγκληση της Διάσκεψης για την Κύπρο στο Κραν Μοντάνα, και το πλαίσιο των έξι σημείων του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, όπως παρουσιάστηκε στις 30 Ιουνίου 2017 στο Κραν Μοντάνα.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο σύγκλησης άτυπης πενταμερούς διάσκεψης, ο κ. Προδρόμου είπε ότι δεν είναι κάτι που βλέπει αρνητικά η Λευκωσία, καθώς θα «είναι και οι εγγυήτριες δυνάμεις μέσα» εφόσον υπάρχει και η διεθνής πτυχή του Κυπριακού. Η Λευκωσία εργάζεται με τον ΓΓ του ΟΗΕ, ο οποίος θα κρίνει και θα αποφασίσει, κατέληξε ο Εκπρόσωπος.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑ

Δεν χρειάζονται "επιβεβαίωση" τα ψηφίσματα. Αυτή η διπλωματία των πυροτεχνημάτων, όπως η ττόκκα που πήγε να εκμαιεύσει ο Υπ.Εξωτερικών Χριστοδουλίδης και έβαλε αυτογκόλ, μόνo ζημιά κάνει. Αν στη δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας μπει, ας πούμε, "ουρά" που να διασυνδέει τα ψηφίσματα με τις συνομιλίες για το Κυπριακό τί θα κάνουμε? Καταντήσαμε διπλωματία των αυτογκόλ.

Πέτρος Παπαστυλιανού
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Αστυνομική επιχείρηση για την εκκένωση κτιρίου στα Εξάρχεια

«Αντε επιτελους, μετα απο 40 χρονια αποφασισε η ελλαδα να συμπεριφερθει σαν κανονικο κρατος. Ελπιζω ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  22:52

Παρασκήνιο με ουρά από τις πολιτογραφήσεις

«Προεδρικό ή γιάφκα; Ιδού το ερώτημα!!!»
Ai Em  |  09:38

Εξαπλάσια απ' ό,τι θεωρείτο προηγουμένως η ηλικία του Νείλου

«Ας μην ξεχνούμε ότι το όνομα του ποταμού Νείλος είναι καθαρά αρχαίο Ελληνικό από το γιο του Κόδρου, ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  22:26

Παρασκήνιο με ουρά από τις πολιτογραφήσεις

«Ο Νουρής σαν βουλευτής πιέζει για ικανοποιήσεις συμφερόντων και «πολεοδομικές χαλαρώσεις» όπως με το ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  10:43

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X