ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Προσφυγικές κατοικίες: Προσπάθεια υπερπήδησης νομικών και χρονικών σκοπέλων

Στο σχέδιο χορηγιών με αξιοποίηση ιδιωτικού τομέα αναφέρθηκε στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου

Του Παύλου Νεοφύτου

Με διευκρινίσεις σε σχέση με το σχέδιο αντιμετώπισης της συντήρησης ή αναδόμησης των προσφυγικών πολυκατοικιών έκανε την πρώτη του παρουσία στην Επιτροπή Προσφύγων της Βουλής ο νέος υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου, στον απόηχο του δημόσιου διαλόγου που ξεκίνησε με αφορμή τους φονικούς σεισμούς σε Τουρκία και Συρία. Σε δηλώσεις του στη Βουλή αναφέρθηκε σε ένα σχέδιο, το οποίο αποσκοπεί στο να υπερπηδήσει, τόσο τα νομικά προβλήματα -δεδομένου ότι η κυριότητα πολλών οικιών και διαμερισμάτων με την παραχώρηση τίτλων ιδιοκτησίας δεν ανήκει στο κράτος- όσο και τα χρονικά πλαίσια. Σημείωσε ότι το σχέδιο που επεξεργάζεται το Υπουργείο Εσωτερικών θα πάει, μετά από διαβούλευση με το Υπουργείο Οικονομικών, στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση. Όσον αφορα το ζήτημα της έκθεσης για τις επικίνδυνες πολυκατοικίες, την οποία μέλη της Επιτροπής Προσφύγων από πλευράς ΑΚΕΛ (μαζί τους παρών και ο Στέφανος Στεφάνου) ζητούσαν και σήμερα να δώσει στη δημοσιότητα, ο κ. Ιωάννου είπε ότι θα δοθούν τα ονόματα των πολυκατοικιών, ωστόσο δεν αναμένεται να δοθεί η έκθεση η οποία μπορεί να τύχει παρερμηνειών.

Το σχέδιο που επεξεργάζεται το Υπουργείο Εσωτερικών θα πάει, μετά από διαβούλευση με το Υπουργείο Οικονομικών, στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση

Σχέδιο χορηγιών - Μετεστεγάσεις

Ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι το σχέδιο αναμένεται να ανέλθει στα 100 εκ. ευρώ σε βάθος δεκαετίας. Όσον αφορά θέματα στατικής επάρκειας και αντισεισμικότητας, είπε στην αίθουσα της Επιτροπής ότι θα διαμορφωθεί σχέδιο χορηγιών και για τις 358 υφιστάμενες πολυκατοικίες, ώστε να μπορέσουν οι ένοικοι να εξασφαλίσουν ασφαλή στέγη και να μην υπάρχει εξάρτηση από το κράτος. Με την έγκριση του σχεδίου χορηγιών, ανάφερε, θα υπάρξουν και προσωρινές διευθετήσεις για μεταστέγαση των ενοίκων για να αρχίσει η επιδιόρθωση των οικιών, ενώ προτεραιότητα θα δοθεί στην επιδιόρθωση 43 πολυκατοικιών που αντιμετωπίζουν τα περισσότερα στατικά και οικοδομικά προβλήματα. 

Αξιοποίηση ιδιωτικού τομέα

Το σχέδιο προνοεί κρατική επιχορήγηση για να προβούν οι ιδιοκτήτες σε συντήρηση, επιδιόρθωση ή και αναδόμηση των πολυκατοικιών, ενώ θα δοθεί εφάπαξ ποσό χορηγίας για προσωρινή στέγαση. Συγχρόνως θα αξιοποιηθεί και ο ιδιωτικός τομέας, για να αποφευχθούν καθυστερήσεις στη διαδικασία, με κάλυψη κόστους υπηρεσιών πολιτικών μηχανικών εγκεκριμένων από το ΕΤΕΚ, κόστους επίβλεψης και ιδιώτες εργολάβους. Σε περιπτώσεις αναδόμησης στο ίδιο τεμάχιο μπορεί να γίνει αξιοποίηση του κινήτρου παραγωγής προσιτής κατοικίας για να καταστεί οικονομικά βιώσιμο το έργο. Επιπλέον προβλέπονται €50.000 ανά πολυκατοικία για ανελκυστήρα. Όσον αφορά στο χρονικό περιθώριο που θα χρειαστεί, είπε πως το σχέδιό τους είναι χρονικής διάρκειας 10 χρόνων και τα πρώτα χρόνια θα δοθεί προτεραιότητα στις 43 πολυκατοικίες, που απασχόλησαν το τελευταίο διάστημα.

«Είναι ένα σχέδιο, το οποίο υπερπηδεί τα προβλήματα που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή, διότι πρέπει να αντιληφθούμε ότι τα διαμερίσματα αυτά έχουν τιτλοποιηθεί, άρα το γεγονός ότι ανήκουν σε ιδιώτες δυσχέραινε μέχρι στιγμής το έργο της κυβέρνησης, να επέμεβει για να τα συντηρήσει και να τα κατεδαφίσει. Αν ένας ή δύο αρνούνταν, τότε δεν υπήρχε άλλος τρόπος εκ μέρους της κυβέρνησης, διότι ανήκουν σε ιδιώτες», σημείωσε ο υπουργός. «Με το σχέδιο αυτό δίνουμε λεφτά στους ιδιώτες, για να αποφασίσουν οι ίδιοι με τη συμβολή πολιτικού μηχανικού τι πρέπει να κάνουν με την περιουσία τους. Εμείς επιδοτούμε τις αποφάσεις τους και αυτό υπερπηδά τα νομικά προβλήματα, και κυρίως τα χρονικά πλαίσια. Όλα αυτά θα γίνουν πολύ σύντομα και επαφίεται πλέον στους ίδιους τους ιδιοκτήτες πόσο σύντομα και γρήγορα θα κινηθούν, για να τα λύσουν», είπε. Απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσο θα καλυφθούν από το σχέδιο και ιδιοκτήτες που αγόρασαν από πρόσφυγες κατοικίες, είπε ότι αυτό θα γίνει, ώστε να μη μείνουν «εγκλωβισμένοι» οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες.

Διασκεδάζοντας φόβους

Την ίδια ώρα ο κ. Ιωάννου διευκρίνισε ότι σε περίπτωση που οι κάτοικοι πρέπει να φύγουν από το κτίριο, είτε για συντήρηση είτε για αναδόμηση, θα τυγχάνουν επιδότητησης ενοικίου. Επίσης το Υπουργείο αποφάσισε να διασκεδάσει τους φόβους και τις ανησυχίες εκείνων που κατοικούν στις 43 επικίνδυνες προσφυγικές πολυκατοικίες και εφόσον ανακοινωθεί το σχέδιο δεν θα νιώθουν ασφάλεια να διαμένουν σε αυτές το χρονοδιάστημα εβδομάδων ή μηνών μέχρι να αρχίσουν οι εργασίες συντήρησης. «Έτσι, στο μεσόδιάστημα, όσοι προσκομίσουν ενοικιαστήρια συμβόλαια, θα τύχουν επιδότησης. Απλώς για να διασφαλίσουμε ακόμα, ότι και αυτοί που έχουν ανησυχίες, θα καθησυχαστούν», τόνισε ο κ. Ιωάννου.

Δεν έδωσαν συγκατάθεση για ασανσέρ λόγω... θορύβου

Αξίζει να αναφερθεί ότι η ημέρα της παρθενική παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών στην Επιτροπή Προσφύγων σημαδεύτηκε με τη δημοσιότητα που δόθηκε σε περιστατικό ηλικιωμένου που διαμένει στον τρίτο όροφο προσφυγικής πολυκατοικίας και την προγούμενη εβδομάδα δεν μπορούσε να μεταβεί στην κηδεία της συζύγου του, με τον κ. Ιωάννου να παρεμβαίνει για εξεύρεση λύσης μετεστέγασης προτού μεταβεί στη Βουλή. Σε δηλώσεις του για το θέμα, ο κ. Ιωάννου διευκρίνισε ότι περίπου στο 40% των πολυκατοικιών έχουν εγκατασταθεί οι ανελκυστήρες, ενώ στην πλειοψηφία των υπολοίπων απουσιάζουν, τόνισε, «όχι επειδή στο παρελθόν δεν υπήρχε διάθεση εκ μέρους της πολιτείας, αλλά διότι δεν υπήρχε συγκατάθεση από ιδιοκτήτες, για λόγους όπως η οχληρία στο ισόγειο ή το κτίσιμο προέκτασης που δεν επέτρεπε την εγκατάσταση ασανσέρ, με αποτέλεσμα κάποιος που διαμένει στον τρίτο όροφο, όπως το σημερινό περιστατικό, να μένει ‘‘εγκλωβισμένος’’».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παύλου Νεοφύτου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση