ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΠτΔ: Οι εξαγωγές του χαλουμιού θα πολλαπλασιαστούν

Οι εξαγωγές ανέρχονταν στα 250 εκ.

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Η χθεσινή μέρα ήταν ιστορική για την Κύπρο, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης αναφερόμενος στην απόφαση της ΕΕ για το χαλούμι.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά την επίσκεψη του στο εργοστάσιο παραγωγής χαλουμιού Pantziarou Dairies, στην Αθηένου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «θεωρώ πως η χθεσινή μέρα ήταν μια ιστορική, πραγματικά, για την Κύπρο, ιδιαίτερα για την οικονομία, για την κτηνοτροφία, για την τυροκομία, γενικότερα για τις προσπάθειες που για χρόνια κατέβαλλε η Κυπριακή Δημοκρατία, ώστε να κατοχυρώσει έναν από τους σημαντικότερους συνεισφορείς στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν.

Οι εξαγωγές του χαλουμιού ανέρχονται στα 250 εκ. και αυτό που ευελπιστούμε είναι με την κατοχύρωση να πολλαπλασιαστούν. Αυτά προς όφελος ενός πρωτογενούς τομέα που θα ωφελήσει όχι μόνο τους Ελληνοκύπριους, αλλά και τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας. Και είναι ένα ισχυρό μήνυμα το πόσο, εάν και εφόσον λειτουργούμε ως κράτος, μπορούμε να έχουμε πλεονεκτήματα – και όταν λέω ως κράτος στέλνω μήνυμα προς τους Τουρκοκύπριους για το πόσα οφέλη μπορούμε να έχουμε από ανάλογες προστασίες που προσφέρει η ΕΕ».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ένα μήνα πριν από την άτυπη πενταμερή διάσκεψη στη Γενεύη, η Τουρκία επιμένει να μη θέλει παρούσα την ΕΕ στη διάσκεψη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «αυτό θα το δούμε εν συνεχεία μετά την επίσκεψη της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ κ. Ζοζέπ Μπορέλ».

Κληθείς να πει αν έχουν αρθεί τα εμπόδια μετά την αλλαγή στη στάση των τυροκόμων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «θέλω να χαιρετίσω με ιδιαίτερη ικανοποίηση, την ιδιαίτερα παραγωγική και δημιουργική συνάντηση που είχε χθες ο Υπουργός Γεωργίας με τους εκπροσώπους των τυροκόμων και των κτηνοτρόφων, εννοώ τους αγελαδοτρόφους. Είμαι βέβαιος ότι όλοι κατανοούν ότι η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια, έτσι ώστε να ξεπεράσουμε τις όποιες ανησυχίες μέσα από συγκεκριμένες και συγκροτημένες πολιτικές».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση