
Kathimerini.com.cy
Ποινικές, πειθαρχικές αλλά και πολιτικές ευθύνες εντοπίζονται στο πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής για την υπόθεση Takata, με τον νυν Υπουργό Μεταφορών, Αλέξη Βαφεάδη να μην τοποθετείται στο κάδρο των πολιτικών ευθυνών.
Ο Πρόεδρος τους Δικηγορικού Συλλόγου και μέλος της Ερευνητικής Επιτροπής για τους Takata, Μιχάλης Βορκάς κληθείς να απαντήσει στη ραδιοφωνική εκπομπή «ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ» για ποιο λόγο δεν αποδόθηκαν ευθύνες στον κ. Βαφεάδη απάντησε ότι «ένας Υπουργός, που αναλαμβάνει τον Φεβρουάριο του 2023 και βρίσκεται σε μία χαώδη κατάσταση, την οποία έπρεπε να κουμαντάρει», τονίζοντας ότι «για να την κουμαντάρει έπρεπε να ενημερωθεί, έπρεπε να γίνουν ενέργειες και συσκέψεις επί συσκέψεων κάτι που για 10 χρόνια δεν είχαν κάνει οι προηγούμενοι». Συνεχίζοντας ο κ. Βορκάς είπε ότι «ο συγκεκριμένος Υπουργός βρήκαμε ότι έκανε ενέργειες, μπορεί να υπήρξε κάποια καθυστέρηση σε κάποια ζητήματα αλλά από κει και πέραν δεν μπορούμε να του αποδώσουμε την ίδια ευθύνη που είχαν οι υπόλοιποι».
Οι ευθύνες
Με βάση το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής οι ευθύνες που εντοπίσθηκαν αφορούν ποινικές, πειθαρχικές και πολιτικές. Στο κάδρο της Ερευνητικής Επιτροπής βρέθηκαν τρεις υπουργοί από το 2013 μέχρι και το 2014, οι γενικοί διευθυντές του υπουργείου Συγκοινωνιών και μετέπειτα Μεταφορών, καθώς και δημόσιοι λειτουργοί κρατικών τμημάτων όπως το Τμήμα Οδικών Μεταφορών (ΤΟΜ) την ίδια χρονική περίοδο. Από την αξιολόγηση της επιτροπής οι τρεις υπουργοί πέφτουν στα μαλακά, με τον εντοπισμό μόνο πολιτικών ευθυνών. Δεν συμβαίνει το ίδιο με τους γενικούς διευθυντές του αρμόδιου υπουργείου και λειτουργούς του ΤΟΜ, για τους οποίους η επιτροπή θεωρεί πως ενδεχομένως να προκύπτουν ποινικές αλλά και πειθαρχικές ευθύνες.
Η επιτροπή επικεντρώθηκε στην περίοδο 2013-2023, και το επίμαχο χρονικό σημείο που ενδεχομένως να σχηματοποιήσει ποινικό σκέλος της υπόθεσης είναι το 2017. Χρονιά κατά την οποία το ΤΟΜ αφαίρεσε την ευθύνη ανακλήσεων μεταχειρισμένων οχημάτων από τρίτες χώρες από τους Διανομείς Καινούργιων Οχημάτων. Εγκύκλιος που εντοπίστηκε από τον βουλευτή των Οικολόγων Σταύρο Παπαδούρη, είχε υπογράψει ο τότε διευθυντής του υπουργείου Μεταφορών και είχε αποκαλύψει η «Κ». Εδώ οι διαπιστώσεις της Ερευνητικής Επιτροπής, εκ πρώτης όψεως, δείχνουν το άρθρο του ποινικού κώδικα που αφορά υποθέσεις «κατάχρησης εξουσίας, ανθρωποκτονίας, πρόκλησης θανάτου λόγω αλόγιστης ή απερίσκεπτης πράξης και τον σοβαρό τραυματισμό του Αλέξανδρου» από προβληματικό αερόσακο Takata.
Τα πρόσωπα
Με επισημάνσεις τόσο από τον γενικό εισαγγελέα της Δημοκρατίας όσο και από τον πρόεδρο της Ερευνητικής Επιτροπής να γίνει σεβαστό το τεκμήριο αθωότητας μέχρι η Δικαιοσύνη να αποφανθεί, ο κ. Χριστοδούλου αναφέρθηκε περιγραμματικά στα πρόσωπα και τον αριθμό όσων εκ πρώτης όψεως φαίνεται να φέρουν ευθύνη για τους Takata.
Ο κ. Χριστοδούλου αναφέρθηκε σε τρία πρόσωπα για τα οποία προκύπτει η διάπραξη ποινικών ευθυνών και άλλα πέντε για πειθαρχικές ευθύνες. Από τα οκτώ πρόσωπα 6 ή 7 κατά τον κ. Χριστοδούλου φαίνεται να αντιμετωπίζουν ποινικές και πειθαρχικές ευθύνες.
Ανάμεσα στα οκτώ πρόσωπα δεν συγκαταλέγονται πολιτικά, μιας και η Ερευνητική Επιτροπή εντόπισε μόνο πολιτικές ευθύνες.
Οι πολιτικές ευθύνες
Παρά το γεγονός ότι η Ερευνητική Επιτροπή δεν συμπεριέλαβε στο κάδρο των ποινικών ευθυνών τους πολιτικούς προϊσταμένους των κρατικών υπηρεσιών (ΤΟΜ), μια αναφορά του προέδρου της Ερευνητικής Επιτροπής για κοινές νομικές αρχές της υπόθεσης Takata με το Μαρί ενδεχομένως να αποδειχθεί προφητική για την πορεία της υπόθεσης, εάν αυτή καταλήξει στις δικαστικές αίθουσες. Το γεγονός ότι τα πολιτικά πρόσωπα που παρουσιάστηκαν ενώπιον της επιτροπής ισχυρίστηκαν πλήρη άγνοια για τους προβληματικούς αερόσακους και τους χειρισμούς από πλευράς κρατικών υπηρεσιών, δεν κλείνει το κεφάλαιο εντοπισμού ποινικών ευθυνών και από πλευράς πολιτικών προσώπων. Όπως προκύπτει από πληροφορίες της «Κ» από τη Νομική Υπηρεσία αλλά και από νομικές πηγές, η αναζήτηση επιπρόσθετων στοιχείων για το εύρος των ποινικών ευθυνών θα είναι ένα από τα ζητούμενα για την επόμενη μέρα του πορίσματος. Η προσπάθεια των ενδεχόμενων ποινικών ερευνών δεν θα περιοριστεί μόνο σε κρατικούς λειτουργούς, έλεγε αρμόδια πηγή στην «Κ», αλλά θα γίνει προσπάθεια να εντοπιστούν στοιχεία που να τεκμηριώνουν σε ποιο επίπεδο και τι ύψος κινήθηκε η ενημέρωση για τους προβληματικούς αερόσακους.