ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ολοκληρώθηκε η νέα «εισβολή» στο Βαρώσι

Λύση δύο κρατών προαναγγέλλουν Ερντογάν - Τατάρ

Newsroom K

Έφτασε γύρω στις 12:30 στα κατεχόμενα ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν ενώ μία ώρα νωρίτερα, με άλλο αεροπλάνο, είχε φτάσει ο Πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Ο Ερντογάν έφτασε με τη σύζυγό του Εμινέ και σύμφωνα με την "Κίμπρις ποστασί", στο ίδιο αεροσκάφος μαζί του στα κατεχόμενα ήρθαν ο πρώην Πρόεδρος της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, Ισμαήλ Καχραμάν, ο πρώην Πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο ΥΠΑΜ, Χουλουσί Ακάρ και ο Υπουργός Επικοινωνίας, Φαχρετίν Αλτούγ.

Ο Ερντογάν θα παραστεί στις εκδηλώσεις για την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους στην κατεχόμενη Λευκωσία. Από τις 11:30 έχει απαγορευθεί η είσοδος σε πολίτες, ενώ για τους λειτουργούς του Τύπου γίνεται αυστηρός έλεγχος και ζητούνται ταυτότητες, αλλά και τα αρνητικά αποτελέσματα τεστ PCR.

Σε όσους επιτρέπεται η είσοδος σήμερα στην περιφραγμένη πόλη της Αμμόχωστου διανέμονται ειδικές μάσκες από τους «αστυνομικούς» στο σημείο εισόδου.

Στο συγκρότημα διαμερισμάτων Σερενίσιμα έχουν τοποθετήσει από την οροφή τις σημαίες της Τουρκίας, του ψευδοκράτους, του "δήμου" Αμμόχωστου, του TOKI (Διεύθυνση Οικιστικής Ανάπτυξης Τουρκίας, Housing Development Administration of Turkey) και του τουρκικού Δήμου Ικονίου. Στη θάλασσα, ανοικτά του Βαρωσίου, υπάρχει μια φρεγάτα και πλοίο της ακτοφυλακής.

Οι δημοσιογράφοι και λειτουργοί του Τύπου έχουν τοποθετηθεί σε ειδικό σημείο απέναντι από εκεί όπου θα βρίσκεται ο Τούρκος Πρόεδρος και η συνοδεία του, στη λεωφόρο Κένεντι, στο ύψος του συγκροτήματος διαμερισμάτων Σερενίσιμα.

LIVE Ενημέρωση:

17:25 - Στο τέλος του «πικ νίκ» πρώτος τοποθετήθηκε ο Ερσίν Τατάρ. Ο κ. Τατάρ αναφέρθηκε στο άνοιγμα του Βαρωσιού υπό τ/κ διοίκηση, ισχυριζόμενος ότι στο παρελθόν η ε/κ πλευρά απέρριψε προτάσεις για την επιστροφή της πόλης. «Πραγματοποιήσαμε αυτό το βήμα για την ανθρωπότητα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τατάρ, ο οποίος πρόσθεσε ότι στόχος της τ/κ πλευράς είναι η επιστροφή των ιδιοκτητών περιουσιών στην περιοχή.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας μίλησε αμέσως μετά τον κ. Τατάρ. Ο κ. Ερντογάν αναρωτήθηκε για ποιους λόγους τόσα χρόνια τα Βαρώσια παρέμειναν δίχως τους κατοίκους της. Ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε στην εμπλοκή της λεγόμενης Επιτροπής Ακίνητης Περιουσίας στο εγχείρημα του ανοίγματος της πόλης. Επίσης, ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε στην προοπτική της αποζημίωσης των ιδιοκτητών περιουσιών.

17:21 - Ολοκληρώνεται το «πικ νίκ» των Ερντογάν και Μπαχτσελί.

16:45 - Ξεκίνησε το λεγόμενο πικ νικ σε κιοσκ που στήθηκε στην παραλία της κλειστής πόλης.

16:40 - Ο Ερντογάν φωτογραφίζεται στην παραλία του Βαρωσιού, μαζί με την σύζυγο του, μπροστά από τα εγκαταλελειμμένα κτίρια.

16:25 - Εν μέσω θύελλας, άσχημων καιρικών συνθηκών η είσοδος Ερντογάν στο Βαρώσι. Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι.


15:45 - Τουρκικά F16 στον ουρανό της κατεχόμενης Λευκωσίας.

15:30 - Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η πορεία διαμαρτυρίας στην κατεχόμενη Λευκωσία. Περίπου 600 τ/κ έδωσαν παρών στην εκδήλωση διαμαρτυρίας σύμφωνα με πρώτες πληροφορίες που φτάνουν στην «Κ». Η «αστυνομία» δεν επενέβη παρά την προηγούμενη απαγόρευση.

15:23 - Την ώρα που συνεχίζεται η κινητοποίηση διαμαρτυρίας, ο τουρκικός στρατός εμφανίζεται στους δρόμους της κατεχόμενης Λευκωσίας.

15:16 - Λίγα μέτρα πιο πέρα από την οθωμανική μπάντα, διαδηλωτές διαμαρτύρονται.

15:06 - Και η οθωμανική στρατιωτική μπάντα στους δρόμους της κατεχόμενης Λευκωσίας.

15:00 - Εντελώς διαφορετικό κλίμα σε άλλο σημείο της Λευκωσίας, όπου ξεκίνησαν παραδοσιακοί χοροί τους οποίους παρακολουθούν Ερντογάν και Τατάρ.

14:50 - Σε μικρή απόσταση από το σημείο όπου πραγματοποίησε ομιλία πριν από λίγο ο Πρόεδρος της Τουρκίας και το κτίριο της «Πρεσβείας» συνεχίζεται η μεγάλη πορεία διαμαρτυρίας των τ/κ πολιτικών κομμάτων, οργανώσεων και ακτιβιστών. Στην πορεία διαμαρτυρίας ξεχωρίζουν συνθήματα όπως «Όχι πικνίκ πάνω στον πόνο», «Αυτή η πατρίδα είναι δική μας».

14:34 - Ερντογάν: Yπεύθυνη για το αδιέξοδο στο Κυπριακό η Ε.Ε

Ο Ερντογάν στην αρχή της ομιλίας του αναφέρθηκε στα κατεχόμενα με τον όρο «το δεύτερο ανεξάρτητο κράτος του τουρκικού έθνους μετά την Τουρκική Δημοκρατία».

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Ερντογάν έκανε λόγο για δίκαιη, βιώσιμη λύση, η οποία είναι προτεραιότητα της τουρκικής πλευράς. Ο Πρόεδρος της Τουρκίας ισχυρίστηκε ότι η τουρκική πλευρά κατέβαλλε προσπάθειες προς αυτήν την κατεύθυνση. Ωστόσο, η στάση της ε/κ πλευράς, σύμφωνα πάντα με τον κ. Ερντογάν, υπήρξε αρνητική. Το 2017 η ε/κ πλευρά «τράπηκε σε φυγή από το τραπέζι» δίχως να επιθυμεί να μοιραστεί την εξουσία, τον πλούτο, ακόμη και τα νοσοκομεία, ισχυρίζεται ο Ερντογάν.

Ο Ερντογάν θεωρεί υπεύθυνη για το αδιέξοδο στο Κυπριακό και την ΕΕ, με το σκεπτικό ότι δεν τηρεί τις υποσχέσεις της.

Σύμφωνα με τον Ερντογάν, οι «προεδρικές εκλογές» έδειξαν ότι η πλειοψηφία των τ/κ ζητά λύση δυο κρατών.

Ο Ερντογάν δήλωσε ακόμη ότι η ε/κ πλευρά δεν πρέπει να εμπιστεύεται παράγοντες της τ/κ πλευράς, οι οποίοι καταγγέλουν τον τ/κ ηγέτη στην ε/κ πλευρά. «Όλοι γνωρίζουν την κατάληξη αυτής της εξέλιξης», δήλωσε σε απειλητικό τόνο ο Πρόεδρος της Τουρκίας.

Για το Βαρώσι, ο Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι η νέα κίνηση της τουρκικής πλευράς έρχεται να εξασφαλίσει τα συμφέροντα όλων των εμπλεκόμενων πλευρών-παραγόντων.

Σε ότι αφορά το ενεργειακό, ο κ. Ερντογάν άσκησε κριτική στην ε/κ πλευρά και στην ΕΕ. Ο κ. Ερντογάν επανέλαβε ότι καμία εξίσωση στην Α. Μεσόγειο, η οποία δεν συμπεριλαμβάνει την Τουρκία και την τ/κ πλευρά δεν πρόκειται να σημειώσει επιτυχία. Η τουρκική πλευρά τάσσεται υπέρ μιας δίκαιης λύσης σε αυτό το ζήτημα και αυτήν την ώρα επιχειρεί να εμποδίσει την παραβίαση των δικαιωμάτων της από την ε/κ πλευρά. Ο κ. Ερντογάν επανέλαβε ακόμη την πρόταση του για μια διάσκεψη για την Α. Μεσόγειο. Η Τουρκία εύχεται ότι η ΕΕ δεν θα δυσχεράνει αυτό το εγχείρημα.

Οι ενέργειες της Τουρκίας στην Α. Μεσόγειο θα συνεχιστούν μέχρι να επιτευχθεί μια «δίκαιη συμφωνία».

Ο Ερντογάν ανακοίνωσε την έναρξη εργασιών για την μεταφορά φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας στα κατεχόμενα. Επίσης ανακοίνωσε και την δημιουργία ενός νέου «προεδρικού μεγάρου» στα κατεχόμενα.

Στα πλαίσια της ομιλίας του, ο Ερντογάν αναφέρθηκε και στην νίκη του Αζερμπαϊτζάν στον πόλεμο του Καραμπάχ. Ο Τούρκος Πρόεδρος πρόσθεσε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα ο Ερσίν Τατάρ θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στο Αζερμπαϊτζάν.

14:20 - Τατάρ: «Ίση κυριαρχία», στην φόρμουλα δύο κρατών

Ο Τατάρ ισχυρίζεται στην ομιλία του ότι η θέση-στρατηγική της ε/κ πλευράς δεν έχει αλλάξει από το παρελθόν μέχρι σήμερα. Στόχος της ε/κ πλευράς είναι η ενσωμάτωση των τ/κ με ένα είδος αυτονομίας στο «ε/κ κράτος», όπως ο ίδιος χαρακτηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο Τατάρ δηλώνει ότι η τ/κ πλευρά είναι έτοιμη να επιστρέψει στο τραπέζι των συνομιλιών. Ωστόσο στο νέο τραπέζι διαπραγματεύσεων θα πρέπει να υπάρχουν νέες φόρμουλες λύσεις. Θα πρέπει να αλλάξουν οι παράμετροι του ΟΗΕ. Ο Τατάρ αναφέρεται σε «ίση κυριαρχία», στην φόρμουλα δύο κρατών.

Επίσης, κανείς δεν πρέπει να αναμένει από την τ/κ πλευρά την κατάργηση των τουρκικών εγγυήσεων, την αποκοπή των δεσμών με την Τουρκία.

Ο Τατάρ ευχαριστεί την Τουρκία για το νέο νοσοκομείο πανδημίας, το οποίο εγκαινιάζει σήμερα ο Ερντογάν και το νερό που φτάνει στα κατεχόμενα από την Τουρκία.

Αναφερόμενος στο Βαρώσι, ο Τατάρ ισχυρίζεται ότι η περιοχή είναι γη της «ΤΔΒΚ». Ο ίδιος αναφέρεται στην προοπτική επιστροφής των ιδιοκτητών περιουσίας στο Βαρώσι.

Ο Τατάρ αναφέρθηκε και στο ζήτημα του φυσικού αερίου. Και για αυτό το ζήτημα ο Τατάρ επιστρατεύει τον όρο «ίση κυριαρχία» και την ίδια ώρα επαναλαμβάνει την πρόταση του προς την ε/κ πλευρά για συνεργασία.

«Οι τ/κ δεν θα παραιτηθούν από το ανεξάρτητο κράτος τους, την κυριαρχία τους, τις τουρκικές εγγυήσεις», το τελικό μήνυμα του Τατάρ.

14:15 - Κορυφώνονται οι κινητοποιήσεις των τ/κ ακτιβιστών, πολιτικών κομμάτων. Στους δρόμους βγαίνουν τ/κ κόμματα. οργανώσεις, ακτιβιστές και πολίτες παρά την απαγόρευση που επιβλήθηκε νωρίτερα.

14:09 - Στους δρόμους της Λευκωσίας τ/κ κόμματα και ακτιβιστές για να υψώσουν την φωνή τους κατά των κινήσεων της Άγκυρας.

14:04 - Ερντογάν και Τατάρ πάνω σε στρατιωτικό όχημα. Σημειώνεται ότι επί ηγεσίας Μουσταφά Ακιντζί είχε καταργηθεί η χρήση στρατιωτικών οχημάτων από τον τ/κ ηγέτη κατά την διάρκεια των τελετών.

13:58 - «Αυτή η πατρίδα είναι δική μας-Να το υπενθυμίσουμε». Το σλόγκαν του ΡΤΚ, το οποίο πραγματοποιεί αυτήν την ώρα πορεία διαμαρτυρίας στη Λευκωσία.


13:47 - Τατάρ και Ερντογάν αυτήν την ώρα κατευθύνονται στο μαυσωλείο του Φαζίλ Κιουτσούκ

13:40 - Ο Ερντογάν μαζί με τον Τατάρ στην έναρξη της τελετής για την ίδρυση της λεγόμενης τδβκ

13:30 - Το δικό του παρών στις σημερινές εκδηλώσεις δίνει ο αρχηγός του τουρκικού εθνικιστικού κινήματος

13:20 - Με παρατράγουδα η άφιξη Ερντογάν

Η άφιξη των Τούρκων επισήμων στα κατεχόμενα συνοδεύεται από παρατράγουδα. Χθες αργά την νύχτα, οι «αρχές» ενημέρωσαν τ/κ πολιτικά κόμματα και τ/κ ακτιβιστές ότι απαγορεύονται για σήμερα όλες οι συναθροίσεις στα κατεχόμενα. Οι «αρχές» ζήτησαν την ματαίωση των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας που είχαν προγραμματιστεί για σήμερα με αφορμή την επίσκεψη του Προέδρου της Τουρκίας.

Παρά την απαγόρευση, οι τ/κ ακτιβιστές και τα τ/κ κόμματα προχωρούν κανονικά στις προγραμματισμένες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας. Πιο συγκεκριμένα, στις 13:00 βγαίνει στους δρόμους το μεγαλύτερο κόμμα της τ/κ Αριστεράς, το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα. Στις 13:30 στους δρόμους της Λευκωσίας κατεβαίνει το Κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας. Τέλος, στις 14:00 το δικό τους παρών στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας δίνουν μικρότερα τ/κ πολιτικά κόμματα και τ/κ οργανώσεις. Κοινό μήνυμα των τ/κ κομμάτων και οργανώσεων είναι η καταδίκη των κινήσεων της Άγκυρας στο Κυπριακό, στα εσωτερικά των τ/κ και στο Βαρώσι.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Γυμναστήριο άνοιξε παρά τα μέτρα - Περίπτερο σέρβιρε σε πελάτες

«Αυτό το γυμναστήριο είναι το Olympia στον Άγιο Αθανάσιο σε γειτονιά. Έχει πολλές μέρες που άνοιξε, ...»
Dmitiry  |  21:17

Σε χαμηλό βαρομετρικό οι πολιτικοί αρχηγοί

«Δηλαδή, όλοι οι ΄πολιτικοί΄μας για τη χωματερή. »
ΑΚΑ  |  22:38

Λεμεσός: Άνοιξε καφετέρια - Θαμώνες παρακολουθούσαν ποδόσφαιρο

«Kανονικά θα έπρεπε να τους έδιναν από μια σφαλιάρα και μια κλωτσιά στα πισινά! »
ΑΚΑ  |  08:23

«Ανοίγουν» οι αιθέρες από 1η Μαρτίου - Όλα όσα θα ισχύουν

«ΤΑ ΓΥΜΝΑΣΙΑ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΚΛΕΙΣΤΑ. ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΠΟΥ ΔΕΝ ΦΟΡΟΥΝ ΜΑΣΚΕΣ ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ ...»
ΚΥΠΡΙΑΝΟΣ  |  12:18

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση