ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σ. Κυριακίδου: Από τις υψηλότερες στην Ε.Ε. η χρήση αντιμικροβιακών στην Κύπρο

Τα όσα δήλωσε η Ευρωπαία Επίτροπος σε ομιλία της στα βραβεία Ποιότητας Γαστρονόμος

Του Αντρέα Γιωργαλλά

Του Αντρέα Γιωργαλλά

Ιδιαίτερα σημαντικά ήταν τα όσα ανέφερε σε ομιλία της στα Βραβεία Ποιότητας 2021 του περιοδικού «Γαστρονόμος» και της εφημερίδας «Καθημερινή» η Ευρωπαία Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, κυρία Στέλλα Κυριακίδου. Η Επίτροπος έθιξε ζητήματα που αφορούν την σημασία της βιώσιμης Παραγωγής αλλά και της διατροφικής ασφάλειας τονίζοντας ότι η εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία αλλά και η πανδημία έχουν προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις στο παγκόσμιο σύστημα τροφίμων.

«Πρωταθλήτρια» στην χρήση αντιβιοτικών ουσιών η Κύπρος

Σύμφωνα με την κυρία Κυριακίδου στην Κύπρο τα επίπεδα χρήσης αντιβιοτικών ουσιών και τα επίπεδα αντίστασης είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη προσθέτοντας ότι η ανθρώπινη χρήση αντιμικροβιακών στη Κύπρο, είναι ενάμιση φορά ψηλότερη από τον μέσο όρο στην Ευρώπη. Η Ευρωπαία Επίτροπος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις προσπάθειες που γίνονται από τις Κυπριακές αρχές για καταπολέμηση του ανησυχητικού φαινομένου γνωστοποιώντας ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ε.Ε. θα επισκεφθούν την Κύπρο με στόχο να παράσχουν βοήθεια ώστε να υπάρξει λύση του θέματος.

«Από το Αγρόκτημα στο πιάτο» η απάντηση της Ε.Ε. στις προκλήσεις

Η ανάγκη για μια καινοτόμα προσέγγιση στην διατροφική αλυσίδα προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές διαστάσεις της βιωσιμότητας «γέννησαν» το πρόγραμμα «από το Αγρόκτημα στο πιάτο». Μια στρατηγική που ξεκάθαρο στόχο έχει ένα Ευρωπαϊκό σύστημα τροφίμων που θα είναι δίκαιο, υγιές, και φιλικό προς το περιβάλλον μας . Το πρόγραμμα όπως τόνισε η κυρία Κυριακίδου φιλοδοξεί επίσης να μειώσει κατά το ήμισυ τη χρήση χημικών και των πιο βλαβερών φυτοφαρμάκων μέχρι το 2023 με τους νέους κανόνες να προνοούν ότι η χρήση των φυτοφαρμάκων θα είναι η έσχατη λύση. Η Ε.Ε με το συγκεκριμένο πρόγραμμα καθορίζει ένα ολοκληρωμένο, μακροπρόθεσμο, στρατηγικό όραμα για να διαμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο παράγονται, διανέμονται και καταναλώνονται τρόφιμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Αντρέα Γιωργαλλά

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση