ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΡΙΚ: Παίρνει διαστάσεις το «κόψιμο» Ευσταθίου

Θύελλα αντιδράσεων από πολιτικούς και αξιωματούχους

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Προεκτάσεις φαίνεται να λαμβάνει το περιστατικό που έλαβε χώρα στον «αέρα» του κρατικού καναλιού. Υπενθυμίζεται ότι στη μεσημβρινή ζώνη του καναλιού ήταν προγραμματισμένο να τοποθετηθούν για τα όσα συνέβησαν στο συνέδριο της ΕΔΕΚ αρχικά ο Πρόεδρος του κόμματος Μαρίνος Σιζόπουλος, αλλά και ο βουλευτής Κωστής Ευσταθίου. Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Χαραυγής», λίγο πριν την παρέμβαση του βουλευτή Κωστή Ευσταθίου ανώτερο στέλεχος του ΡΙΚ φέρεται να παρενέβη έχοντας την απαίτηση να ακυρωθεί η παρέμβαση του βουλευτή στο σταθμό.

Μάλιστα τα όσα φέρονται να συνέβησαν, εκτυλίχθηκαν σε πραγματικό χρόνο και κατά τη διάρκεια του ζωντανού προγράμματος της εκπομπής ενώ φαίνεται να προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του παρουσιαστή της εκπομπής, Ντίνου Φοινικαρίδη ο οποίος στη συνέχεια υπέβαλε γραπτώς την παραίτηση του από την εκπομπή.

Το γεγονός αυτό προκάλεσε αντιδράσεις στο πολιτικό σκηνικό, με τον τέως βουλευτή του ΔΗΣΥ Μιχάλη Σοφοκλέους, τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΑΚΕΛ Γιώργο Λουκαΐδη, το ΔΗΚΟ, αλλά και τον Πρόεδρο της Ένωσης Συντακτών Κύπρου Γιώργο Φράγκου, να καταδικάζουν το περιστατικό στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.

Συγκεκριμένα ο τέως βουλευτής του ΔΗΣΥ Μιχάλης Σοφοκλέους, με ανάρτησή του στο Facebook, τόνισε ότι στην Κύπρο δεν χωρούν περιστατικά όπως αυτό που έγινε στο ΡΙΚ. «Απαγορεύεται να «κόβεται» αξιολογότατος βουλευτής, ο Κωστής Ευσταθίου, πριν τοποθετηθεί για τα τεκταινόμενα στο κόμμα του. Αν είναι ποτέ δυνατόν!» έγραψε, συγχαίροντας τον κ. Ντίνο Φοινικαρίδη για «τη στάση αξιοπρέπειας που έχει τηρήσει υποβάλλοντας την παραίτησή του». Σημείωσε, τέλος, ότι Συμβούλιο και Διεύθυνση οφείλουν άμεσα να αποκαταστήσουν το δίκαιο και τη δεοντολογία».

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ, Νίκος Τορναρίτης, τοποθετήθηκε λέγοντας ότι η «λογοκρισία δεν πρέπει να περάσει και δεν θα περάσει». Τόνισε πως πρέπει να διαταχθεί αμέσως πειθαρχική έρευνα στο κρατικό Ίδρυμα ΡΙΚ για την παρεμπόδιση του βουλευτή Κωστή Ευσταθίου να μιλήσει. «Ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ στον δημοσιογράφο Ντίνο Φοινικαρίδη για την αξιοπρεπή στάση του. Ο σκοταδισμός δεν θα περάσει», κατέληξε ο κ. Τορναρίτης. 

Από την πλευρά του, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης, έγραψε ότι η «απαράδεκτη ενέργεια» ανώτερου στελέχους του ΡΙΚ να «κόψει» τον συνάδελφο Κωστή Ευσταθίου από την προγραμματισμένη φιλοξενία του στη μεσημβρινή εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης, πρέπει να απασχολήσει την επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής. Όπως είπε, «λόγω της διάστασης που έχουν λάβει τα τελευταία χρόνια ανάλογα φαινόμενα παρεμβάσεων λογοκρισίας και μεροληπτικής συμπεριφοράς στην κρατική ραδιοτηλεόραση, θα προχωρήσουμε στην εγγραφή αυτεπάγγελτου θέματος ώστε οι υπεύθυνοι να λογοδοτήσουν».

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Κύπρου, ως ένδειξη διαμαρτυρίας, αρνήθηκε να παραστεί στην εκπομπή του ΡΙΚ «Από μέρα σε μέρα», όπου ήταν καλεσμένος, λέγοντας ότι το συμβάν συνιστά παραβίαση της ελευθερίας του Τύπου και της δημοσιογραφικής δεοντολογίας.

Το ΔΗΚΟ ανέφερε ότι προκαλεί σοβαρό προβληματισμό και ανησυχία η «βουτιά» της Κύπρου, κατά 39 θέσεις στην κατάταξη για την Ελευθερία του Τύπου, που δημοσίευσαν για το 2022 οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ελευθερίας του Τύπου που τιμάται κάθε 3η Μαϊου. «Παρόλο που η ελευθερία του τύπου κατοχυρώνεται συνταγματικά, εντούτοις στην πράξη διαπιστώνονται σοβαρές και απαράδεκτες παρεμβάσεις τις οποίες ως Δημοκρατικό Κόμμα καταδικάζουμε», ανέφερε το κόμμα. Πρόσθεσε ότι οι δημοσιογράφοι και οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ πρέπει να προστατεύονται από τα όποια πολιτικά ή οικονομικά/ιδιοκτησιακά συμφέροντα και τις όποιες προσπάθειες φίμωσης, χειραγώγησης και λογοκρισίας απειλούν την ανεξαρτησία του έργου τους. «Όταν πλήττεται η ελευθεροτυπία, πλήττεται η δημοκρατία», τόνισε. 

O Δημήτρης Παπαδάκης, Ευρωβουλευτής της Ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, είπε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρωτοστατεί για την ελευθερία της έκφρασης των δημοσιογράφων και αντιστέκεται σε όποια προσπάθεια φίμωσης. Όπως δηλωσε στο ΚΥΠΕ, το ΕΚ έχει επί του θέματος πολύ πιο δυναμικές θέσεις από οποιοδήποτε άλλο θεσμό «γιατί θεωρούμε ότι η ελευθερία έκφρασης των δημοσιογράφων είναι βασική συνιστώσα της δημοκρατικής λειτουργίας».

«Δυστυχώς σήμερα στην Κύπρο, αυτή τη σημαδιακή ημέρα, έχει έρθει στην επιφάνεια προσπάθεια δημιουργιών κωλύματος και προσκομμάτων στην προσπάθεια δημοσιογράφου να επιτελέσει το δημοσιογραφικό του έργο» είπε και αναφέρθηκε στον δημοσιογράφο του ΡΙΚ Ντίνο Φοινικαρίδη, λέγοντας ότι «του αξίζουν πολλά συγχαρητήρια για τη στάση του σε σχέση με αυτό το οποίο συνέβη».

Ο κ. Παπαδάκης συνέχισε, λέγοντας ότι «το Συμβούλιο του ΡΙΚ οφείλει να δώσει εξηγήσεις στον κυπριακό λαό και να πάρει το μήνυμα ότι το κρατικό ίδρυμα δεν είναι το χωράφι κανενός» στην προσπάθεια δημιουργίας ενός ιδρύματος το οποίο δεν θα εκπροσωπεί ολόκληρη την κοινωνία και στο οποίο δεν θα ακούγονται όλες οι απόψεις. Ανέφερε καταληκτικά ότι «αυτές οι φασιστικές μέθοδοι θα πρέπει να είναι οι τελευταίες οι οποίες εφαρμόζονται στο Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου. Το ΡΙΚ ανήκει στους φορολογούμενους και λογοδοτεί σε αυτούς και σε κανέναν άλλο πολιτικό παράγοντα».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΔΗΣΥ  |  ΑΚΕΛ  |  ΔΗΚΟ  |  ΕΔΕΚ  | 
ΣΧΟΛΙΑ

Δεν βλεπω ώμως το όνομα αυτού του "κυρίου" που εχει κάνη την παρέμβαση. Η ξεδιάντροπη παρέμβαση του, εκμεταλευόμενος την προνομιακή του θέση αντιμετωπίζεται μόνο με άμεση απόλυση.

Ανυρςας Χαρσλάμπυς
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση