ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τατάρ: 12,000 οικογένειες από την Τουρκία εγκαταστάθηκαν στην Κύπρο

Ανέφερε ότι παρά την πανδημία υλοποιούνται επενδύσεις και έργα στην «ΤΔΒΚ»

ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις

Η Güneş (08.09.21) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ υπενθύμισε ότι 12 χιλιάδες οικογένειες από τις πόλεις Ικόνιο, Καράμαν και Άκσεχιρ της Τουρκίας εγκαταστάθηκαν στην κατεχόμενη Κύπρο και πρόσθεσε ότι η ενότητα των Τούρκων της Κύπρου με την Τουρκία θα συνεχίσει αιώνια.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην αγορά Μπεντέστεν, στο μουσείο Μεβλανά και στο τζαμί Λαλά Μουσταφά Πασά στο Ικόνιο όπου προσευχήθηκε, ο Τατάρ επανέλαβε ότι από την εκλογή του ιδίου στην ούτω καλούμενη προεδρία αναφέρονται πλέον σε δύο κράτη που ζουν πλάι-πλάι στην Κύπρο και ισχυρίστηκε τα εξής:

«Έχει μείνει στο παρελθόν πλέον η ομοσπονδία με τους Ελληνοκύπριους και άλλα παρόμοια. Αυτά ουδέποτε έγιναν αποδεχτά. Διότι οι Ελληνοκύπριοι πάντοτε απέρριπταν την καλή βούληση των Τούρκων. Συνεπώς, αν πλέον θα υπάρξει μια συμφωνία στη βάση της κυριαρχικής ισότητας, στη βάση των δύο κρατών, δηλαδή της συνεργασίας δύο κρατών, ας υπάρξει. Διότι το παιχνίδι που παίζεται είναι να ενταχθεί η Κύπρος στο σύνολό της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο πλαίσιο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Κύπρου να μας αποκόψουν από την Τουρκία μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Κανενός η δύναμη δεν αρκεί για να αποκόψει τους δεσμούς μας με την Τουρκία. Οι δεσμοί μας με την Τουρκική Δημοκρατία είναι ισάξιοι με την αρμονία που πηγάζει από την ιστορία. Μας φέρνουν πιο κοντά οι πνευματικοί δεσμοί και η αρμονία και ο εθνικός ενθουσιασμός που υπάρχουν ανάμεσά μας από το 1571. Ο τουρκοκυπριακός λαός είναι πάντοτε δεμένος με δεσμούς καρδιάς με την Τουρκία. Οι πρόγονοί μας πήγαν από εδώ στην Κύπρο. Εμφανίστηκε μια τελείως διαφορετική κατάσταση με τον ερχομό των Μεχμετσίκ το 1974 [Σημείωση μεταφραστή: του τουρκικού στρατού]. Από εδώ και μπρος, οι Τούρκοι της Κύπρου δεν θα γυρίσουν, δεν πρέπει να γυρίσουν την προ του 1974 περίοδο. […]»

Υποστηρίζοντας ότι πλήρωσαν μεγάλο τίμημα για να υπάρχει σήμερα η Τουρκία και η «ΤΔΒΚ», ο Τατάρ ισχυρίστηκε: «Σήμερα φωνάζουμε σε όλο τον κόσμο την ενότητα και την ομοψυχία μας με μιαν ισχυρή Τουρκία και το κάστρο της στην Ανατολική Μεσόγειο και την δική μας ιδιαίτερη πατρίδα ΤΔΒΚ. […]»

«Ώθηση στην ΤΔΒΚ με το άνοιγμα του Βαρωσιού»

Στο μεταξύ, μιλώντας κατά τη διάρκεια της Συνάντησης Εκπροσώπων του Επιχειρηματικού Κόσμου του Ικονίου που διοργανώθηκε στο Εμπορικό Επιμελητήριο Ικονίου, ο Τατάρ επανέλαβε την άποψη ότι με το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης του Βαρωσιού πήρε ώθηση η «ΤΔΒΚ» και πρόσθεσε ότι παρά την πανδημία, το Βαρώσι υποδέχτηκε πάνω από 200 χιλιάδες επισκέπτες.

Ανέφερε ότι παρά την πανδημία υλοποιούνται επενδύσεις και έργα στην «ΤΔΒΚ» και ότι μετά το πέρας της πανδημίας θα υπάρξει οικονομική ανάπτυξη.

Σημειώνοντας ότι με την ιδιαίτερη φύση της η κατεχόμενη Κύπρος είναι μια τουριστική «χώρα», ο Τατάρ είπε ότι τείνουν να καταστούν «εμπορικό σήμα» και στην εκπαίδευση και πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια των επισκέψεών τους στην Τουρκία συναντιούνται με επιχειρηματίες.

«Παρά τις κάθε είδους δυσκολίες, τα εμπάργκο, την απομόνωση και την παρεμπόδιση, κερδίσαμε πραγματικά μεγάλες επιτυχίες στην ΤΔΒΚ μετά το 1974. Η δημιουργία ενός τουριστικού τομέα, το να μπορούμε να φέρουμε τουρίστες παρά την έλλειψη απευθείας πτήσεων. Με τις επενδύσεις και την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού, την έχουμε φέρει στο σημείο να προσφέρει καλύτερες τουριστικές υπηρεσίες από τις περισσότερες χώρες. Με την βούληση που επέδειξα κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας μου και με την στήριξη της Τουρκίας, το νέο άνοιγμα του Βαρωσιού παρέχει μιαν μεγάλη υπηρεσία στην οικονομία της ΤΔΒΚ και στον τουρισμό. Το Βαρώσι είναι μια τουριστική περιοχή με αξία εμπορικού σήματος. Είναι δίπλα ακριβώς από την Αμμόχωστο. Με το άνοιγμα του Βαρωσιού έχει αποκτήσει και θα αποκτήσει ώθηση η ΤΔΒΚ. Παρά την πανδημία, επισκέφτηκαν το Βαρώσι πάνω από 200 χιλιάδες άνθρωποι. Θα δούμε ότι ανοίγει σιγά σιγά με τη δύναμη του Αλλάχ, με κάποιες εργασίες υποδομής που θα γίνουν εκεί, με μεταφορά άλλων υπηρεσιών εκεί. Αυτό θα συμβάλει πολύ στην οικονομία μας».

Ευχαριστώντας τον Δήμαρχο Ικονίου, Ουγούρ Ιμπραχίμ Αλτάι για τη βοήθεια που προσέφερε σε σχέση με το Βαρώσι, ο Τατάρ είπε ότι αυτά που γίνονται αποτελούν παράδειγμα συμβολής στην ανάπτυξη της «ΤΔΒΚ» και επισημαίνοντας την συμβολή της Τουρκίας σε αυτό, ισχυρίστηκε ότι με την συμβολή των εμπειριών της Τουρκίας σε όλους τους τομείς η κατεχόμενη Κύπρος έχει έρθει σε μιαν πιο πλεονεκτική θέση και θα έρθει σε ακόμα πιο πλεονεκτική θέση. Σημείωσε ότι ευχή και επιθυμία του είναι η ενίσχυση των δεσμών της κατεχόμενης Κύπρου με το Ικόνιο, η επίδειξη περισσότερου ενδιαφέροντος από το Ικόνιο προς την κατεχόμενη Κύπρο, η παρακολούθηση της οικονομίας της κατεχόμενης Κύπρου από τους επιχειρηματίες από το Ικόνιο και οι επενδύσεις εκ μέρους τους σε τομείς που θα δώσουν κατεύθυνση στην οικονομία και θα ανεβάσουν το επίπεδο των προσφερόμενων υπηρεσιών.

Ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι όλα τα βήματα στην οικονομία της κατεχόμενης Κύπρου συνδέονται με την σταθερότητα, η οποία επήλθε μετά το 1974 από το περιβάλλον ειρήνης και ηρεμίας που κατ’ ισχυρισμό υπάρχει.

Απαντώντας στον Τατάρ, ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου του Ικονίου, Σελτζούκ Όζτουρκ αναφέρθηκε στους οικονομικούς δείκτες της πόλης και έδωσε το μήνυμα ότι θα ενισχυθούν οι οικονομικοί τους δεσμοί με την κατεχόμενη Κύπρο.

«Είμαστε εγγόνια των Οθωμανών»

«Είμαστε εγγόνια των Οθωμανών που κατέκτησαν την Κύπρο το 1571 και άνθρωποι που προέρχονται από το ίδιο έθνος, την ίδια φυλή», δήλωσε ο Τατάρ μιλώντας σε εκδηλώσεις στο τζαμί Αλλαντίν στο Ικόνιο.

Σημειώνοντας ότι το τουρκικό έθνος ίδρυσε και διοικεί κράτη, ο Τατάρ υποστήριξε ότι μετά τους Οθωμανούς υπάρχει η Τουρκική Δημοκρατία και η «ΤΔΒΚ» στην Ανατολική Μεσόγειο και πρόσθεσε ότι ασκεί τα καθήκοντά του «προέδρου της ΤΔΒΚ» γνωρίζοντας την αξία και τη σημασία αυτού του γεγονότος και έχοντας επίγνωση της ευθύνης της προστασίας των δικαιωμάτων τους στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Τατάρ ανέφερε επίσης ότι συνεχίζουν τον δρόμο τους με αυτή την αντίληψη σε αρμονία με την «μητέρα πατρίδα» για να μεταφερθούν στο μέλλον με τον καλύτερο τρόπο τα εθνικά συμφέροντά τους.

«Ανοίγουμε το Βαρώσι για να εμποδιστούν αδικίες»

Εξάλλου, ο παράνομος Bayrak (08.09.21, brtk.net) μεταδίδει ότι μιλώντας σε νέους στο Επιστημονικό Κέντρο Ικονίου με θέμα «Ο αγώνας ύπαρξης των Τούρκων της Κύπρου στο νησί από το παρελθόν μέχρι το σήμερα», ο Τατάρ είπε ότι εργάζονται για να ενισχύσουν την «ΤΔΒΚ» και παίρνουν πολύ σημαντική στήριξη από την Τουρκία σε όλους τους τομείς.

«Είμαστε ένα, είμαστε μαζί με την Τουρκία», ανέφερε ο Τατάρ υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία και η «ΤΔΒΚ» θα μπορούσαν να προστατεύσουν τα εθνικά τους συμφέροντα στην «Γαλάζια Πατρίδα» και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Χαρακτηρίζοντας τον εαυτό του «άτομο που αγαπά την Τουρκία, που είναι κοντά στην Τουρκία και έχει την αντίληψη της ανάπτυξης κάθε είδους συνεργασίας όχι μόνο σε πολιτικό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδα όπως οι μη κυβερνητικές οργανώσεις και οι δήμοι», ο Τατάρ ανέφερε ότι θέλει να αυξήσει την πίστη ειδικά των νέων στην «εθνική υπόθεση» της Κύπρου.  

Σημειώνοντας ότι υπάρχουν πολλά πράγματα να συζητηθούν σε σχέση με την Κύπρο, ο Τατάρ είπε ότι Τουρκία και «ΤΔΒΚ» ενοποιούνται με την αύξηση των δυνατοτήτων επικοινωνίας και ισχυρίστηκε η πολιτική απαιτεί δύο κράτη, διότι το διεθνές δίκαιο αυτό προστάζει.

«[…] Πλέον τα πάντα που συμβαίνουν στην Κύπρο μπορούν να παρακολουθούνται στην στιγμή στην Τουρκία στον κόσμο της επικοινωνίας. Αυτά που συμβαίνουν στην Τουρκία μπορούν την ίδια στιγμή να παρακολουθούνται στην Κύπρο, σε εμάς. Στον κόσμο της παγκοσμιοποίησης που μικραίνει, έρχονται πιο κοντά οι σχέσεις μας και επομένως είναι πολύτιμη για εμάς η κάθε στήριξη που θα παρέχετε στο ζήτημα της Κύπρου πατώντας οποιοδήποτε κουμπί. Αυτό που ονομάζουμε κοινή γνώμη αρχίζει από τους νέους και εξαπλώνεται σιγά σιγά. […]»

Απαντώντας σε ερώτηση σε σχέση με την περίκλειστη πόλη του Βαρωσιού, ο Τατάρ υπενθύμισε ότι η πόλη παρέμεινε κλειστή 47 χρόνια και ισχυρίστηκε ότι άνοιξαν το Βαρώσι για να εμποδιστούν αδικίες. Σημειώνοντας ότι συζήτησε το θέμα με τον Πρόεδρο Έρντογαν, ο Τατάρ υποστήριξε:

«Ανοίγουμε το Βαρώσι για να εμποδιστούν οι αδικίες. Για να μπορέσουν να έρθουν ξανά στις περιουσίες τους οι ιδιοκτήτες των περιουσιών εκεί, όμως εντός των συνόρων της ΤΔΒΚ».

Αναφερόμενη στην ίδια ομιλία, η Kıbrıs Postası (08.09.21, kibrispostasi.com) γράφει ότι στην συνέχεια είπε και τα εξής ο Τατάρ:

«Το σύνολο του νησιού ήταν δικό μας, όμως άλλαξαν οι συνθήκες. Όταν οι Οθωμανοί μεταβίβαζαν την Κύπρο στους Άγγλους το 1878, ο πληθυσμός ήταν 50 χιλιάδες Τούρκοι, 100 χιλιάδες Έλληνες, η διαφορά τους 50 χιλιάδες. Αυτές οι 50 χιλιάδες πήγαιναν και έρχονταν κάθε μέρα. Το 1960 οι δικές μας 50 χιλιάδες έγιναν 100 χιλιάδες και οι 100 χιλιάδες των Ελληνοκυπρίων 400 χιλιάδες. Δηλαδή, κατά την αγγλική περίοδο, το δίδυμο Ελληνοκύπριοι-Ελλάδα μετέτρεψε τον πληθυσμό εναντίον μας μέσω της μεταφοράς πληθυσμού από άλλα νησιά. Σήμερα κοιτάξτε την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ελληνοκυπριακή διοίκηση της Κύπρου που έχει πληθυσμό 700 χιλιάδες έχει τα ίδια δικαιώματα από μια άποψη με την Γερμανία. Έχει και το δικαίωμα του βέτο. Σε οποιοδήποτε σημείο των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 450 εκατομμυρίων με την Τουρκία, η ελληνοκυπριακή πλευρά μπορεί να τις σταματήσει αν πει ‘δεν το εγκρίνω αυτό, ασκώ το βέτο μου’».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση