ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Συνεργασία με την Ελλάδα για επιβολή κόστους στην Τουρκία»

«Θα πρέπει συντονισμένα να συνεχίσουμε της προσπάθειες στο να επιφέρουμε κόστους με κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας», ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος

ΚΥΠΕ

Η Λευκωσία θα πρέπει σε συντονισμό με την Ελλάδα να συνεχίσει τις προσπάθειες προκειμένου να επιβληθεί πολιτικό κόστος στην Τουρκία για τις νέες έκνομες ενέργειές της κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας και κατά της Ελλάδας, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ύστερα από συνάντησή του με εκπροσώπους των αγροτικών οργανώσεων, ο κ. Παπαδόπoυλος είπε πως «θα πρέπει πάντα σε συνεργασία με την Ελλάδα να συνεχίσουμε τις προσπάθειες, έτσι ώστε η Τουρκία να δεχθεί πολιτικό κόστος για αυτές τις νέες, παράνομες και έκνομες ενέργειες της στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά, πλέον, και στον ελλαδικό χώρο».

Γιατί, πρόσθεσε, είναι προφανές ότι η Τουρκία εντείνει και κλιμακώνει την ένταση, θέλει να αναθεωρήσει τα δικά της δικαιώματα κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, κάτι που φυσικά δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό ούτε από την Κυπριακή Δημοκρατία, ούτε και από την Ελλάδα.

«Επομένως θα πρέπει συντονισμένα να συνεχίσουμε της προσπάθειες στο να επιφέρουμε κόστους με κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και διεθνώς», είπε.

Θέλουμε περισσότερα στοιχεία από ΔΕΦΑ για μείωση κόστους ηλ. Ρεύματος

Εξάλλου, ερωτηθείς για τη συνάντησή του με την Δημόσια Εταιρεία Φυσικού Αερίου (ΔΕΦΑ) και την ενημέρωση αναφορικά με τη συμφωνία για την κατασκευή τερματικού υγροποιημένου φυσικού αερίου, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως το ΔΗΚΟ έχει ζητήσει περαιτέρω πληροφορίες τόσο για το περιεχόμενο της συμφωνίας για την κατασκευή του τερματικού όσο και για τη δεύτερη σύμβαση, που αφορά την προμήθεια του φυσικού αερίου.

«Γιατί αυτό που θέλουμε να βεβαιωθούμε είναι ότι στο τέλος της ημέρας θα έχουμε μια σημαντική μείωση του κόστους για τους Κύπριους καταναλωτές», είπε.

Σημείωσε πως η θέση της ΔΕΦΑ είναι ότι θα επιτευχθεί μείωση του κόστους του ρεύματος με τον έλευση του φυσικού αερίου, προσθέτοντας ωστόσο πως «εμείς αναμένουμε να έχουμε περαιτέρω πληροφόρηση, καθώς ένα από τα πιο καθοριστικά σημεία που θα επιφέρουν αυτή τη μείωση θα είναι η τιμή που θα συμφωνηθεί στη σύμβαση προμήθειας, κάτι που ακόμα δεν υπάρχει συμφωνία προμήθειας».

Εξάλλου, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως η θέση του ΔΗΚΟ είναι πως πρέπει να έλθει το φυσικό αέριο και ότι είναι κάτι που έχει καθυστερήσει εδώ και δύο δεκαετίες και υπάρχουν πολιτικές ευθύνες για αυτό.

«Απ’ εκεί και πέρα πιστεύουμε ότι το φυσικό αέριο είναι κάτι που θα μας βοηθήσει να πετύχουμε τους στόχους για την εκπομπή των ρύπων, κάτι που απαιτεί από μας η ΕΕ, αλλά θέλουμε να έχουμε μία συμφωνία που θα επιφέρει το σημαντικό όφελος που θα είναι η μείωση του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος για τους Κύπριους καταναλωτές», κατέληξε.

Κατά της απόσυρσης του φακέλου της αίτησης για κατοχύρωση του χαλουμιού ως προϊόν προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ) τάχθηκε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, τονίζοντας πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να εξετάσει το θέμα με τεχνοκρατικά και όχι πολιτικά κριτήρια.

«Να επιμείνουμε στην κατοχύρωση του χαλουμιού και να αρθούν τα πολιτικά προβλήματα»

Ο κ. Παπαδόπουλος συναντήθηκε την Τρίτη με αντιπροσωπείες των αγροτικών οργανώσεων οι οποίες ξεκίνησαν σειρά επαφών με τους αρχηγούς των κομμάτων για ενημέρωσή τους για το θέμα της αίτησης κατοχύρωσης του χαλουμιού ως ΠΟΠ.

Στις δηλώσεις του, ο κ. Παπαδόπουλος αφού εξέφρασε ανησυχία για τη διαχείριση του ζητήματος, τόνισε πως «αυτό επείγει αυτή τη στιγμή είναι βεβαιωθούμε ότι η σχετική αίτηση εγγραφής του χαλουμιού σε ευρωπαϊκό επίπεδο πρέπει να προχωρήσει».

«Θεωρούμε ότι λανθασμένα έχει πολιτικοποιηθεί ένα ζήτημα που θα έπρεπε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάζει με καθαρά τεχνοκρατικό επίπεδο», είπε.

Ο κ. Παπαδόπουλος εξέφρασε την κάθετη αντίθεσή του με εισηγήσεις για απόσυρση του φακέλου «Σε τέτοια περίπτωση κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου ότι είναι αμφίβολο κατά πόσο στο τέλος της ημέρας θα καταφέρουμε να πετύχουμε τον στόχο της εγγραφής του χαλουμιού ως ΠΟΠ», συμπλήρωσε.

«Θεωρούμε», συνέχισε, «ότι πρέπει να προωθηθεί η αίτηση, να ξεπεραστούν τα πολιτικά προβλήματα και οι ενστάσεις που δυστυχώς αυτή τη στιγμή έχουν προβληθεί από τ/κ πλευράς, να βρεθεί ένας τρόπος έτσι ώστε να συμφωνηθεί ο απαραίτητος μηχανισμός ελέγχου ποιότητας και προχωρήσουμε στην επίσημη έγκριση και κατοχύρωση του χαλουμιού καθώς αυτό θα ωφελήσει την κυπριακή οικονομία και φυσικά όλους τους παραγωγούς που απασχολούνται στο τομέα».

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως η συζήτηση περί απόσυρσης του φακέλου έχει τελειώσει και πρόσθεσε: το μόνο πράγμα που πρέπει να μας απασχολήσει είναι κατά πόσο θα πετύχουμε την εγγραφή του χαλουμιού ως ΠΟΠ.
Όπως είπε, το πρόβλημα το σοβαρό που αντιμετωπίζουμε είναι σε σχέση με τις ενστάσεις της τ/κ πλευράς για το μηχανισμό εποπτείας της ποιότητας του προϊόντος, όπου δεν αποδέχονται τις εισηγήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας τουλάχιστον μέχρι αυτή τη στιγμή.

«Πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος, η τουλάχιστον μια χρυσή τομή για να προχωρήσει ένα συμφωνημένος μηχανισμός ποιότητας ή να προχωρήσει η διαδικασία ανεξαρτήτως των ενστάσεων της τ/κ πλευράς,» κατέληξε.

Εκ μέρους των αγροτικών οργανώσεων, ο ΓΓ της ΕΚΑ, Πανίκος Χάμπας, είπε πως το αγροτικό κίνημα ενωμένο έχει αποφασίσει να έχει συναντήσεις τους πολιτικούς αρχηγούς με στόχο να ζητήσει την παρέμβασή τους προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και για να ασκηθούν πρόσθετες πιέσεις προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Γιατί, ακριβώς όπως είπε και ο Πρόεδρος (του ΔΗΚΟ), δεν γίνεται ένας ευρωπαϊκός κανονισμός να έχει πολιτικοποιηθεί και να βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή εγκλωβισμένοι σε κάποιες αποφάσεις, οι οποίες είναι εκτός των πλαισίων της ΕΕ όσον φορά αυτή τη διαδικασία», είπε.

Χαιρέτισε την στήριξη που εξέφρασε το ΔΗΚΟ και εξέφρασε την ελπίδα ότι όλα τα κόμματα θα πράξουν το ίδιο.

«Όλοι μαζί από τη στιγμή που στην πολιτική σφαίρα υπάρχει διάχυτη η θέληση να προχωρήσει και να κατακτηθεί αυτό το προϊόν που αυτή τη στιγμή είναι ο άσπρος χρυσός της Κύπρου γιατί διαφορετικά θα χαθεί γιατί βλέπουμε τι ανταγωνισμός υπάρχει», είπε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΔΗΚΟ  |  Τουρκία  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X