ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σιζόπουλος: Ζητά δημοσιοποίηση στοιχείων για δάνεια πολιτικών στη ΣΚΤ

Ο κ. Σιζόπουλος δήλωσε ότι τόσο ο ίδιος προσωπικά όσο και η ΕΔΕΚ δεν έτυχαν καμίας επιλεκτικής μείωσης δανείων από πλευράς Συνεργατισμού

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Την πλήρη δημοσιοποίηση όσων πολιτικών προσώπων, κομμάτων ή κομματικών οργανώσεων έτυχαν της όποιας ευνοϊκής μεταχείρισης στον Συνεργατισμό, είτε μέσω παραχώρησης δανείων, είτε διαγραφής δανείων ή δραστικής μείωσης επιτοκίων ζήτησε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος.

«Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν τα προσωπικά δεδομένα, εμείς ζητούμε από τα πολιτικά πρόσωπα να δώσουν την εξουσιοδότησή τους για να μπορέσει να προχωρήσει η συγκεκριμένη δημοσιοποίηση», ανέφερε ο κ. Σιζόπουλος, σε συνέντευξη Τύπου μαζί με τον πρώην βουλευτή του Κινήματος και πρώην Υπουργό Δικαιοσύνης Δώρο Θεοδώρου.

Ταυτόχρονα, ο κ. Σιζόπουλος δήλωσε ότι τόσο ο ίδιος προσωπικά όσο και η ΕΔΕΚ δεν έτυχαν καμίας επιλεκτικής μείωσης δανείων από πλευράς Συνεργατισμού και ούτε έτυχαν οποιασδήποτε ευνοϊκής δανειοδότησης από το Συνεργατισμό ή οποιασδήποτε άλλη τράπεζα.

Όπως είπε, η λειτουργία αλλά και ο τρόπος διαχείρισης του Συνεργατισμού πριν τον 2013 αλλά και μετά το 2013 όταν κρατικοποιήθηκε δεν ήταν απλά προβληματικός αλλά σε πολλές περιπτώσεις προκλητικός.

Έκανε λόγο για «εμφανέστατες», όπως τις χαρακτήρισε, κομματικές παρεμβάσεις από συγκεκριμένα κόμματα τόσο όσον αφορά πρόσληψη προσωπικού στη βάση κομματικών κριτηρίων όσο και παραχώρηση δανείων σε ημέτερα πρόσωπα και σε επιλεκτικές μειώσεις δανείων και ακόμα διαγραφή δανείων.

Κάνοντας λόγο για ευθύνες σε πολλά επίπεδα, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ πρόσθεσε πως «ευθύνες υπάρχουν και σε αυτούς που είχαν την ευθύνη διαχείρισης και πριν το 2013 και μετά το 2013 και έχει σημασία να γνωρίζουμε σε ποιά κόμματα ανήκαν αυτοί, γιατί όλοι έχουν ονόματα άρα και κομματική ταυτότητα, καθώς επίσης και ευθύνες ενδεχομένως ποινικές και πειθαρχικές όπως το πόρισμα καταλογίζει».

Παράλληλα, ο κ. Σιζόπουλος υπενθύμισε την πρόταση της ΕΔΕΚ το 2013 όταν τέθηκε ζήτημα κρατικοποίησης του Συνεργατισμού για παραχώρηση της κρατικής στήριξη του €1,5 δις με το κράτος να αναλάβει €3 με €3,5 δις μη εξυπηρετούμενα δάνεια των πολιτών τα οποία να παραχωρούνταν στον Κυπριακό Οργανισμό Ανάπτυξης Γης για διαχείρισή τους στη βάση κοινωνικών κριτηρίων και την ίδια στιγμή να υπάρξει ενίσχυση του εποπτικού ελέγχου.

«Εάν το 2013 το κράτος απορροφούσε €3 με €3,5 δις ΜΕΧ από τον Συνεργατισμό, ο Συνεργατισμός θα ήταν βιώσιμος, θα μπορούσε να ήταν στον τραπεζικό τομέα της Κύπρου και θα μπορούσε σήμερα να ασκεί εποικοδομητικά το ρόλο του αλλά πάντοτε με την προϋπόθεση της βελτίωσης της διαχείρισης και της ενίσχυσης του εποπτικού του ρόλου», είπε.

Εξάλλου, ο κ. Θεοδώρου αναφέρθηκε στο πόρισμα της Επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατισμού, το οποίο αναφορικά με τις ευθύνες των πολιτικών κομμάτων σημειώνει ότι οι πρακτικές των κομμάτων «ήταν ευκολότερο να ασκούνται σε τοπικά ιδιαίτερα επίπεδα από τα μεγαλύτερα πολιτικά κόμματα με δεδομένο ότι η επιλογή των Επιτροπειών των ΣΠΙ διεξαγόταν με το πλειοψηφικό σύστημα κατά γενικό κανόνα μόνο αυτά μπορούσαν να εκλέγουν την πλειοψηφία των μελών μιας επιτροπείας ανάλογα με την κομματική τους δύναμη σε μια δεδομένη τοπική κοινωνία».

«Είναι η ευθύνη του πολιτικού συστήματος του οποίου πυλώνες είναι το ΑΚΕΛ και το ΔΗΣΥ για δεκαετίες για να μην πω από της ιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτοί είναι οι πυλώνες του συστήματος, αυτοί είναι που κανονίζουν τους όρους του πολιτικού γίγνεσθαι και του πολιτικού παιγνιδιού», είπε.

Αναφέρθηκε επίσης στο διορισμό του Νικόλα Χατζηγιάννη «τον κολλητό του Υπουργού» (Οικονομικών)|, όπως τον χαρακτήρισε, λέγοντας ότι αυτός είχε προταθεί από τον Ανδρέα Μουσκάλλη, Πρόεδρο της Συνεργατικής Εταιρείας Συμμετοχών, που διατέλεσε βουλευτής του ΑΚΕΛ και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής.

Αναφέρθηκε στη διαγραφή δανείων, σημειώνοντας ότι της Επιτροπής που είχε την ευθύνη για τα δάνεια αυτά ηγείτο ο Ανδρέας Βύρας, νυν Δήμαρχος Λάρνακας και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ.

«Μπορεί να υπολογίσει κανείς ότι αυτή η συμμετοχή και του κ. Βύρα σήμαινε ότι να βολέψουμε τώρα όσους μπορούμε και δικούς μας; Έτσι έκαναν, χάρισαν τα χρέη σε δικούς τους ο μεν και δικούς τους οι δε και εμείς πληρώνουμε», είπε, ζητώντας όπως δοθούν τα στοιχεία που αφορούν στη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Διερωτήθηκε επίσης «πώς βλάστησε από το πουθενά η κ. Ειρένα Γεωργιάδου» ως Πρόεδρος της Ελληνικής, και στη συνέχεια μετά που η τράπεζα αγόρασε μέρος των περιουσιακών στοιχείων του Συνεργατισμού ανέλαβε το έργο της απορρόφησης, ενώ διερωτήθηκε «πώς βρέθηκαν τόσες μετοχές του στα χέρια του κ. Αβέρωφ (Νεοφύτου) από την στιγμή που εξελισσόταν αυτή η διαδικασία».

Αναφέρθηκε στις παλαιότερες προσπάθειες της ΕΔΕΚ με κατάθεση πρότασης νόμου για εισαγωγή της απλής αναλογικής στον τρόπο εκλογής των μελών των επιτροπειών των ΣΠΙ αντί του πλειοψηφικού συστήματος, μια προσπάθεια που δεν εγκρίθηκε στη Βουλή.

«Εμείς ξεκινήσαμε από το γεγονός με ένα πλειοψηφικό σύστημα αποκλείεται ο πολιτικός δημοκρατικός έλεγχος, όπως συμβαίνει σε όλο τον κόσμο. Όταν δεν υπάρχει αυτή η προϋπόθεση, αντιλαμβάνεστε ότι μονοκομματικά συμβούλια μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανέναν», ανέφερε.

Ο κ. Θεοδώρου διαχώρισε την προσωπική διαφθορά από την πολιτική διαφθορά. «Προσωπική διαφθορά θα υπάρχει πάντοτε σε όλα τα κόμματα, πολιτική διαφθορά θα είναι ανεπίτρεπτη», είπε.

Τέλος, τόσο ο κ. Σιζόπουλος όσο και ο κ. Θεοδώρου είπαν ότι εφόσον οι πολιτικές ευθύνες δεν αναλαμβάνονται τότε τον λόγο έχει ο λαός μέσω της άσκησης του εκλογικού του δικαιώματος.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:16

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:15

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση