ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τα σενάρια για την επόμενη ημέρα στο πολιτικό προσκήνιο των τ/κ

Πολιτικό χάος στα κατεχόμενα

Λίγα εικοσιτετράωρα πριν την κρίσιμη αναμέτρηση που θα αναδείξει την νέα ηγεσία των τ/κ, η «συγκυβέρνηση» του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) – Κόμμα του Λαού (ΚΛ) αποτελεί παρελθόν για την τ/κ κοινότητα.

Η «κυβέρνηση», η οποία σχηματίστηκε πριν από περίπου 1,5 έτος, διαλύθηκε μετά την απόσυρση του ΚΛ από το «κυβερνητικό» σχήμα. Το κόμμα του Κουντρέτ Όζερσαϊ διαφώνησε σε έντονο ύφος με τα όσα συνέβησαν χθες στην Άγκυρα. Σύμφωνα με τον κ. Όζερσαϊ, μετατρέποντας σε ένα «προεκλογικό» show το ζήτημα του Βαρωσιού, ο «Πρωθυπουργός» Ερσίν Τατάρ από την μια έπληξε τα συμφέροντα των τ/κ και από άλλη παραγνώρισε τις βασικές αρχές λειτουργίας του σύγχρονου κράτους.

Τα σενάρια της επόμενης ημέρας

Το ΚΛ μαζί με την απόσυρση του από την «κυβέρνηση» ανακοίνωσε ότι θα παραμείνει στην υπό διάλυση «κυβέρνηση» μέχρι να σχηματιστεί ένα νέο «κυβερνητικό» σχήμα. Μετά από αυτήν την εξέλιξη τα βλέμματα στρέφονται στον τ/κ ηγέτη και στην «βουλή». Εν μέσω «προεδρικών εκλογών», πανδημίας και οικονομικής κρίσης, ο Μουσταφά Ακιντζί και οι «βουλευτές» θα κληθούν να βρουν την μαγική φόρμουλα για να ξεπεραστεί η νέα πολιτική κρίση.

Τα σενάρια για το τέλος της νέας κρίσης είναι περιορισμένα. Το πρωί της Τετάρτης στα κατεχόμενα κυκλοφορούσε η πληροφορία ότι η Άγκυρα το επόμενο διάστημα ενδέχεται να επιχειρήσει να δημιουργήσει μια νέα «κυβέρνηση» συνεργασίας, στα οποία θα συμμετάσχουν τα κόμματα της τ/κ Δεξιάς, δηλαδή το ΚΕΕ, το Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΚ) και το Κόμμα της Αναγέννησης (ΚΑ). Για τον σχηματισμό αυτής της «κυβέρνησης» απαιτούνται οι ψήφοι όλων των «βουλευτών» της τ/κ Δεξιάς. Και στην περίπτωση που ο κ. Τατάρ οδηγηθεί στο «προεδρικό» στο τέλος των «εκλογών», το συγκεκριμένο σενάριο ενδέχεται να μην έχει μέλλον.

Ένα άλλο σενάριο αφορά τον σχηματισμό μιας πολυκομματικής «κυβέρνησης» ή «κυβέρνησης» τεχνοκρατών. Σε περίπτωση που σειρά κομμάτων δεν καταφέρουν το επόμενο διάστημα να έρθουν σε συνεννόηση για την νέα «κυβέρνηση», δεν αποκλείεται ένας «τεχνοκράτης» ή ένα άτομο που θα φέρει την έγκριση των κομμάτων να αναλάβει το πόστο του «πρωθυπουργού» για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Τέλος, σε περίπτωση που δεν αποδώσουν αποτέλεσμα τα παραπάνω σενάρια, η τ/κ κοινότητα λίγο μετά τις «προεδρικές» δεν αποκλείεται να οδηγηθεί εκ νέου στις «κάλπες», αυτήν την φορά για πρόωρες «βουλευτικές εκλογές».

Εν μέσω οικονομικής κρίσης και πανδημίας

Ας σημειωθεί ότι ο ίδιος ο κ. Τατάρ, λίγο πριν τις χθεσινές εξελίξεις είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο των πρόωρων «εκλογών» στις αρχές του 2021.

Σε κάθε περίπτωση το σίγουρο είναι ότι η διαδικασία σχηματισμού της νέας «κυβέρνησης» ή ακόμη το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών έρχονται στο προσκήνιο εν μέσω μεγάλου πολιτικού αναβρασμού, γενικευμένης οικονομικής κρίσης και συνεχιζόμενης πανδημίας.

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση