ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΠτΔ: Ευτυχής συγκυρία κατοχύρωσης του χαλλουμιού και υιοθέτησης μέτρων ΠΑΑ

«Οι προοπτικές που διανοίγονται με την κατοχύρωση αυτή είναι τεράστιες» τόνισε

ΚΥΠΕ

Ευτυχή συγκυρία θεωρεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας το γεγονός πως η υιοθέτηση των μέτρων της μεταβατικής περιόδου 2021-2022 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης συμπίπτει με την κατοχύρωση του εθνικού προϊόντος της Κύπρου, του χαλλουμιού, ως προϊόντος Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης. «Οι προοπτικές που διανοίγονται με την κατοχύρωση αυτή είναι τεράστιες», τόνισε.

Σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση παρουσίασης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης στο Προεδρικό μέγαρο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι με τις δράσεις της μεταβατικής περιόδου αποδίδεται ιδιαίτερη έμφαση σε νέες επενδύσεις και αναβαθμίσεις στον τομέα της αιγοπροβατοτροφίας, αλλά και στον τομέα μεταποίησης του παραγόμενου γάλακτος.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε πως το Πρόγραμμα αξιοποιείται στον μέγιστο δυνατό βαθμό, με πλήρη απορρόφηση – και αυτό έχει μεγάλη σημασία, όπως είπε - των διαθέσιμων κονδυλίων, «γεγονός, που επιβεβαιώνει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που επιδεικνύει η κυβέρνηση για τη βιώσιμη ανάπτυξη της υπαίθρου και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων των ορεινών περιοχών και όχι μόνο».

Σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε την προκήρυξη πρόσθετων δράσεων ύψους 97 εκατομμυρίων ευρώ, για τη μεταβατική περίοδο 2021-2022, δήλωσε λέγοντας ότι με τις δράσεις αυτές προσελκύουν ακόμα περισσότερους νέους αγρότες και εισάγουν καινοτομίες στον αγροτικό μας τομέα που θα τον καταστήσουν πιο ανταγωνιστικό.

Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης

Το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης που υλοποιούμε, ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ακολουθεί το πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω της οποίας στηρίζεται ο αγρότης, η γεωργική παραγωγή, το περιβάλλον και βεβαίως οι αγροτικές κοινότητες. Περιέχει, συνέχισε, παρεμβάσεις που στοχεύουν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του αγροτικού τομέα, στη διασφάλιση της αειφόρου διαχείρισης των φυσικών πόρων και στη δημιουργία πρόσθετων θέσεων απασχόλησης στον αγροτικό τομέα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε πως το συνολικό ποσό που καταβλήθηκε από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους για την επταετή προγραμματική περίοδο 2014 – 2020 της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, μέσα από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους ανήλθε περίπου στα 700 εκατομμύρια ευρώ.

Από αυτά, είπε, διατέθηκαν ενισχύσεις ύψους 243 εκατομμυρίων ευρώ προς εφαρμογή μέτρων που ενισχύουν το επενδυτικό ενδιαφέρον για περαιτέρω τεχνολογική ανάπτυξη του τομέα, βελτιώνουν τις αγροτικές υποδομές και αναβαθμίζουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες στην ύπαιθρο, στηρίζουν νέους γεωργούς που επιθυμούν να ενταχθούν στον τομέα και παρέχουν μια σειρά από στοχευμένα μέτρα ενίσχυσης, ανάλογα με τον κλάδο και την περιοχή που δραστηριοποιείται ο κάθε αγρότης.

Νομοσχέδια

«Ευρισκόμενοι στο τέλος μιας περιόδου οικονομικής και ψυχολογικής κόπωσης, ως αποτέλεσμα της πανδημίας, προχωρούμε στην ανασυγκρότηση δυνάμεων και στην επαναδραστηριοποίηση της οικονομίας μας», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Προς αυτό τον σκοπό, είπε, έχουν προωθήσει νομοθετικά πολιτικές που ακουμπούν τις ανάγκες του αγροτικού κόσμου και ταυτόχρονα εκσυγχρονίζουν τον πρωτογενή τομέα. Ενδεικτικά ανέφερε το βαρύνουσας σημασίας – όπως είπε - νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών, μέσω του οποίου, για πρώτη φορά στην Κύπρο, ρυθμίζεται το θέμα των εμπορικών πρακτικών που λειτουργούν σε βάρος του παραγωγού, αλλά και του καταναλωτή, στην αλυσίδα εφοδιασμού αγροδιατροφικών προϊόντων.

Με το νομοσχέδιο για την αναθεώρηση και τον εξορθολογισμό της λειτουργίας των Λαϊκών Αγορών διασφαλίζεται η αποκλειστική συμμετοχή παραγωγών σε αυτές, πρόσθεσε, καθώς δεν υπάρχουν οι μεσάζοντες πλέον παρόντες στις λαϊκές αγορές.

Εξαιρετικά σημαντικά είναι και τα νομοσχέδια που ετοιμάστηκαν και επιδιώκουν την αύξηση της προστιθέμενης αξίας των κυπριακών αγροτικών προϊόντων, μέσα από την ανάδειξη της ταυτότητας και της ποιότητας τους, συνέχισε.

Πέραν των οριζόντιων μέτρων που ανακούφισαν το σύνολο του πληθυσμού από τις επιπτώσεις της πανδημίας, δήλωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, η κυβέρνηση μπόρεσε με τη συνεργασία όλων να υιοθετήσει πέραν των 30 εξειδικευμένων μέτρων για τον αγροτικό τομέα, με προϋπολογισμό που υπερβαίνει τα 20 εκατομμυρίων ευρώ.

Επιπρόσθετα, συνέχισε, μέσω της νέας πολιτικής αναπλήρωσης της απώλειας του αγροτικού εισοδήματος που υιοθετήσαμε με τη λειτουργία Ταμείου Διαχείρισης Κινδύνων στον Αγροτικό Τομέα, προχώρησαν οι διαδικασίες καταβολής αποζημιώσεων ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε αγρότες που είχαν υποστεί ζημιές από φυσικές καταστροφές, ενώ καταβλήθηκαν αποζημιώσεις που καλύπτονταν από το αποσυρθέν σχέδιο γεωργικής ασφάλισης και που παρέμεναν απλήρωτες από το 2010.

Σχέδιο Κρατικών Εγγυήσεων

Μέσα στα ίδια πλαίσια, εντάσσεται και το σχέδιο κρατικών εγγυήσεων σε επιχειρήσεις και αυτοεργαδοτούμενους, ύψους 1.4 δισεκατομμυρίων ευρώ, που καλύπτει επίσης και όσους δραστηριοποιούνται στον τομέα της γεωργοκτηνοτροφίας, όπως ανέφερε.

«Είναι με λύπη μου που διαπιστώνω πως, παρά το ότι το σχετικό νομοσχέδιο κατατέθηκε μετά από συνδιαβούλευση με όλες τις πολιτικές δυνάμεις, είναι με λύπη μου που παρατηρώ πως, για οποιεσδήποτε άλλες σκοπιμότητες και όχι προς όφελος εκείνων που έχουν ανάγκη, δυστυχώς, αντί της άμεσης ψήφισης, μέσα από προσχήματα μετατίθεται μετά τις Βουλευτικές Εκλογές. Είναι για άλλη μια φορά που αποδεικνύεται, δυστυχώς, πως υπεράνω του ευρύτερου καλού υπερέχει το στενό κομματικό συμφέρον. Και αυτό δεν είναι σε πίστη κανενός», είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Η Πολιτεία, ανέφερε, ήδη χορήγησε πέραν από 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ για στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων. Το σχέδιο των Κρατικών Εγγυήσεων, πρόσθεσε, θα ήταν μια πρόσθετη βοήθεια, ένα σημαντικό σχέδιο στήριξης των όσων μέχρι τώρα έχουν υποστεί σημαντικές θυσίες ή έχουν οικονομικά επηρεαστεί.

«Δεν θέλω να πω περισσότερα για το θέμα, απλώς εκφράζω τη λύπη μου. Και πρέπει κάποια στιγμή να κατανοήσουμε πως οι κομματικές σκοπιμότητες δεν ωφελούν στις κομματικές ψήφους. Διότι επιχειρηματίες, μικρές ή μεσαίες επιχειρήσεις υπάρχουν σε όλους τους ιδεολογικούς χώρους και θα έπρεπε να θέταμε υπεράνω των κομματικών σκοπιμοτήτων, το όφελος των ιδίων των μελών και οπαδών αυτών που αναβάλλουν σε χρόνο αόριστο την έγκριση του σχεδίου που η Κυβέρνηση κατέθεσε», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε χαρά γιατί παρόντες στην διάσκεψη Τύπου ήταν όλοι και από το αγροτικό κίνημα, «αλλά πιο σημαντικά χαίρομαι διότι αποδείξατε ότι μέσα από τη συνεργασία μεταξύ σας πραγματικά προσφέρετε και ενδιαφέρεστε να στηρίξετε τον αγροτικό κόσμο. Πλείστα όσα των προγραμμάτων ήταν ύστερα από συνεννόηση μαζί σας, ύστερα από τη δική σας συμβολή και εισηγήσεις που έγινε κατορθωτό να υιοθετηθούν σωρεία μέτρων από την Κυβέρνηση, έτσι μόνο υπηρετείται το δημόσιο συμφέρον, το δημόσιο καλό, το καλό εκείνων που εκπροσωπείτε και είστε άξιοι συγχαρητηρίων». Για αυτό και θερμά σας ευχαριστώ, είπε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεχάρη και ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στην εκπόνηση και προώθηση των δράσεων και των μέτρων του Προγράμματος, και ιδιαίτερα τον Υπουργό και το Τμήμα Γεωργίας, τη Διαχειριστική Αρχή του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, τον Κυπριακό Οργανισμό Αγροτικών Πληρωμών, καθώς και όλες τις εμπλεκόμενες Υπηρεσίες που συνεισφέρουν ως μονάδες εφαρμογής του Προγράμματος.

«Απολογούμαι αν υπήρξα ολίγον οξύς όσον αφορά το θέμα του σχεδίου εγγυήσεων που κατέθεσε η Κυβέρνηση, αλλά νιώθω πως κάποια στιγμή πρέπει να λέγονται όσα πρέπει να ακούν και να συνειδητοποιούν οι πολίτες», κατέληξε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση