ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στην επόμενη θητεία της Βουλής δήλωση για ΜΕΔ στο πόθεν έσχες Βουλευτών

Οι δύο προτάσεις νόμου δεν εξασφάλισαν την απαιτούμενη πλειοψηφία στην Επιτροπή Νομικών

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Στην επόμενη θητεία της Βουλής θα ισχύσει η τροποποίηση του νόμου για το πόθεν έσχες του Προέδρου της Δημοκρατίας, των Υπουργών και των Βουλευτών ώστε να περιλαμβάνονται στη δήλωση των περιουσιακών τους στοιχείων και μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αφού οι δύο προτάσεις νόμου δεν εξασφάλισαν την απαιτούμενη πλειοψηφία στην Επιτροπή Νομικών ώστε να βρίσκονται ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής τη 10η Μαΐου.
 
Ούτε και το νομοσχέδιο για τις παρακολουθήσεις επικοινωνιών (άρση απορρήτου τηλεπικοινωνιακών συνδιαλέξεων) θα είναι ενώπιον της Ολομέλειας στην τελευταία της συνεδρία πριν τις Ευρωεκλογές, καθώς όπως είπε ο Πρόεδρος της Επιτροπής χρήζει περαιτέρω συζήτησης.
 
Οι δύο προτάσεις νόμου για το πόθεν έσχες κατατέθηκαν, η μία από τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ και αφορά τη δήλωση για τη μη εξυπηρετούμενα δάνεια και η δεύτερη από τον Πρόεδρο των Οικολόγων και αφορά δήλωση μη εξυπηρετούμενων δανείων και δανείων στα οποία οι ελεγχόμενοι είναι εγγυητές, ωστόσο κατά τη συζήτηση των νομοθετημάτων στην Επιτροπή προκειμένου, ο κ. Περδίκης να εξασφαλίσει τη σύμφωνο γνώμη της πλειοψηφίας των μελών της Επιτροπής, απέσυρε τη διάταξη για τους εγγυητές, χωρίς ωστόσο να πετύχει τον στόχο του.
 
Τα τρία νομοθετήματα συζητήθηκαν από τα μέλη της Επιτροπής τη 2α Μαΐου σε έκτακτη συνεδρία του σώματος προκειμένου να προλάβουν την 10ηΜαΐου και το γεγονός ότι μέχρι τέλος Μαΐου οι Βουλευτές υποχρεούνται να υποβάλουν τις δηλώσεις των περιουσιακών τους στοιχείων.
 
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Γιώργος Γεωργίου είπε πως ο κ. Περδίκης απέρριψε την εισήγηση του για δήλωση δανείων στα οποία τα ελεγχόμενα πρόσωπα είναι εγγυητές, αλλά μέσα από τη συζήτηση τέθηκαν πληθώρα προτάσεων και εισηγήσεων, ώστε ο χρόνος να μην είναι αρκετός για να συζητηθεί και να οδηγηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη εβδομάδα.
 
Πολύ σύντομα να κατατεθούν γραπτώς οι τροπολογίες από τα κόμματα που θέλουν να τροποποιήσουν τις προτάσεις νόμου, ώστε τον Ιούνη να συνεχιστεί εντατικά η συζήτηση τους, συνέχισε.
 
Απαντώντας σε ερώτηση είπε πως πριν 16-17 ημέρες ορίστηκε έκτακτη συνεδρία για σήμερα με πρώτο θέμα το πόθεν έσχες επειδή θέλαμε να προλάβουμε τη 10η Μαΐου καθώς μέχρι τέλος του μήνα θα πρέπει οι Βουλευτές να υποβάλλουν τις δηλώσεις και θα θέλαμε να περιλάβουν στις δηλώσεις του τυχών μη εξυπηρετούμενα δάνεια που έχουν.
 
Περαιτέρω ανέφερε πως συγκεκριμένα κόμματα κατέθεσαν περαιτέρω προτάσεις για το πόθεν έσχες, είτε για συμπερίληψη προσώπων και εκπροσώπων οργανισμών, είτε για άλλα θέματα, τα οποία δεν επιτρέπουν στην Επιτροπή Νομικών και τη σοβαρότητα και υπευθυνότητα της να τα εξετάσει 'στο πόδι'.

Ο κ. Περδίκης είπε πως δεν πείσθηκε η πλειοψηφία της Επιτροπής για την ανάγκη έγκαιρης τροποποίησης του βασικού νόμου και εκ των πραγμάτων η συζήτηση απέβη άκαρπη καθώς ο χρόνος δεν επιτρέπει την ψήφιση και την εφαρμογή της νέας νομοθεσίας πριν το τέλος Μαΐου.
 
Κάποια κόμματα είχαν επιφυλάξεις και η μη έγκαιρη κατάληξη συνιστά απόρριψη τους  συνέχισε παρατηρώντας πως τελικά διεφάνη πως' ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο'.
 
Σε ό,τι αφορά την προστασία του απορρήτου των επικοινωνιών, ο κ. Γεωργίου είπε πως ακούστηκαν και κατατέθηκαν και άλλες προτάσεις τόσο από την Κυβέρνηση όσο και από τα κόμματα και για αυτό τον λόγο το νομοσχέδιο δεν θα παραπεμφθεί στην Ολομέλεια ώστε αυτές να συζητηθούν ικανοποιητικά.
 
Ο κ. Γεωργίου πρόσθεσε πως η συζήτηση του νομοσχεδίου θα συζητηθεί αρχές Ιουνίου και ο στόχος είναι πριν κλείσει η Βουλή για τις θερινές διακοπές να τεθεί στην Ολομέλεια για ψήφιση.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:15

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Ο κ. Καλίν εξέφρασε την ελπίδα ότι «σύντομα» θα γίνουν τα βήματα «προκειμένου να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις». Φωτογραφία από ΚΥΠΕ.

Μεικτά μηνύματα από Άγκυρα

Ο Ερντογάν, έκανε μεν αναφορά σε επιλογή της διπλωματίας από μέρους της Άγκυρας, απέδωσε δε στην ελληνική πλευρά «προκλήσεις ...
Του Βασίλη Νέδου
 |  ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ