ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στην Ανατ. Μεσόγειο είναι στραμμένη η προσοχή της Αθήνας

Οι απειλές του κ. Ερντογάν για νέο κύμα προσφυγικών ροών δεν απευθύνονται στην Αθήνα, ωστόσο προκαλούν εύλογη ανησυχία για μια χώρα πρώτης γραμμής

Του Βασίλη Νέδου

Προσηλωμένη στην ουσία, και όχι στις εντυπώσεις τις οποίες προσπαθεί να δημιουργήσει ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παραμένει η Αθήνα, επιλέγοντας να μην απαντά σε κάθε μία από τις ρητορικές εξάρσεις που προέρχονται από την άλλη πλευρά του Αιγαίου.

Οι απειλές του κ. Ερντογάν για νέο κύμα προσφυγικών ροών δεν απευθύνονται, βέβαια, στην Αθήνα, ωστόσο προκαλούν εύλογη ανησυχία για μια χώρα πρώτης γραμμής, όπως η Ελλάδα. Το τέλος της τουριστικής περιόδου, που φέτος ήταν ιδιαίτερα θετική για την Τουρκία, αυξάνει τις ανησυχίες για περαιτέρω ένταση των προσφυγικών φαινομένων μέσα στον Σεπτέμβριο. Στην Αθήνα παρακολουθούν σχολαστικά την τουρκική κινητικότητα, εστιασμένοι πάντα στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου η Αγκυρα έχει σαφώς επικεντρωμένη την προσοχή της, όπως φαίνεται από μια σειρά πρωτοβουλιών τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο Ερντογάν αναθερμαίνει το ζήτημα της απόκτησης πυρηνικών κεφαλών, καθιστώντας σαφές ότι θεωρεί τη συγκεκριμένη δυνατότητα απαραίτητη

Το σεισμογραφικό πλοίο «Ορούτς Ρέις» φαίνεται ότι μετακινείται έτι περαιτέρω προς τα Ανατολικά, δίχως ακόμη να είναι σαφές πότε θα προχωρήσει στην επόμενη στόχευση των Τούρκων, δηλαδή τις έρευνες σε περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Η κινητικότητα αυτή συνοδεύεται και από την καθαρά προπαγανδιστική δραστηριότητα περί «γαλάζιας πατρίδας», είτε ως φόντο για τις φωτογραφήσεις του κ. Ερντογάν είτε ως μοτίβο για τις τουρκικές διεκδικήσεις, με κύριο συντελεστή τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Χουλουσί Ακάρ. Χθες, πάνω από το Αιγαίο έκαναν 33 παραβιάσεις δύο τουρκικά αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου CN-235 και ένα UAV.

Οι κινήσεις των Τούρκων παρακολουθούνται στενά από τις Ενοπλες Δυνάμεις, ενώ σε διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο η Αθήνα προσπαθεί να βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τους εταίρους της. Ωστόσο, είναι απολύτως σαφές ότι εκείνο που επιθυμεί η κυβέρνηση είναι η δημιουργία άμεσου και ασφαλούς δίαυλου επικοινωνίας με το προεδρικό παλάτι και το περιβάλλον του κ. Ερντογάν. Αν και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι που να έχει κλείσει, είναι, ωστόσο, απολύτως σαφές ότι το περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, στα τέλη Σεπτεμβρίου, μπορεί να αποτελέσει και την ευκαιρία για το πρώτο τετ α τετ ανάμεσα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Τούρκο πρόεδρο.

Πέρα από αυτή τη σχεδόν αυτονόητη επιφυλακή, ολοένα και περισσότεροι έμπειροι παρατηρητές εντοπίζουν στη γενικότερη πολιτική του κ. Ερντογάν μια τακτική περαιτέρω ενίσχυσης του προφίλ του ως ηγέτη ο οποίος δεν διστάζει να ακολουθήσει εθνικές πολιτικές ακόμα και αν αυτές βρίσκονται σε σύγκρουση με τις αντιλήψεις των συμμάχων του. Το παράδειγμα της προμήθειας πυραυλικών συστημάτων S-400 από τη Ρωσία, παρά τις σαφείς προειδοποιήσεις από την πλευρά των ΗΠΑ, είναι ενδεικτικό. Ωστόσο, πλέον, ο κ. Ερντογάν αναθερμαίνει το ζήτημα της απόκτησης πυρηνικών κεφαλών, καθιστώντας σαφές ότι θεωρεί τη συγκεκριμένη δυνατότητα απαραίτητη για όποια χώρα θέλει να θεωρείται ανεπτυγμένη. Επίσης, η ανοικτή απειλή για διευκόλυνση των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη, με το βλέμμα στραμμένο στη ζώνη ασφαλείας της βόρειας Συρίας, όπου η Αγκυρα θέλει να εγκαταστήσει Αραβες πρόσφυγες προκειμένου να αλλοιώσει τον κατά πλειοψηφία κουρδικό χαρακτήρα της περιοχής, αποτελεί ακόμα μία ουσιαστικότατη ένδειξη.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Βασίλη Νέδου

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση