ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πρόεδρος: Από τη φραστική στήριξη στην έμπρακτη και ουσιαστική

Σημαντικό εργαλείο η χθεσινή απόφαση στην προσπάθεια μας για τερματισμό των παράνομων ενεργειών, δήλωσε ο Πρόεδρος

Newsroom K

Συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες παραχώρησε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με σκοπό σύμφωνα με τον ίδιο, την ανάλυση της σημασίας των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, «παρά το γεγονός ότι η αυστηρότητα των διατυπώσεων τόσο στα Συμπεράσματα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, όσο και των όσων διαλαμβάνονται σε εκείνα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ομιλούν από μόνα τους, εκείνο που θα ήθελα να αναδείξω είναι πως έχουμε περάσει από την ισχυρή φραστική, στην έμπρακτη και ουσιαστική στήριξη και αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκή Ένωσης προς την Κυπριακή Δημοκρατία».

«Κατόπιν δικού μας αιτήματος, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συζήτησε το ζήτημα των παράνομων τουρκικών δραστηριοτήτων στην ΑΟΖ της Κύπρου και υιοθέτησε κείμενο συμπερασμάτων». Το προσχέδιο των συμπερασμάτων, δεν ας ικανοποίησε δήλωσε ο Πρόεδρος, ενώ πρόσθεσε πως «εκφράσαμε εξαρχής την αντίθεσή μας, αρχίζοντας νέο γύρο προσπαθειών».

Όπως σημείωσε στη συνέντευξη Τύπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «η ομόφωνη απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι αποτέλεσμα στοχευμένης και μεθοδικής δουλειάς μηνών, σοβαρής προεργασίας και συντονισμού τόσο στην Κύπρο όσο και στις Βρυξέλλες, σε συνεργασία πάντα με τους εταίρους μας».

«Στην ουσία το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ρητά υιοθέτησε ότι οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Κύπρο έχουν σοβαρό αρνητικό και άμεσο αντίκτυπο σε όλο το φάσμα των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας». σημείωσε. Εξήγησε πως «οι διάφορες δράσεις και διαδικασίες, όπως ο εκσυγχρονισμός της Συμφωνίας Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ-Τουρκίας, τα προενταξιακά κονδύλια, οι πολιτικοί και άλλοι υψηλού επιπέδου διάλογοι κλπ, η πρόοδος δηλαδή σε όλα αυτά, εξαρτάται πλέον από το πώς η Τουρκία συμπεριφέρεται στην Κύπρο».

«Η χθεσινή απόφαση, αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο στη συνεχιζόμενη προσπάθεια μας για τερματισμό των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, για προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και της σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή. Έχει δηλαδή διπλό σκοπό, αλλαγή συμπεριφοράς από πλευράς Τουρκίας, καθώς και αποτροπή κλιμάκωσης», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Αναστασιάδης.

Παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί οι συντονισμένες προσπάθειες τόσο της Προεδρίας όσο και του ΥΠΕΞ, η στενή συνεργασία με την Ελλάδα με σημαντικούς εταίρους όσο και με τις επτά χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου είχαν σαν αποτέλεσμα να πετύχει το απαιτούμενο νομικό πλαίσιο που οδηγεί σε κυρώσεις, αλλά και την ευκαιρία αξιοποίησης από την ΕΕ όλων των διπλωματικών, οικονομικών και άλλων μέσων. 

Σαφές το μήνυμα προς την Τουρκία

Αν θέλει η Τουρκία να συνεχίσει ομαλά τις σχέσεις της στο πλαίσιο είτε της ενταξιακής διαδικασίας, είτε στο πλαίσιο άλλων σχέσεων και δράσεων θα πρέπει να ομαλοποιήσει τις σχέσεις της με την Κύπρο και οπωσδήποτε θα πρέπει να τερματίσει τις παράνομες ενέργειες, δήλωσε ο Πρόεδρος, τονίζοντας ότι το μήνυμα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι σαφές. 

Υποστήριξε δε πως τα μέτρα δεν είναι αυτοσκοπός. «Επιθυμία μας είναι να τερματισθούν οι όποιες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες επανέναρξης ενός δημιουργικού διαλόγου για εξεύρεση μιας λειτουργικής, διαρκούς και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού προβλήματος με αλληλοσεβασμό στις εύλογες ανησυχίες των δύο κοινοτήτων και στόχο την επικράτηση της ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας για το σύνολο του κυπριακού λαού στη βάση πάντα των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και των αρχών και αξιών της ΕΕ».

Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίες ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Tusk, τον Πρόεδρο Juncker, την Ύπατη Εκπρόσωπο Mongerini, τους Ευρωπαίους Εταίρους και ιδιαιτέρως τον Έλληνα Πρωθυπουργό.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Η τρίτη επιλογή της Λευκωσίας

«Εξαιρετικό το άρθρο σας. Μακάρι να το διαβάσουν οι σημερινές πολιτικές ηγεσίες του τόπου!»
Σάββας Σάββα  |  17:10

Όχημα αναποδογυρίστηκε στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας - Λεμεσού

«Καλό είναι να ελεγχούμε τις πηγές μας, πριν βάζουμε τις ειδήσεις. Δεν απεγκλωβίστηκε ο οδηγός, αλλά ...»
Κ  |  11:17

Αβέρωφ σε Άντρο: Δεν βρήκε μια καλή κουβέντα για τον τόπο του

«Όταν μιλούν οι απόφοιτοι της σχολής …Γκαίμπελς να έχετε και τα δυο αφτιά ανοικτά, …για να μπαίνουν οι ...»
Ai Em  |  10:23

Λακκοτρύπης: Προχωρά κανονικά η ανάπτυξη του Αφροδίτη

«Παίξε σωστό παιγνίδι υπουργέ .....»
ΑΚΑ  |  09:45

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X