ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Στεφάνου: Επιμονή για συνέχιση του διαλόγου από εκεί που διακόπηκε στο Κραν Μοντανά

Οι νέες ιδέες για το Κυπριακό που κατά καιρούς έχει προβάλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αφίστανται και συγκρούονται με τη θέση για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, είπε

ΚΥΠΕ

Ο μοναδικά εφικτός τρόπος για να ενισχυθεί η προοπτική έναρξης των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, στο πολύ δύσκολο περιβάλλον που υπάρχει τώρα, είναι η επιμονή για συνέχιση του διαλόγου από εκεί που διακόπηκε στο Κραν Μοντανά, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου σημειώνοντας ότι εάν δεν ανταποκριθεί θετικά η τ/κ πλευρά «τότε θα εκτεθεί για την αδιαλλαξία της γιατί μέχρι τώρα η Τουρκία δυστυχώς είναι αποενοχοποιημένη».
 
«Εάν έχουμε αυτή τη θέση με συνέπεια τότε θα ενθαρρύνουμε τον ΓΓ του ΟΗΕ να επαναπροβάλει αυτή τη θέση και τότε θα κληθεί και η τ/κ πλευρά να τοποθετηθεί επί της θέσης αυτής η δύναμη της οποίας βρίσκεται στο γεγονός ότι είναι θέση του Αντόνιο Γκουτέρες» είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.
 
Πρόσθεσε ότι «εάν ανταποκριθεί σε αυτή τη θέση η τ/κ πλευρά, πράγμα που δεν το γνωρίζουμε, τότε θα έχουμε επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και τερματισμό αυτού του αδιεξόδου και της στασιμότητας που κάνουν μεγάλη ζημιά, εάν όχι, τουλάχιστον να εκτεθεί η τουρκική πλευρά για την αδιαλλαξία της γιατί μέχρι τώρα η Τουρκία δυστυχώς είναι αποενοχοποιημένη».
 
Όπως είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, «εάν ο ΓΓ του ΟΗΕ επαναφέρει αυτή τη θέση και εμείς είμαστε πλήρως ταυτισμένοι με αυτήν, τότε φυσιολογικά ο διεθνής παράγοντας θα στραφεί προς την τουρκική πλευρά ζητώντας της να απαντήσει επί του θέματος».
 
«Εάν η τουρκική πλευρά απαντήσει θετικά τότε θα επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, αν όχι θα είναι φανερό ότι αυτή βρίσκεται σε διάσταση με τη θέση του διεθνούς οργανισμού και τότε θα εκτεθεί» ανέφερε ο κ. Στεφάνου σημειώνοντας πως «το ζητούμενο είναι πάντα η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων».
 
Είπε ότι «τα προβλήματα που υπάρχουν πλέον στην προσπάθεια επανέναρξης των διαπραγματεύσεων έχουν πολλαπλασιαστεί με την αναβάθμιση της αδιαλλαξίας της τουρκικής πλευράς, που δεν σημειώνεται μόνο τώρα αλλά τα τελευταία χρόνια και ειδικά μετά την αποτυχία της διάσκεψης στο Κραν Μοντανά» και η οποία εκφράζεται «με την προκλητικότητα της Τουρκίας στο χώρο της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης αλλά και με τα όσα έκνομα κάνει στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου».
 
Απαντώντας σε ερώτηση ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι οι νέες ιδέες για το Κυπριακό που κατά καιρούς έχει προβάλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «αφίστανται και συγκρούονται με τη θέση για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά και παρέπεμψε στον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, «για το ποια είναι ακριβώς η θέση της Κυβέρνησης ως προς την λύση του κυπριακού προβλήματος».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση