ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στα συμπεράσματα Ευρ. Συμβουλίου ίσως προσχέδιο λεκτικού για εμπλοκή Ε.Ε.

Η Λευκωσία διαμηνύει ότι η προσωπικότητα που θα αναλάβει αυτό το ρόλο είναι ο πυρήνας της πρότασης

ΚΥΠΕ

Η Λευκωσία έχει ήδη διαμορφώσει μια προσέγγιση και ένα προσχέδιο λεκτικού το οποίο θα μπορούσε να περιληφθεί στα συμπεράσματα ενός Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σε σχέση με την πρότασή της για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στο Κυπριακό και ενδεχόμενο διορισμό ενός απεσταλμένου.

Πηγές δήλωσαν στο ΚΥΠΕ ότι το όλο θέμα είναι αντικείμενο συζήτησης με τους εταίρους της Κύπρου, ωστόσο η Λευκωσία θεωρεί πολύ σημαντικό αυτή τη στιγμή να αφεθεί η διπλωματία να διαδραματίσει το ρόλο της και να κάνει τη δουλειά της, ώστε να επέλθει συμφωνία με τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και να υπάρξουν εκείνα τα κράτη μέλη που θα σπρώξουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Η Λευκωσία διαμηνύει ότι η προσωπικότητα που θα αναλάβει αυτό το ρόλο είναι ο πυρήνας της πρότασης και σημειώνει πως το όνομα που θα αποφασιστεί ίσως να ξεκλειδώνει και την όλη προσπάθεια για επανάληψη ουσιαστικών συνομιλιών.

Ονόματα έπεσαν στο τραπέζι και στη συνάντηση με τον Γερμανό Καγελάριο αλλά και στις επαφές του Προέδρου με τον Γάλλο ομόλογό του και τον Πρωθυπουργό της Ολλανδίας. Σε ότι αφορά συγκεκριμένα αυτό της Άγκελα Μέρκελ, τέως Καγκελαρίου της Γερμανίας, όπως ο ίδιος ο ΠτΔ είπε, απαντούσε απλά σε ερώτηση δημοσιογράφου.

Η πρόταση της Λευκωσίας για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ έτυχε στήριξης και το Βερολίνο εκφράζει τη βούληση να βοηθήσει και αντιλαμβάνεται, όπως λένε διπλωματικές πηγές, ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή καμία άλλη ενεργή πρωτοβουλία από οποιονδήποτε που να μπορεί να έχει προοπτική.

«Υπάρχει ένα παρατεταμένο τέλμα και απαντάμε εμείς με την δική μας πρωτοβουλία και με κινητικότητα. Αυτό δείχνει την αξιοπιστία μας και τις προσπάθειές μας να φέρουμε την άλλη πλευρά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από εκεί που σταμάτησαν στο Κραν Μοντανά. Όμως να έρθει η άλλη πλευρά σε ουσιαστικές συνομιλίες και όχι σε παράλληλους μονολόγους», δήλωσαν στο ΚΥΠΕ διπλωματικές πηγές.

Η ΚΔ θεωρεί επίσης ότι η ενεργοποίηση της ΕΕ ουσιαστικά ενεργοποιεί και τα ΗΕ για διορισμό απεσταλμένου, κάτι που εκκρεμεί εδώ και πολύ καιρό.

Η Λευκωσία βλέπει ως χρονική συγκυρία που έχει τη σημασία της τον ερχόμενο Σεπτέμβρη και την Γενική Συνέλευση των ΗΕ αλλά τονίζει ότι δεν μπαίνει στη λογική των χρονοδιαγραμμάτων. «Θέλουμε να καταφέρουμε να πείσουμε για την πρότασή μας και όχι να βάλουμε χρονοδιαγράμματα. Λέμε απλά να γίνει το συντομότερο δυνατό», είπαν πηγές στο ΚΥΠΕ.

Την πρόταση της Λευκωσίας αντικρίζουν θετικά και οι ΗΠΑ που δεν βλέπουν καθόλου αρνητικά τον συμπληρωματικό ρόλο της ΕΕ. Για την πρόταση ενημερώθηκε και η Βρετανία και εντός Ιουνίου μεταβαίνει στο Λονδίνο ο ΥΠΕΞ για επαφές όπου και θα συζητηθεί εκ νέου η πρόταση και θα απαντηθούν ερωτήματα που προκύπτουν από πλευράς Βρετανίας.

Το θέμα της ενέργειας συζητείται επίσης στις συναντήσεις του Προέδρου και του ΥΠΕΞ με τους ομολόγους τους και όχι κατ’ ανάγκη πως η ενέργεια εντάσσεται στην όλη εξίσωση του Κυπριακού και της πρότασης της Λευκωσίας, αλλά πως με τα ενεργειακά προκύπτουν οφέλη για όλες τις πλευρές.

Nα σημειωθεί ότι στη συνάντηση με τον 'Ολαφ Σολτς τέθηκε και το θέμα του Κούρδου Κενάν Αγιάς «και ο Πρόεδρος έμεινε ικανοποιημένος με αυτά που άκουσε», σύμφωνα με πηγές.

Η Κύπρος να έχει μεγαλύτερο αποτύπωμα από το μέγεθός της, Ουκρανικό και Τουρκία

Η Λευκωσία αποδύεται σε έναν αγώνα με έντονη εξωστρέφεια στην εξωτερική της πολιτική και το σλόγκαν , λένε πηγές, είναι ότι η Κύπρος θέλει να έχει μεγαλύτερη επίδραση στην περιοχή μας και ευρύτερα, και να έχει αποτύπωμα μεγαλύτερο από το μέγεθός της. Προς τούτο υπάρχει πλάνο με συγκεκριμένες δράσεις, κινήσεις και στόχους.

Όπως σημείωσαν οι ίδιες πηγές, από την πρώτη Μαρτίου πραγματοποιήθηκαν συνολικά 11 ταξίδια, ο ΥΠΕΞ είχε 29 διμερείς επαφές με ομολόγους του και πραγματοποιήθηκαν 8 επισκέψεις ξένων αξιωματούχων στην Κύπρο.

Στα Ευρωπαϊκά Συμβούλια Κορυφής και Ευρωπαϊκών και εξωτερικών υποθέσεων ψηλά στην ατζέντα είναι το Ουκρανικό με την Κύπρο να έχει σαφή θέση και τοποθέτηση ενώ για την Τουρκία η προσπάθεια είναι να μην είμαστε μονοθεματικοί, να μην εστιάζουμε σε αυτό τον παράγοντα και μόνο, να «φωτογραφίζουμε» αλλά με τακτ.

Για το Ουκρανικό συγκεκριμένα η Κύπρος δεν είναι εκείνο το κράτος μέλος που δυσχεραίνει την κατάσταση για τις κυρώσεις και σε πολλά σημεία ίσως είμαστε και πιο προχωρημένοι από άλλα μεγαλύτερα κράτη με άλλα συμφέροντα. Πηγές είπαν στο ΚΥΠΕ ότι στις συζητήσεις γίνεται μεγάλο θέμα για την επιτήρηση των κυρώσεων και την παράκαμψη που παρατηρείται από τρίτες χώρες.

Η Λευκωσία επίσης θεωρεί ότι πλέον η ΕΕ πρέπει να έχει ρόλο και λόγο στα της Συρίας ειδικά με την πρόσφατη απόφαση του αραβικού συνδέσμου να καταστήσει την χώρα και πάλι μέλος του.

Κυρώσεις και Κύπρος

Η Λευκωσία έκανε σαφές και συνεχίζει να το πράττει ότι δεν θα στρουθοκαμηλίζει για το θέμα και δεν θα συγκαλύψει τον οποιονδήποτε. Διπλωματικές πηγές κάνουν ξεκάθαρο ότι οι κυρώσεις από ΗΒ και ΗΠΑ δεν στοχοποιούν την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά άτομα και εταιρείες.

«Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι στο επίκεντρο. Πάνε στοχευμένα (ΗΠΑ και ΗΒ). Και οι ΗΠΑ μας είπαν ότι αυτό το εργαλείο των κυρώσεων χρησιμοποιείται σε συνθήκες πολέμου», είπε διπλωματική πηγή. Επίσης η Λευκωσία έγινε δέκτης αιτήματος για να δώσει πληροφόρηση προς τρίτες χώρες αλλά τα πράγματα ήταν πλέον σε ώριμη κατάσταση και η συνδρομή της Κύπρου δεν ήταν απαραίτητη.

«Πρέπει να επαναφέρουμε την αμφίδρομη ενημέρωση και να μην μαθαίνουμε για κάποια πράγματα όταν πλέον είναι αργά», είπε πηγή στο ΚΥΠΕ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση