ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΠτΒ: Συναντήθηκε με τον νέο Ύπατο Αρμοστή του ΗΒ - Τι ζήτησε

Κάλεσε το ΗΒ να συμβάλει εποικοδομητικά ώστε η Τουρκία να μην υπονομεύει τις προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων

ΚΥΠΕ

Η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου κάλεσε το Ηνωμένο Βασίλειο να συμβάλει εποικοδομητικά, ώστε η τουρκική πλευρά να μην υπονομεύει τις προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, η κα. Δημητρίου είχε συνάντηση την Τετάρτη με τον νέο Ύπατο Αρμοστή του Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ) στην Κύπρο Ιρφάν Σιντίκ.

Επισημαίνοντας τις πολλαπλές προκλήσεις, που καλείται να αντιμετωπίσει σήμερα η Ευρώπη και ευρύτερα ο κόσμος, η Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε την ακλόνητη προσήλωση της Κύπρου σε αρχές και στην εξεύρεση μίας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα, που θα επανενώσει την Κύπρο σε συνθήκες ειρήνης και ασφάλειας.

Αναμένουμε, ανέφερε η κ. Δημητρίου, «ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα στηρίξει αυτές τις προσπάθειες και θα συμβάλει εποικοδομητικά, ώστε η τουρκική πλευρά να απέχει από ενέργειες που υπονομεύουν τις προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων».

Η Πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι το κυπριακό πρόβλημα αποτελεί ζήτημα παραβίασης του διεθνούς δικαίου και της νομιμότητας και πρέπει να επιλυθεί εντός του πλαισίου που ορίζουν τα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Η κ. Δημητρίου στηλίτευσε επίσης την εργαλειοποίηση παράτυπων μεταναστών από την Τουρκία, οι οποίοι εισέρχονται μέσω των κατεχομένων στις περιοχές υπό τον έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής επαναβεβαίωσε τη θέση και στήριξη της χώρας του στις προσπάθειες για επίλυση του κυπριακού προβλήματος στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου του ΟΗΕ, υπογραμμίζοντας ότι το ΗΒ θα συνεχίσει να εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση.

Κατά τη συνάντηση, σημειώθηκαν εκατέρωθεν οι στενές σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Ηνωμένου Βασιλείου και οι υπάρχουσες προοπτικές για περαιτέρω ενίσχυσή τους σε ένα ευρύ φάσμα τομέων κοινού ενδιαφέροντος, τόσο στο διμερές επίπεδο όσο και στο πλαίσιο της Κοινοπολιτείας.

Συναφώς, έγινε αναφορά στην επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών κ. Κασουλίδη στο Λονδίνο και στο Μνημόνιο Στρατηγικής Συνεργασίας Κύπρου – ΗΒ που υπεγράφη από τους Υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, καθώς και στην πρώτη επίσκεψη Προέδρου της Βουλής των Κοινοτήτων στην Κύπρο Sir Lindsay Hoyle, τον περασμένο Φεβρουάριο.

Η Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε το αίτημα που έθεσε στον Βρετανό ομόλογό της για την εκ μέρους του ανάληψη πρωτοβουλίας προς επίλυση του προβλήματος του αυξημένου κόστους σπουδών στο ΗΒ για τους Κύπριους φοιτητές και ζήτησε τη συνδρομή του κ. Σιντίκ για την εντατικοποίηση των προσπαθειών προς αυτή την κατεύθυνση.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση