ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ρώσος Πρέσβης: Αναλλοίωτη η θέση της Μόσχας στο Κυπριακό

Ο Δρ Μουράτ Ζιάζικοβ σχετικά με την έναρξη ρωσικών προξενικών υπηρεσιών στα κατεχόμενα αναφέρει ότι είναι κάτι που «έχει εδώ και καιρό ωριμάσει»

ΚΥΠΕ

Την αντίθεση της Μόσχας σε οποιεσδήποτε βίαιες ενέργειες εναντίον εκπροσώπων του ΟΗΕ εκφράζει ο Πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Κυπριακή Δημοκρατία Δρ Μουράτ Ζιάζικοβ, με αφορμή τα γεγονότα στην Πύλα. Σε συνέντευξή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων αναφέρεται παράλληλα στην έναρξη παροχής προξενικών υπηρεσιών σε Ρώσους πολίτες που διαμένουν στα κατεχόμενα, σημειώνοντας ότι είναι κάτι που «έχει εδώ και καιρό ωριμάσει» ενώ λέει ότι η θέση της Ρωσίας στο Κυπριακό «παραμένει αναλλοίωτη» στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Κληθείς να σχολιάσει την αντίδραση της Μόσχας στην επίθεση που δέχτηκαν μέλη των ειρηνευτικών δυνάμεων εντός της ουδέτερης ζώνης στις 18 Αυγούστου μετά την παρέλευση κάποιων ημερών – και η οποία έτυχε καταδίκης από τα υπόλοιπα τέσσερα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας αυθημερόν – ο Πρέσβης Ζιάζικοβ λέει πως το Κυπριακό είναι ένα «σύνθετο, πολύπλευρο θέμα» και δεν τίθεται θέμα «ανταγωνισμού» ως προς την αντίδραση στα γεγονότα, πολύ περισσότερο, δε, δεν πρέπει να καταλήγει κανείς βιαστικά σε τελικά συμπεράσματα.

«Το περιστατικό του Αυγούστου με εμπλοκή των ειρηνευτών της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην περιοχή της νεκρής ζώνης στην Πύλα, όπως ήταν αναμενόμενο, βρισκόταν στην ατζέντα της συζήτησης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο είναι υπεύθυνο για το προσωπικό των δυνάμεων του ΟΗΕ. Ως αποτέλεσμα, όπως γνωρίζετε, εγκρίθηκε μια δήλωση, η οποία, μεταξύ άλλων, καταδίκασε την παραβίαση του καθεστώτος της νεκρής ζώνης. Από την πλευρά μας, έχουμε επανειλημμένα σημειώσει ότι κινούμαστε ενάντια σε οποιεσδήποτε βίαιες ενέργειες εναντίον εκπροσώπων του ΟΗΕ, είτε πρόκειται για στρατιωτικό, αστυνομικό ή πολιτικό προσωπικό» δήλωσε στο ΚΥΠΕ.

Αναφερόμενος γενικότερα στην κατάσταση στην Κύπρο και στις προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, λέει ότι η Μόσχα τάσσεται υπέρ μιας συνολικής, βιώσιμης και δίκαιης διευθέτησης «στα γνωστά πλαίσια του διεθνούς δικαίου, τα οποία κατοχυρώνονται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ». Ταυτόχρονα, θεωρούμε ότι η τελική λύση πρέπει να βρεθεί από την ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή κοινότητα, προσθέτει ο Πρέσβης.

Σε ό,τι αφορά το θέμα των προξενικών υπηρεσιών, λέει ότι оι Ρώσοι πολίτες χρειάζονται προξενική κάλυψη για μια σειρά από καθημερινά ζητήματα σε οποιαδήποτε γωνιά της υφηλίου, όπου κι αν βρίσκονται και «το έδαφος του βόρειου τμήματος της διαιρεμένης νήσου της Κύπρου δεν αποτελεί εξαίρεση».

Η επίλυση του θέματος της παροχής προξενικής αρωγής σε Ρώσους που διαβιούν εκεί και, οι οποίοι σύμφωνα με διάφορες εκτιμήσεις ξεπερνούν τις 50 χιλιάδες, έχει εδώ και καιρό ωριμάσει, λέει.

Προξενικές υπηρεσίες για θέματα άμεσης ανάγκης, καθώς και η απαραίτητη προξενική αρωγή ήδη προσφέρονται, συνεχίζει ο Πρέσβης και εξηγεί ότι δέχονται αιτήσεις για έκδοση νέων διαβατηρίων ή αντικατάσταση όσων η ισχύς τους έχει λήξει, εκδίδουν πιστοποιητικά γάμου και γέννησης και παρέχουν συμβουλές νομικού χαρακτήρα. «Οι άνθρωποί μας δεν αισθάνονται πλέον ότι παραγνωρίζονται τα δικαιώματα και οι δυνατότητές τους, όταν βρίσκονται μακριά από την πατρίδα τους» λέει.

Ως προς τον μηχανισμό παροχής προξενικών υπηρεσιών στα κατεχόμενα, λέει ότι κατόπιν αίτησης και σε συγκεκριμένες ημερομηνίες προσφέρεται η δυνατότητα σε Ρώσους πολίτες να αποταθούν «απευθείας στο βορρά της νήσου». Αυτές οι διαδικασίες πραγματοποιούνται από υπαλλήλους της Ρωσικής Πρεσβείας στην Κύπρο, προσθέτει.

Λέει ότι βασικός στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι δίδεται η κατάλληλη πρόσβαση σε αποτελεσματική προξενική αρωγή και βοήθεια προς τους Ρώσους πολίτες που την έχουν ανάγκη. «Η εργασία αυτή θα συνεχίζεται στις μορφές, οι οποίες ανταποκρίνονται στα εθνικά συμφέροντα της χώρας μας» προσθέτει.

Σε ερώτηση για τη συνεργασία με τις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας στο θέμα αυτό και κατά πόσο η Λευκωσία τηρείτο ενήμερη σε όλα τα στάδια, ο Πρέσβης Ζιάζικοβ λέει ότι τα προξενικά θέματα κατέχουν κεντρική θέση στον πολιτικό διάλογο μεταξύ Ρωσίας και Κύπρου. «Λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαιτερότητα του βόρειου εδάφους της Κύπρου εμείς, αναμφίβολα, βρισκόμαστε σε στενή επαφή με τους Κύπριους ομολόγους μας» λέει.

Προσθέτει ότι η θέση της Ρωσίας όσον αφορά την λύση του Κυπριακού δεν επηρεάζεται, καθώς «η στάση μας παραμένει αναλλοίωτη και βασίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Ο Πρέσβης ρωτήθηκε από το ΚΥΠΕ κατά πόσο τίθεται για τη Μόσχα θέμα απευθείας πτήσεων μεταξύ Ρωσίας και κατεχομένων, μετά από ανάλογα σχόλια που διατυπώθηκαν στα κατεχόμενα. «Έχουμε ακούσει για τις ιδέες μιας σειράς πολιτικών ηγετών στο βορρά της Κύπρου να ξεκινήσουν τις απευθείας πτήσεις από το αεροδρόμιο της Τύμπου» προς πόλεις της Ρωσίας, λέει, σημειώνοντας ότι στο παρόν στάδιο «οι Ρώσοι που επιθυμούν να επισκεφθούν το έδαφος της βόρειας Κύπρου, χρησιμοποιούν ενδιάμεσες πτήσεις».

Λέει ακόμη ότι «από ανθρωπιστικής άποψης θα ήταν πιο δίκαιο εάν διασφαλιζόταν σε μικτές ρωσο-κυπριακές οικογένειες που διαμένουν στο νησί το δικαίωμα για την ανεμπόδιστη και - να το πούμε ειλικρινά - χωρίς πρόσθετες οικονομικές επιβαρύνσεις επικοινωνία με τους συγγενείς και τους φίλους τους στη Ρωσία».

Οι ιθύνοντες στον τομέα φιλοξενίας αναφέρονται ανοιχτά στις δηλώσεις τους για τις μεγάλες απώλειες στην τουριστική αγορά, εξαιτίας της μη ύπαρξης απευθείας αεροπορικής σύνδεσης μεταξύ της Ρωσίας και της Κύπρου, συνεχίζει και εκφράζει τη βεβαιότητα ότι «οι φίλοι μας Κύπριοι αναμένουν τη μαζική επιστροφή των Ρώσων τουριστών και εμείς ελπίζουμε ότι αυτό οπωσδήποτε θα συμβεί».

Ο σκοπός μας, λέει ο Πρέσβης, είναι να υπάρχει κοινό όφελος και εποικοδομητικά αποτελέσματα στις ρωσο-κυπριακές σχέσεις και στη διαμονή των Ρώσων πολιτών στο νησί. «Όλες οι κρίσεις κάποτε τελειώνουν» λέει και εκφράζει την πεποίθηση ότι οι σχέσεις στην Κύπρο θα οικοδομούνται όχι «από το μηδέν», αλλά στη βάση της πλούσιας εμπειρίας μιας αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας, που έχει διαμορφωθεί στο πέρασμα δεκαετιών, προς όφελος των φιλικών λαών των χωρών μας, όπως καταληκτικά αναφέρει.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση