ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 15:08
 

Συλλούρης: Η τεχνολογία blockchain αποτελεί ένα υποσχόμενο τεχνολογικό περιβάλλον

«Βασική προϋπόθεση υλοποίησης του εν λόγω σχεδιασμού», είπε, «είναι η εφαρμογή πιλοτικών έργων σε διάφορες υπηρεσίες του κράτους»

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Η τεχνολογία blockchain αποτελεί αδιαμφισβήτητα ένα υποσχόμενο τεχνολογικό περιβάλλον, το οποίο θα πολλαπλασιάσει τη δύναμη της έξυπνης οικονομίας, εστιάζοντας στην αύξηση της αποδοτικότητας σε συνδυασμό με την ποιότητα του αποτελέσματος, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Συλλούρης, σε χαιρετισμό του στην ημερίδα με θέμα «Τεχνολογία Blockchain και Τυποποίηση - Η Επίδρασή της στον Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα» που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Κυπριακού Οργανισμού Τυποποίησης και του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Ο κ. Συλλούρης ανέφερε ότι μέσω αυτής της πρωτοβουλίας, «διαφαίνεται η άρρηκτη και συμπληρωματική σχέση μεταξύ της καινοτόμου τεχνολογίας blockchain και των διαδικασιών τυποποίησης, ως βασική προϋπόθεση για την ομαλή και λειτουργική εφαρμογή της εν λόγω τεχνολογίας».

Σημείωσε ότι «με πρωτοβουλία του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων και με τη συνεργασία του Υπουργού Οικονομικών, συζητήθηκε για πρώτη φορά τον Ιούλιο του 2018 η προοπτική ανάπτυξης των τεχνολογιών Blockchain στην Κύπρο. Ειδικότερα, με απόφαση, ημερομηνίας 30 Αυγούστου 2018, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε τη σύσταση της Ad Hoc Ομάδας Εργασίας για την ανάπτυξη της τεχνολογίας Blockchain στην Κύπρο, η οποία έχει αποστολή τη μελέτη πιθανών εφαρμογών της τεχνολογίας Blockchain στον δημόσιο τομέα».

«Βασική προϋπόθεση υλοποίησης του εν λόγω σχεδιασμού», είπε, «είναι η εφαρμογή πιλοτικών έργων σε διάφορες υπηρεσίες του κράτους, αλλά και η εισαγωγή των απαραίτητων νομοθετικών ρυθμίσεων», σημειώνοντας ότι «η εν λόγω Ad Hoc Ομάδας Εργασίας, σε συνεργασία με τις Υποεπιτροπές, οι οποίες δημιουργήθηκαν και απαρτίζονται από τεχνοκράτες, έχει προχωρήσει στη σύνταξη και ολοκλήρωση του προσχεδίου της Εθνικής Στρατηγικής για την εφαρμογή των τεχνολογιών κατανεμημένου καθολικού (DLT) και Blockchain στην Κύπρο».

Η τεχνολογία blockchain, είπε, «δύναται να προσφέρει διαφάνεια, ασφάλεια και παραγωγικότητα στις επιχειρηματικές διαδικασίες, ενώ παράλληλα θα προσφέρει χώρο ανάπτυξης σε νέες επιχειρήσεις, προσαρμοσμένες στη νέα αγορά και τεχνολογία. Επιπρόσθετα, η ακολουθία συγκεκριμένων παραμέτρων τυποποίησης, σε συνδυασμό με την εφαρμογή της τεχνολογίας blockchain δύναται να βοηθήσει στην ανάπτυξη της διαλειτουργικότητας, ωθώντας παράλληλα προς την καινοτομία, την παραγωγικότητα, αλλά ιδιαίτερα, προς τη δημιουργία νέων ευκαιριών και θέσεων εργασίας».

Σε τοπικό επίπεδο, είπε ο κ. Συλλούρης, «είναι σημαντικό τα ενδιαφερόμενα μέρη να ενδιαφερθούν με ενεργό τρόπο για την εφαρμογή των Σταθερών Τυποποίησης ISO, ITU και ETSI στα εργασιακά περιβάλλοντά τους. Ως προς αυτό», πρόσθεσε, «ο Κυπριακός Οργανισμός Τυποποίησης -για την ίδρυση και το καθεστώς λειτουργίας του οποίου, είχα υποστηρίξει προσωπικά την ανεξαρτησία του σε συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής τον Νοέμβριο του 2002- καλείται να λειτουργήσει ρυθμιστικά, αναλαμβάνοντας τις διαδικασίες πιστοποίησης και τυποποίησης των κυπριακών εταιρειών».

Τόνισε, τέλος, ότι "η εφαρμογή της προαναφερθείσας Εθνικής Στρατηγικής, θα καταστήσει τη χώρα μας ένα από τα κορυφαία κέντρα παγκοσμίως, όπου η καινοτομία θα μπορεί να υλοποιηθεί ευρέως, παρέχοντας ένα ορθά δομημένο πλαίσιο σε πεδία του δημόσιου και επιχειρηματικού τομέα».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Στο ψάξιμο συμμάχων για τις κυρώσεις

«Αρχίσαμε την επίρριψη ευθυνών στους άλλους. Η αντίσταση κάποιων μελών της Ε.Ε είναι δεδομένη, θα πρέπει ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  13:39

Πέντε μνηστήρες για αγορά ΜΕΔ 4 δισ.

«Γειά σου, Συμπλήρωμα της εποχής σε όλους σας, κάνουν το νέο έτος μετράνε και τα όνειρά σας γίνονται ...»
Martin Laura  |  12:51

Μάχη μέχρι την υστάτη για αλλαγές στο ψήφισμα

«Αντί να μεμψιμοιρούμε για την νέα εξέλιξη, θα μπορούσαμε να αδράξουμε την ευκαιρία και να υποβάλουμε ...»
YIANNOULIS  |  11:47

Ακιντζί: Στο Βερολίνο προέκυψε νέα ευκαιρία για λύση

«Λετε να ειναι τοσο βλακες οι ελληνοκυπριοι που θα παραδωσουν τα ενεργειακα κοιτασματα στους τουρκους ...»
Ντόμπρος Kελαήδης  |  23:33

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X