ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Συλλούρης: Να συνειδητοποιήσουμε την κρισιμότητα των δεδομένων

Δεν πρέπει να μας αποπροσανατολίζει η υπεροχή της Τουρκίας αριθμητικά και στρατιωτικά, σημείωσε ο πρόεδρος της Βουλής

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε την κρισιμότητα των δεδομένων που έχουμε ενώπιον μας πράττοντας με βάση τα εχέγγυα που έχουμε, καθώς και με αίσθημα αποφασιστικότητας και ευθύνης, δήλωσε την Κυριακή ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης.

Σε επιμνημόσυνο λόγο στο εθνικό και θρησκευτικό μνημόσυνο των ηρωικός πεσόντων του 336 Tάγματος Εθνοφυλακής, στον Ιερό Ναό Αγίου Παύλου στη Λευκωσία, ο κ. Συλλούρης τόνισε πως η υπεροχή της Τουρκίας τόσο αριθμητικά όσο και στρατιωτικά «επ’ ουδενί δεν πρέπει να μας αποπροσανατολίζει από τον στόχο μας για επίτευξη μιας δίκαιης και λειτουργικής λύσης επί του εθνικού μας ζητήματος». «Μιας λύσης, η οποία θα θέτει τέρμα στη μακρόχρονη και παράνομη κατοχή των κυπριακών εδαφών από την Τουρκία, θα εδράζεται στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις αρχές της δημοκρατίας», είπε, συμπληρώνοντας πως η λύση «ταυτόχρονα θα διασφαλίζει την ακεραιότητα του κράτους μας, τις βασικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων ανεξαιρέτως των πολιτών, εξυπηρετώντας το καλώς νοούμενο συμφέρον του κυπριακού λαού».

Επέκρινε την Τουρκία, η οποία , είπε, είναι και ο βασικότερος παράγοντας στην όλη αυτή διαδικασία, ότι «συνεχίζει να αγνοεί πλήρως κανονισμούς, συμβάσεις, ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο, το δίκαιο της θάλασσας, καθώς και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ». Η Τουρκία, πρόσθεσε, «χωρίς καμία διάθεση για εποικοδομητικό διάλογο και εύρεση κοινής συναινετικής γραμμής, καταπατά με πάσα προκλητικότητα το δίκαιο και τις ελευθερίες της χώρας και των ανθρώπων μας, επιβεβαιώνοντας την άποψη για τις διαχρονικές ιμπεριαλιστικές της διαθέσεις και τις επεκτατικές βλέψεις της έναντι της Κύπρου» και «φτάνει στο σημείο να διεκδικεί μερίδιο από την κυπριακή ΑΟΖ, παραβιάζοντας κατ’ αυτό τον τρόπο κάθε όριο νομιμότητας και αξιοπρέπειας, εθνικής και ατομικής».

«Αυτή η Τουρκία, κρύβεται και πίσω από τους Τουρκοκύπριους, τους οποίους χειραγωγεί και χρησιμοποιεί σαν πρόφαση, για την υλοποίηση των κατακτητικών της βλέψεων, και τους οποίους έχει εξαφανίσει ουσιαστικά με τις ενέργειες και τις πράξεις της», πρόσθεσε. Συνέχισε λέγοντας πως «εντούτοις, αυτά είναι τα δεδομένα που έχουμε ενώπιόν μας και εμείς με τη σειρά μας οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε την κρισιμότητά τους, πράττοντας με βάση τα εχέγγυα που έχουμε, καθώς και με αίσθημα αποφασιστικότητας και ευθύνης».

«Είναι σημαντικό μάλιστα να αντιληφθούμε, ότι μια δίκαιη λύση επί του εθνικού μας ζητήματος, θα ευνοήσει και μια γενικότερη ανάπτυξη και ευημερία για τον τόπο μας, με τον εκσυγχρονισμό των θεσμών και των μηχανισμών, την εξάλειψη της διαφθοράς και της κακονομίας και την οικοδόμηση ενός κράτους δικαίου και ισοπολιτείας», είπε διαμηνύοντας ότι «η επίτευξη μιας εύρυθμης λειτουργίας στο εσωτερικό του κράτους, σαφέστατα θα βοηθήσει την εξωτερική πολιτική της χώρας μας και την κρατική μας υπόσταση στη διεθνή κοινότητα». «Ας είμαστε, λοιπόν, σώφρονες και υπόλογοι έναντι των ευθυνών μας, υπερασπιζόμενοι τα εθνικά μας δικαιώματα, τα εδάφη και τα σύνορά μας, γράφοντας έναν απολογισμό, ο οποίος θα δικαιώνει τόσο τους προκατόχους μας, όσο και τις γενεές που έπονται και οι οποίες θα κληρονομήσουν ό,τι εμείς οικοδομήσουμε», κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X