ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Τρέχουν» στα δικαστήρια για κρατική χορηγία ΔΗΚΟ και Συμμαχία Πολιτών

Η απόφαση της μη επιστροφής μέρους της από τα εν λόγω κόμματα έκανε το ΥΠΟΙΚ να απευθυνθεί στη Νομική Υπηρεσία

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Την πρόθεση να «τρέξει» στα δικαστήρια ΔΗΚΟ και Συμμαχία Πολιτών έχει το Υπουργείο Οικονομικών, αφού έχει δώσει από το Δεκέμβρη του 2021 εντολή να χειριστεί η Νομική Υπηρεσία το ζήτημα που έχει προκύψει με την μη επιστροφή μέρους κρατικής χορηγίας προς τα δύο κόμματα.

Τα ποσά για τα οποία γίνεται λόγος, προκύπτουν από την αλληλογραφία μεταξύ Υπουργείου Οικονομικών και Βουλής των Αντιπροσώπων του Σεπτεμβρίου του 2021, που η Συμμαχία Πολιτών καλείται να επιστρέψει 277 χιλιάδες ευρώ και το ΔΗΚΟ 47 χιλιάδες ευρώ.

Το 2021 η Βουλή παρά το γεγονός ότι ήταν έτος βουλευτικών εκλογών αποφάσισε να καταβάλει στα κόμματα από τις αρχές του έτους το πλήρες ποσό της κρατικής χορηγίας. Όταν ολοκληρώθηκαν οι βουλευτικές εκλογές το Μάη του 2021 όπου και μπήκαν στη Βουλή νέα κόμματα και άλλα δεν εξασφάλισαν κοινοβουλευτική έδρα, το Υπουργείο Οικονομικών ενημέρωσε την Γενική Διευθύντρια της Βουλής ότι θα έπρεπε να προχωρήσει σε ανάκτηση της χορηγίας και να επαναυπολογιστούν τα ποσά. Το ΥΠΟΙΚ υπολόγισε τα ποσά που πρέπει να ανακτηθούν και να επανακατομηθούν σε Δημοκρατική Παράταξη, ΕΛΑΜ, ΕΔΕΚ, Δημοκρατικό Συναγερμό και Κίνημα Οικολόγων. Εφόσον η Βουλή αποφάσισε να μην χειριστεί το ζήτημα από μόνη της, το Υπουργείο Οικονομικών απέστειλε επιστολές στα κόμματα που επηρεάζονταν, τα ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, Συμμαχία Πολιτών και Αλληλεγγύη και τους ζητούσε να επιστρέψουν την όποια διαφορά.

Αξίζει να σημειωθεί πως, το ΑΚΕΛ επέστρεψε το ποσό που του αναλογούσε, το ΔΗΚΟ και η Συμμαχία διαφώνησαν σχετικά με τη μεθοδολογία που προέκυπτε η χρηματική διαφορά και η Αλληλεγγύη αιτήθηκε για μείωση του ποσού που της αναλογούσε σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Υπουργείου Οικονομικών. Το ΥΠΟΙΚ αναγνωρίζοντας εν τω μεταξύ πως οι εκλογές ήταν τέλος Μαΐου και μετά θα έκλεινε η Βουλή για τις διακοπές του καλοκαιριού, ενημέρωσε το ΔΗΚΟ και τη Συμμαχία να μπει πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο ώστε μα μην ζητηθεί χορηγία για τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο και να ανακτηθεί το ποσό που αντιστοιχεί στο 5μηνο. Έτσι, αναλόγως των απαντήσεων των δύο αυτών κομμάτων, το ΥΠΟΙΚ με τη σειρά του θα ενημέρωνε ΑΚΕΛ και Αλληλεγγύη για την αντίστοιχη μείωση του επιστρεπτέου ποσού.

ΔΗΚΟ και Συμμαχία δεν ανταποκρίθηκαν στη προθεσμία που είχε τεθεί και που αφορούσε την εισήγηση του Υπουργείου και έτσι απευθύνθηκε στη Νομική Υπηρεσία το Δεκέμβρη του 2021 για να προχωρήσει με όλα τα νομικά μέτρα. «ΔΗΚΟ και Συμμαχία είχαν ενημερωθεί», επί τούτου αναφέρει το Υπουργείο, καθώς υπήρξε και καθοδήγηση από τη νομική υπηρεσία για το χειρισμό των περιπτώσεων των ΑΚΕΛ και Αλληλεγγύη.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση