ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Tα ξαναλένε Παρασκευή με Chevron

Παραμένει το αδιέξοδο μεταξύ της ΚΔ και της αμερικανικής εταιρείας για το πλάνο ανάπτυξης του «Αφροδίτη»

Του Γιάννη Ιωάννου

Του Γιάννη Ιωάννου

Κορυφώνεται η διαπραγμάτευση μεταξύ Κύπρου και Chevron για τις πάγιες διαφορές που έχουν προκύψει τους τελευταίους μήνες με φόντο το πλάνο ανάπτυξης (FDP) του τεμαχίου «12» επί της κυπριακής ΑΟΖ («Αφροδίτη»). Η ημερομηνία, 20 Νοεμβρίου, σηματοδότησε και το πέρας της τελευταίας παράτασης δύο εβδομάδων, που δόθηκε στις 5 Νοεμβρίου προς τον αμερικανικό κολοσσό. Καλά ενημερωμένες πηγές της «Κ» αναφέρουν πως την Παρασκευή η Chevron απέστειλε επιστολή προς το υπουργείο Εμπορίου στην οποία, εκτός απροόπτου, θα απαντηθεί με μια νέα μίνι-διορία, εντός της τρέχουσας εβδομάδας, εκ μέρους της Λευκωσίας προκειμένου να γεφυρωθούν οι πάγιες διαφωνίες μεταξύ των δύο μερών. Υπενθυμίζεται πως οι διαφορές εδράζονται στο ζήτημα της πλωτής μονάδας παραγωγής (Floating Production Unit) την οποία η Chevron απορρίπτει σε σχέση με το πλάνο του 2019 καθώς και σειρά άλλων τεχνοοικονομικών πτυχών. Επιπλέον, το ορόσημο που είχε δοθεί εκ μέρους της Λευκωσίας στη Chevron για έναρξη της τεχνοοικονομικής μελέτης (Front-End Engineering and Design ή FEED) ανάπτυξης του κοιτάσματος ήταν η 7η Νοεμβρίου 2023.

H μεγάλη εικόνα

Ο αμερικανικός κολοσσός δείχνει να επιδιώκει περαιτέρω πίστωση χρόνου για το FEED και να βολεύεται με χρονική παράταση ορισμένων μηνών. Ωστόσο στην απαντητική επιστολή της η Λευκωσία δείχνει να εστιάζει σε δύο πτυχές:

• Σε αυτή του ξεκαθαρίσματος των τεχνικών πτυχών στις οποίες εδράζεται η διαφωνία και που εδράζονται ολιστικά επί του πλάνου ανάπτυξης (FDP) και

• Αναφορικά με την συμφωνία του 2019, που πρέπει να τηρήσει η Chevron για την πλωτή μονάδα παραγωγής (FPU)

Eπί τούτου, η Λευκωσία προτίθεται να δώσει μια ακόμη, μικρή, διορία μέχρι την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου προς την πλευρά της Chevron προκειμένου να συμφωνήσει -χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν θα υπάρξει, εφόσον συναινέσει η αμερικανική εταιρεία, μια νέα διορία για το FEED διάρκειας μερικών εβδομάδων (σ.σ. ουσιαστικά τριών μηνών προκειμένου η Chevron να επανέλθει με την τήρηση της συμφωνίας του 2019 ή να επιστρέψει την άδεια επί του «12»).

Ορόσημο η Παρασκευή

Η κατάσταση που δείχνει να διαμορφώνεται μεταξύ της Chevron και του υπουργείου Εμπορίου δείχνει να εντείνει το αδιέξοδο. Υπό αυτό το βάρος, η προσεχής Παρασκευή κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντικό ορόσημο για την άρση των διαφορών. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Κ» αν το αδιέξοδο ενταθεί τότε όλα τα ενδεχόμενα είναι πιθανά με κυρίαρχο αυτό μιας δικαστικής διαμάχης μεταξύ της ΚΔ και της Chevron μετά από ανάκληση της άδειας της εταιρείας από τις κυπριακές αρχές -πτυχή που αναπόφευκτα θα καθυστερήσει την ανάπτυξη της «Αφροδίτης». Το αισιόδοξο σενάριο είναι να υπάρξει αποδοχή, επί της αρχής, από την Chevron της συμφωνίας του 2019 και νέα παράταση για την έναρξη του FEED -πτυχή που επίσης δεν μπορεί να αποκλειστεί. Επί του τελευταίου μάλιστα ο υπουργός Ενέργειας, κ. Παπαναστασίου έστειλε σινιάλο αισιοδοξίας. «Υπάρχει μία διαβούλευση», ανέφερε, «η οποία διαβούλευση θα πρέπει να δει το τι επιδιώκει η Κυπριακή Δημοκρατία, τι επιδιώκει η κοινοπραξία, εκ μέρους της οποίας μιλά η διαχειρίστρια εταιρεία που είναι η Chevron, και ουσιαστικά τα δύο μέρη προσπαθούν να εξεύρουν μία κοινή συνισταμένη, η οποία θα είναι μια κατάσταση win-win».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Γιάννη Ιωάννου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση