ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πρόεδρος: Αποχωρεί ήσυχος ότι η Κυβέρνηση ενίσχυσε τις προοπτικές ανάπτυξης πόλεων

Συνολικά, στους Δήμους και κοινότητες της επαρχίας Πάφου ολοκληρώθηκαν ή βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης 141 έργα συνολικού κόστους πέραν των 339 εκ. ευρώ, είπε ο κ. Αναστασιάδης

ΚΥΠΕ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, δήλωσε σήμερα πως παραδίδει τις επόμενες των ημερών τη διακυβέρνηση του τόπου, νιώθοντας ήσυχος γιατί μέσα από τις πολιτικές που υιοθέτησε η Κυβέρνηση αλλά και τα έργα που υλοποίησε χάρη στη στενή συνεργασία με τις τοπικές Κυβερνήσεις, ενίσχυσε τις οικονομικές, κοινωνικές, αγροτικές, πολιτιστικές και τουριστικές προοπτικές ανάπτυξης τόσο των πόλεων όσο και των δήμων και κοινοτήτων των ορεινών και ακριτικών περιοχών.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μιλούσε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του το πρωί στον Δήμο Πόλης Χρυσοχούς όπου εγκαινίασε το Πολυδύναμο Κέντρο Τρίτης Ηλικίας «Η Ελεούσα του Κύκκου», τον πεζόδρομο/ποδηλατόδρομο από την Πόλη Χρυσοχούς προς το Λατσί, το έργο της κατασκευής δέκα κυματοθραυστών στη θαλάσσια περιοχή του Κόλπου Χρυσοχούς και τη Β’ Φάση του Παραλιακού Πεζόδρομου (Πολυλειτουργικό Πάρκο «ΘΑΛΑΣΣΑ»).

Στη ομιλία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως «τα αναπτυξιακά έργα της Κυβέρνησης επεκτάθηκαν σε όλο το διαμέρισμα της Χρυσοχούς, με την ολοκλήρωση ή τη δρομολόγηση 20 έργων στις κοινότητες του διαμερίσματος, με κόστος 17 εκατομμύρια ευρώ. Ενώ, συνολικά, στους Δήμους και κοινότητες της επαρχίας Πάφου ολοκληρώθηκαν ή βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης 141 έργα συνολικού κόστους πέραν των 339 εκατομμυρίων ευρώ».

Παράλληλα, διαβεβαίωσε το Πάρκο του Ακάμα θα είναι ένα πάρκο πρότυπο, διαβεβαιώνοντας τους κοινοτάρχες της περιοχής ότι θα ληφθούν υπόψη κατά τη δημοσιοποίηση του σχεδίου και το κόστος που καλούνται να πληρώσουν από τις επιβαλλόμενες να ακολουθηθούν, οδηγίες, της περιβαλλοντικής Αρχής.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως η Πόλη Χρυσοχούς μέσα από τα σημαντικά έργα ουσιαστικής αναβάθμισης των υποδομών και των παρεχομένων υπηρεσιών έχει καταστεί ένας σύγχρονος και λειτουργικός Δήμος προς όφελος των κατοίκων και των επισκεπτών της.

Συνεχάρη θερμά τον νυν και των τέως Δήμαρχο καθώς και το νυν και το προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο Πόλης Χρυσοχούς που μέσα από τη στενή συνεργασία που ανέπτυξαν με την Κυβέρνηση έγινε κατορθωτό να τροχιοδρομηθούν έργα αιχμής τα οποία σταδιακά αλλάζουν και διαμορφώνουν μια νέα όψη στον ακριτικό Δήμο της Πόλης.

Επεσήμανε πως «έχουν δημιουργηθεί οι προοπτικές για ακόμη μεγαλύτερη οικονομική, πολιτιστική και κοινωνική ανάπτυξη προς όφελος πάντοτε των δημοτών της πόλης», σημειώνοντας πως σε αυτό ακριβώς στο πλαίσιο εμπίπτει και η κατασκευή του νέου αυτοκινητόδρομου Πάφου – Πόλης Χρυσοχούς «παρά τα όποια προσκόμματα που κάποιοι θέλησαν να προβάλουν».

«Ένα έργο που εκκρεμούσε για δεκαετίες και όταν με αποφασιστικότητα η Κυβέρνηση θέλησε να το υλοποιήσει κάποιοι, καλά γνωστοί και μη εξαιρετέοι για να μην προχωρήσω περαιτέρω, θεώρησαν ότι ήταν ασύμφορο το έργο, δεν ήταν κερδοφόρο. Δεν θα σχολιάσω περαιτέρω. Αυτό που έχει σημασία είναι πως μέσα από την αποφασιστικότητά μας ο δρόμος βρίσκεται υπό εκτέλεση. Και τούτο γιατί ο δρόμος αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα αναπτυξιακά έργα των τελευταίων δεκαετιών το οποίο αποτελούσε πάγιο και κυρίως απόλυτα δικαιολογημένο αίτημα των αρχών αλλά και των κατοίκων της επαρχίας και του διαμερίσματος Χρυσοχούς», είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Πρόσθεσε πως «η έναρξη των εργασιών της πρώτης φάσης του αυτοκινητόδρομου, συνολικού προϋπολογισμού 83 εκατομμυρίων ευρώ αποδεικνύει ότι δεν παραμείναμε στις εξαγγελίες. Διευκολύνοντας την προσβασιμότητα εξάλλου, διανοίγονται νέες προοπτικές και δημιουργούνται οι προϋποθέσεις, μεταξύ άλλων, για την αναβάθμιση της ζωής των κατοίκων, την ανάδειξη του Δήμου σε ελκυστικό τόπο μόνιμης διαβίωσης και δραστηριοποίησης για νέες οικογένειες, νέους επενδυτές και επιχειρηματίες, αλλά και δυναμικής τουριστικής ανάπτυξης», ανέφερε.

Σημείωσε πως «άμεσα συνυφασμένη με τον πιο πάνω στόχο είναι και η εκπόνηση γενναιόδωρων στεγαστικών σχεδίων για μόνιμη διαμονή ή δραστηριοποίηση στις ορεινές και ακριτικές περιοχές, εις τις οποίες περιλαμβάνεται και ο Δήμος Πόλης και οι κοινότητες του διαμερίσματος Χρυσοχούς, με ετήσιο προϋπολογισμό 15 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο Πρόεδρος είπε πως ένα εξίσου σημαντικό έργο που επίσης αποτέλεσε διαχρονικό αίτημα του Δήμου και των γειτνιαζουσών κοινοτήτων, είναι και η δρομολόγηση της επέκτασης του λιμανιού του Λατσιού, με κόστος πέραν των 45 εκατομμυρίων ευρώ, με τη δημιουργία 350 νέων θέσεων ελλιμενισμού και αγκυροβολίου, ακόμα για κρουαζιερόπλοια. «Ήδη, βρίσκεται εν εξελίξει ο διαγωνισμός για τους μελετητές του έργου και τα κατασκευαστικά έργα, και ευελπιστώ σύντομα μέσα από την ολοκλήρωση να προσφοροδοτηθεί και το έργο ώστε το συντομότερο να γίνει πραγματικότητα και οι νέες κατασκευαστικές εργασίες στο λιμάνι ως οι στόχοι και οι σκοποί μας», ανέφερε.

Σημείωσε επίσης την έναρξη, από τις 17 Ιανουαρίου του τρέχοντος, του νέου σημείου εξυπηρέτησης επιδομάτων πρόνοιας του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας στον Δήμο της Πόλεως Χρυσοχούς, αλλά και την επικείμενη τοποθέτηση κοινωνικού λειτουργού, με στόχο τη βελτίωση των παρεχόμενων κοινωνικών υπηρεσιών σε όλο το διαμέρισμα της Χρυσοχούς.

Πέραν των πιο πάνω, καταγράφω ακόμη την υλοποίηση μιας σειράς αιτημάτων που έθεσε ενώπιον μας η τοπική Αρχή, η υλοποίηση των οποίων, πέραν της επίλυσης προβλημάτων και της κάλυψης των όποιων αναγκών, οδήγησε στη ουσιαστική μετεξέλιξη και αναμόρφωση του Δήμου, καθιστώντας τον, παρά το μικρό του μέγεθος, σημείο αναφοράς, είπε.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη μέχρι στιγμής έχουν ολοκληρωθεί έργα συνολικού κόστους περίπου 10 εκατομμυρίων ευρώ, που αφορούν την κατασκευή Πολυδύναμου Κέντρου Τρίτης Ηλικίας στο Προδρόμι, την αναβάθμιση του αλιευτικού καταφυγίου και τον εξωραϊσμό των αποθηκών της Αρχής Λιμένων Κύπρου στο Λατσί, την επέκταση του Δημοτικού Σχολείου, την κατασκευή του παραλιακού πεζόδρομου, την κατασκευή δέκα κυματοθραυστών για προστασία από τη διάβρωση των παραλιών του Δήμου και τη μελέτη για ανάδειξη και προστασία των αρχαιολογικών χώρων του Δήμου.

Ο Πρόεδρος σημείωσε επίσης τη στοχευμένη αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας στο νοσοκομείο Πόλης Χρυσοχούς, με την επαναλειτουργία, αυτή την εβδομάδα, του θαλάμου ασθενών δυναμικότητας 11 κλινών, τη στελέχωση του Τμήματος Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών, ως επίσης την ενίσχυση των υπηρεσιών της εξωνοσοκομειακής φροντίδας με περισσότερους ιατρικούς λειτουργούς, την επέκταση των ωρών λειτουργίας του Ακτινολογικού Τμήματος και του Χημείου και την ενίσχυση του Σταθμού Ασθενοφόρων με αποτέλεσμα την 24ωρη κάλυψη του διαμερίσματος.

Επιπλέον, ανέφερε, δρομολογήθηκε η υλοποίηση έργων, συνολικού ύψους πέραν των 7 εκατομμυρίων ευρώ, που αφορούν την ανάπλαση και αναζωογόνηση του παραδοσιακού πυρήνα στο Δήμο Πόλης Χρυσοχούς, την ανάπλαση/ αναζωογόνηση του παραδοσιακού πυρήνα στο Προδρόμι και τη μελέτη για την επέκταση στο λιμανάκι Λατσιού.

Δήμαρχος Πόλης Χρυσοχούς

Ορόσημο για τον Δήμο Πόλης Χρυσοχούς χαρακτήρισε την σημερινή ημέρα ο Δήμαρχος Πόλης Χρυσοχούς Γιώτης Παπαχριστοφή. Σε ομιλία του, ο κ. Παπαχριστοφή ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για την έμπρακτη ευαισθησία και το ενδιαφέρον της Κυβέρνησης για την στήριξη των ακριτικών, απομακρυσμένων και υποβαθμισμένων περιοχών, όπως αυτή της Πόλης Χρυσοχούς.

Ανακοίνωσε, επίσης, πως εντός του 2023 θα αρχίσει η υλοποίηση άλλων 4 μεγάλων αναπτυξιακών έργων στο Δήμο, τα οποία συγχρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκά Προγράμματα και εθνικούς πόρους. Πρόκειται για τα έργα του πυρήνα Πόλης, κόστους 3 εκατομμυρίων (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) και Προδρομίου, κόστους 2 εκατομμυρίων (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ).

Περιλαμβάνουν σχεδιασμένες επεμβάσεις οι οποίες περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την υπογειοποίηση των υπηρεσιών, τη δημιουργία πεζοδρόμων, την ωραιοποίηση των όψεων των εφαπτόμενων οικοδομών, την κατασκευή πλατειακών χώρων, καθώς και την κυκλοφοριακή διαχείριση των δρόμων.

Ανακοίνωσε ακόμη πως πριν λίγες μέρες άρχισε τη λειτουργία του το Σημείο Εξυπηρέτησης Επιδομάτων Πρόνοιας, το οποίο στεγάζεται στα κτίρια του παλιού αστυνομικού σταθμού και θα εξυπηρετεί τους δημότες και τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής Πόλης Χρυσοχούς, επαναλειτούργησαν οι θάλαμοι εσωτερικών ασθενών του Νοσοκομείου Πόλεως Χρυσοχούς, οι οποίοι παρέμεναν κλειστοί εδώ και δύο χρόνια, λόγω της πανδημίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση