ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σαρλ Μισέλ στην «Κ»: Όλα τα εργαλεία για την Τουρκία στο τραπέζι

O πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δηλώνει ότι παραμένει «επιφυλακτικός» σχετικά με τις προθέσεις της Αγκυρας

Kathimerini.gr

Του Γιάννη Παλαιολόγου 

Η Ε.Ε. είναι «έτοιμη να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της» για να αλλάξει τη συμπεριφορά της Τουρκίας, δηλώνει στην «Κ» ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη, που θα δημοσιευθεί στην «Καθημερινή» της Κυριακής, ο κ. Μισέλ –που βρίσκεται από χθες στην Αθήνα για τους εορτασμούς των 40 ετών από την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα– δηλώνει ότι παραμένει «επιφυλακτικός» σχετικά με τις προθέσεις της Αγκυρας. Aναγνωρίζει δε ότι διογκώνονται διαρκώς οι προκλήσεις προς τη δυτική συμμαχία από ισχυρά αυταρχικά κράτη και υπογραμμίζει ότι η Ε.Ε. είναι πολύ ισχυρή και δεν πρέπει να το ξεχνά αυτό. Στη συνέντευξη μιλάει επίσης για την αντίδραση της Ενωσης στην κρατική αεροπειρατεία εκ μέρους της Λευκορωσίας, για το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό COVID-19, για τα εμβόλια κ.ά.

«Ξεκάθαρο μήνυμα»

Σχετικά με την Τουρκία, σχεδόν δύο μήνες μετά την επίσκεψη στην Αγκυρα και ένα μήνα πριν συζητηθεί εκ νέου το τουρκικό ζήτημα σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στη Σύνοδο Κορυφής στις 24-25 Ιουνίου, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφέρει: «Είχαμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε στις τουρκικές Αρχές μια ισχυρή, κοινή θέση. Είχαμε προετοιμαστεί σε στενή συνεργασία με τους 27 συναδέλφους και ιδιαίτερα με την Ελλάδα και την Κύπρο.

Στείλαμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα: είμαστε έτοιμοι για μια πιο θετική ατζέντα, αλλά η διάθεσή μας αυτή είναι υπό αίρεση, είναι αναλογική και αναστρέψιμη. Αυτό σημαίνει ότι θα υλοποιηθεί μόνο αν υπάρξει πρόοδος σε διαφορετικά πεδία – και ειδικά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στο Κυπριακό, στα ανθρώπινα δικαιώματα. Θα εξαρτηθεί από τη συμπεριφορά της Τουρκίας».

Ερωτηθείς αν μπορεί να προβεί σε μια ενδιάμεση εκτίμηση για το αν η τουρκική πολιτική κινείται στη σωστή κατεύθυνση από τις αρχές Απριλίου και μετά, ο κ. Μισέλ λέει: «Δεν θέλω να προβώ σε κάποια ενδιάμεση εκτίμηση πριν από τα τέλη Ιουνίου. Αλλά στο παρελθόν έχουμε παρατηρήσει να γίνεται ένα βήμα στη σωστή κατεύθυνση και μετά, δύο στη λάθος κατεύθυνση. Δεν είμαστε αφελείς, λοιπόν. Η Τουρκία είναι γείτονας, είναι μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά είναι θεμελιώδες για την Ε.Ε. να διασφαλίσει ότι η Τουρκία θα υιοθετήσει μια πιο θετική στάση προς το κοινό ευρωπαϊκό συμφέρον – μεταξύ άλλων σε μέρη όπως η Λιβύη, η Συρία και ο Καύκασος. Η στάση της Τουρκίας σε αυτές τις συγκρούσεις στο παρελθόν δεν ευθυγραμμιζόταν με το συμφέρον της Ευρώπης. Είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας για να επηρεάσουμε τη συμπεριφορά της».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση