ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 08:14
 

Τα κόμματα σχολιάζουν τη διάνοιξη των οδοφραγμάτων

Χαιρετίζουν ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΔΗΠΑ, ταφόπλακα στους μακροχρόνιους αγώνες βλέπει η Αλληλεγγύη

Newsroom K

Τη διάνοιξη των οδοφραγμάτων Δερύνειας Λεύκας σχολίασαν τα κόμματα, με τον ΔΗΣΥ να το χαιρετίζει, την Αλληλεγγύη να το χαρακτηρίζει ταφόπλακα στους μακροχρόνιους αγώνες των Αμμοχωστιανών. Η Δημοκρατική Παράταξη από την άλλη ξεκαθάρισε πως δεν αποτελεί το τέλος της κατοχής. Θα πρέπει να σημειωθεί πως στη σκηνή μετέβησαν βουλευτές του ΑΚΕΛ και συγκεκριμένα οι Άριστος Δαμιανού. Σκεύη Κουκουμά Χριστάκης Τζοβάνη αλλά και το μέλος του Πολιτικού Γραφείου Χρύσανθος Ζαννέτος. 

ΔΗΣΥ: Χειροπιαστά μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης
«Τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης είναι απαραίτητα για τη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης και συνεργασίας ανάμεσα στις δύο κοινότητες. Η διάνοιξη των οδοφραγμάτων είναι ένα από τα πιο χειροπιαστά Μέτρα Οικοδομήσης Εμπιστοσύνης που βοηθούν την προσπάθεια αυτή» αναφέρεται σε γραπτή ανακοίνωση του ΔΗΣΥ.
Ο Δημοκρατικός Συναγερμός χαιρέτησε τη διάνοιξη των δύο οδοφραγμάτων, της Δερύνειας και του Απλικίου – Λεύκας σημειώνοντας ωστόσο πως η «εξαγγελία και υλοποίηση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης δεν αρκεί φυσικά για να επιλύσει το Κυπριακό. Χρειάζεται να μείνουμε στοχοπροσηλωμένοι πως μόνο η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για μια λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, είναι ο δρόμος για την συνολική επίλυση του Κυπριακού. Διαπραγματεύσεις στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες από το σημείο που μείναμε στο Κρανς Μοντάνα».

ΑΚΕΛ: Εμείς αγωνιζόμαστε για να γκρεμίζουμε τα τείχη

Στο περιθώριο της διάνοιξης των οδοφραγμάτων. δηλώσεις έκανε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού. «Εμείς χαιρετίζουμε τη διάνοιξη των οδοφραγμάτων διότι θεωρούμε ότι βοηθούν στο σμίξιμο των ανθρώπων. Την ίδια ώρα η μεγάλη μάχη είναι αυτός της απελευθέρωσης και επανένωσης και γι αυτό το λόγο πιέζουμε προς κάθε κατεύθυνση για επανέναρξη διαλόγου με στόχο να επανεκκινήσουν οι συνομιλίες για να φτάσουμε στην πολυπόθητη λύση ΔΔΟ. Σε ότι αφορά τη διάνοιξη οδοφραγμάτων είναι μία σημαντική στιγμή για τους Αμμοχωστιανούς τους Δερυνειώτες όπως και κατά ανάλογο τρόπο για τους κατοίκους των περιοχών γύρω από το οδόφραγμα Απλικίου. Κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις επεσήμανε πως «εμείς στεκόμαστε στο μείζον που είναι η προσπάθεια για να επανελευθερώσουμε και να επανενώσουμε τον τόπο και τον λαό μας και θεωρούμε ότι η επαφή των ανθρώπων συνδράμει σε αυτή την προσπάθεια. Αυτοί που θέλουν να κτίζουν τείχη είναι δικαίωμά τους αλλά είναι και δικό μας δικαίωμα να αγωνιζόμαστε για να τα γκρεμίζουμε».  

Αλληλεγγύη: Ασέβεια στη μνήμη Ισάακ Σολωμού
Το Κίνημα Αλληλεγγύη χαρακτήρισε ταφόπλακα στους μακροχρόνιους αγώνες των Αμμοχωστιανών να τους αποδοθεί η πόλη τους. «Με την Τουρκία να μας απειλεί καθημερινά, οι κυβερνώντες θεωρούν την μετάβαση των «νοτίων» στα πρατήρια και στα μπακάλικα των «βορείων» ως Μέτρο Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης» αναφέρεται στην ανακοίνωση της Αλληλεγγύης σημειώνοντας πως «ενταφιάζεται ο πολυετής αγώνας του Κυπριακού Ελληνισμού για επιστροφή της Αμμοχώστου» και ασέβεια στη μνήμη των Ισαάκ και Σολωμού που «θυσιάστηκαν για τα δίκαια της Αμμοχώστου».

«Από σήμερα η διέλευση από και προς τα κατεχόμενα εδάφη μας, θα γίνεται και από τα μαρτυρικά χώματα που βάφτηκαν με το αίμα τους. Από σήμερα οι Ε/κ θα μπορούν να επισκέπτονται ευκολότερα την κατεχόμενη Αμμόχωστο ως τουρίστες και να χρηματοδοτούν το παράνομο τ/κ καθεστώς. Το Κίνημα Αλληλεγγύη κατ’ επανάληψη εξέφρασε την αντίθεση του στη διάνοιξη του οδοφράγματος Δερύνειας και εισηγήθηκε τεκμηριωμένα τις μεθόδους και τις πολιτικές μέσω των οποίων θα σωζόταν η Αμμόχωστος. Το ολίσθημα για την Αμμόχωστο αποτελεί πρόκριμα και απόδειξη μιας ευρύτερης εθνικής και διπλωματικής αποτυχίας της κυβέρνησης Αναστασιάδη» αναφέρεται στην ανακοίνωση της Αλληλεγγύης.

ΔΗΠΑ: Δεν είναι το τέλος της κατοχής
Θετική εξέλιξη χαρακτηρίζει η Δημοκρατική Παράταξη τη διάνοιξη των οδοφραγμάτων. «Η διάνοιξη των οδοφραγμάτων δεν αποτελεί το τέλος της κατοχής. Το τείχος παραμένει όρθιο και μόνο μια λύση βιώσιμη και λειτουργική θα το καταρρίψει. Ωστόσο, πρέπει να επισημάνουμε πως υπάρχουν σε εκκρεμότητα και άλλα ζητήματα που θα έπρεπε να προωθηθούν άμεσα, όπως είναι το θέμα του ανοίγματος της Αμμοχώστου, το οποίο δεν αποτελεί ένα απλό μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης, αλλά αποτελεί μέρος της ευρύτερης λύσης του κυπριακού και συνάμα υποχρέωση της Τουρκίας με βάση τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας 550 και 789» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Ταυτόχρονα, μέσα στα πλαίσια εφαρμογής μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, θα πρέπει να προωθηθεί η διάνοιξη και των οδοφραγμάτων Αθηαίνου-Πυροϊου και του οδοφράγματος των Κοκκίνων, τα οποία θα υποβοηθήσουν πραγματικά στην ελεύθερη διακίνηση των πολιτών και θα συμβάλουν στην άρση της απομόνωσης των κατοίκων αυτών των περιοχών. 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

«Βάρτους φωθκιά να φέρουν τον νου τους»

«Η ανοχή που έδειξαν οι αρχές στο θέμα των παραλιών, των χελώνων κτλ, μας οδήγησε στις σημερινές κακόβουλες, ...»
Ένας Πολίτης  |  13:09

Με βίτσες και διαβατήρια είπαν στον Αρχιεπίσκοπο «Εις πολλά έτη Δέσποτα»

«Εις πολλά έτη Δέσποτα.... στο μοναστήρι σου... Τα καλύτερα έπονται!!!»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  11:51

Αστυνομική επιχείρηση για την εκκένωση κτιρίου στα Εξάρχεια

«Αντε επιτελους, μετα απο 40 χρονια αποφασισε η ελλαδα να συμπεριφερθει σαν κανονικο κρατος. Ελπιζω ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  22:52

Παρασκήνιο με ουρά από τις πολιτογραφήσεις

«Προεδρικό ή γιάφκα; Ιδού το ερώτημα!!!»
Ai Em  |  09:38

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X