ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σφαγείο Cypra: Αυτή είναι η έκθεση της Ερευνητικής Επιτροπής

Διαβάστε το κείμενο της Έκθεσης

ΚΥΠΕ

Δεν μπορεί να αποδοθεί οποιουδήποτε είδους ευθύνη στη Γενική Λογίστρια, Ρέα Γεωργίου, και δεν αποδεικνύεται αθέμιτη ανάμειξή της στην υπόθεση CYPRA, αναφέρεται στην έκθεση της Ερευνητικής Επιτροπής σε σχέση με τη διερεύνηση θεμάτων που αφορούν τις εταιρείες CYPRA LTD και/ή CYPRA BIOENERGY LTD και/ή άλλων συνδεδεμένων και/ή σχετιζόμενων εταιρειών και/ή προσώπων που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Το κείμενο της Έκθεσης επισυνάπτεται εδώ

Παράλληλα καταγράφεται ότι λάθη και/ή παραλείψεις αρμόδιων κυβερνητικών τμημάτων επέτρεπαν στη CYPRA να συνεχίσει να παρανομεί, κυρίως στην περιοχή που καλύπτει το Σφαγείο και πως «θα μπορούσαν οι αρμόδιες υπηρεσίες, με δεδομένο και το μεγάλο εύρος της επιχείρησης, να διεξάγουν πιο τακτικούς ελέγχους και να λαμβάνουν μέτρα σε σύντομο χρονικό διάστημα, πάντοτε εντός των αρμοδιοτήτων τους».

Σε όλο το εύρος της έρευνας, δεν διαπιστώθηκε οποιαδήποτε προσωπική παρέμβαση της Ρέας Γεωργίου. Οι μαρτυρίες έκλιναν μόνο σε υπόνοιες και/ή υποψίες χωρίς να έχουν κατατεθεί οποιαδήποτε στοιχεία, αναφέρεται στα τελικά συμπεράσματα/εισηγήσεις της έκθεσης.

Επισημαίνεται, παράλληλα, πως «έχοντας καταγράψει σε κάθε Κεφάλαιο τις ενέργειες και/ή πιθανές ευθύνες της CYPRA ως γενική διαπίστωση μπορεί να καταγράφει ότι η CYPRA, διαχρονικά, επεδείκνυε κάποια αυθαίρετη συμπεριφορά και μη συμμόρφωση προς τις νομοθετικές τις υποχρεώσεις».

Η Επιτροπή αναφέρεται, όπως σημειώνει, «στην ανέγερση οικοδομών χωρίς άδεια, στη μη συμμόρφωση με διαδικαστικά διατάγματα κατεδάφισης και στην προσπάθεια διαιώνισης των παρανομιών της, χρησιμοποιώντας χρονοβόρες διαδικασίες, διοικητικής φύσεως».

«Σε όλα τα στάδια, από το 2006 μέχρι σήμερα, διεκδίκησε έντονα τα δικαιώματά της, γεγονός, βέβαια, που αποτελεί δικαίωμά της. Από την άλλη, χρησιμοποιούσε, όποτε την βόλευε 2 μέτρα και 2 σταθμά. Ενώ, από δικές της ενέργειες, εκδίδετο Διάταγμα μη πώλησης και/ή εκποίησης ακόμη και μη ενοικίασης του Κεντρικού Σφαγείου Κοφίνου (ΚΣΚ), ακολούθως επιζητούσε να εκμεταλλευθεί η ίδια τις εγκαταστάσεις του ΚΣΚ», προστίθεται.

Επίσης καταγράφεται η τοποθέτηση του Γενικού Ελεγκτή ότι οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες πάντοτε επεδείκνυαν εύνοια προς τη SIGAN και αυτό αποτελεί «τεράστιο σκάνδαλο» για το οποίο θα έπρεπε να διεξαχθεί έρευνα.

Στην έκθεση γίνεται εισήγηση όπως προωθηθεί τροποποίηση του Περί Κτηνιατρικών Τελών Νόμου, 239(Ι)/2002, ούτως ώστε, στα καθυστερημένα τέλη, να επιβάλλεται τόκος για να αποφευχθεί στο μέλλον, εκμετάλλευση παρόμοιας κατάστασης.

Ακόμη γίνεται εισήγηση για τακτικούς ελέγχους από ορισμένα κυβερνητικά τμήματα. "Θεωρούμε ότι εάν η πιο πάνω εισήγηση πραγματοποιηθεί, θα αποφευχθούν παρόμοια προβλήματα στο μέλλον", αναφέρεται

Η Επιτροπή σημειώνει πως στο πλαίσιο των όρων εντολής της, εστίαζε συνεχώς την προσοχή της και ήταν σε εγρήγορση για τα ακόλουθα θέματα:(α) κατά πόσον υπήρχαν αθέμιτες παρεμβάσεις από τις ερευνώμενες εταιρείες και εάν υπήρξαν τέτοιες, τί αποτέλεσμα είχαν, (β) κατά πόσον οι ερευνώμενες εταιρείες είχαν πρόσβαση με αθέμιτο τρόπο σε έγγραφα και/ή πληροφορίες των κυβερνητικών τμημάτων, (γ) κατά πόσον κυβερνητικά τμήματα υποβοήθησαν καθ’οιονδήποτε τρόπο, είτε εσκεμμένα, είτε λόγω λαθών και/ή παραλείψεων τις ερευνώμενες εταιρείες,(δ) κατά πόσον η σύζυγος του Διευθύνοντος Συμβούλου των ερευνώμενων εταιρειών, Ρέα Γεωργίου, Γενική Λογίστρια της Δημοκρατίας είχε οποιουδήποτε είδους ανάμειξη στα πιο πάνω.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση