ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τατάρ: Η ασφάλεια των Τ/κ περνά από την ύπαρξη της Τουρκίας στην Κύπρο

«Οι Τ/κ είναι έτοιμοι για την δημιουργία μιας συνεργασίας μεταξύ δύο χωριστών και ανεξάρτητων κρατών»

ΚΥΠΕ

Η ασφάλεια των Τ/κ περνά από την ύπαρξη της Τουρκίας στην Κύπρο, δήλωσε ο Ερσίν Τατάρ στη συνάντηση με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο «Τουρκικό σπίτι» στην Νέα Υόρκη, όπου μιλώντας προς τους εκπροσώπους της τουρκικής κοινότητας στις ΗΠΑ αναφέρθηκε και στις αντιδράσεις στην παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής στα εγκαίνια του «Σπιτιού», αλλά και στο σχίσιμο της σελίδας με τον Ατατούρκ.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ανακοίνωση της «προεδρίας» αναφέρει ότι ο κ. Τατάρ είπε πως εμπιστεύονται την Τουρκία, την μητέρα πατρίδα, η Τουρκία δυναμώνει κάθε μέρα που περνά και το «Τουρκικό σπίτι» είναι ένα τέτοιο παράδειγμα. Ευχαρίστησε επίσης την τουρκική διπλωματία που σε κάθε πρωτεύουσα δίδει με όλες της τις δυνάμεις αγώνα για το Κυπριακό.

Η Κύπρος, συνέχισε, είναι μια κοινή υπόθεση. «Η Τουρκία ήταν πάντοτε στο πλευρό των Τ/κ. Και από εδώ και πέρα θα είναι έτσι επειδή η ασφάλεια των Τ/κ περνά από την ύπαρξη της Τουρκίας εκεί. Και η ασφάλεια της Τουρκία Δημοκρατίας περνά από μια δυνατή τδβκ στην ανατολική Μεσόγειο και επομένως το ενισχυμένο της καθεστώς», δήλωσε ο κ. Τατάρ, εννοώντας το ψευδοκράτος.

Αναφερόμενος στις αντιδράσεις για την παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής στα εγκαίνια του «Τουρκικού σπιτιού», ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι «μετά από εκείνη την φωτογραφία στην ε/κ πλευρά υπήρξε μεγάλη αναταραχή. Βγήκαμε και στα πρωτοσέλιδα. Όπως και να χει, ο Αρχιεπίσκοπος, ο άνθρωπος είναι γεννημένος στην Κωνσταντινούπολη, ως πολίτης (της Τουρκίας) ήταν το πλέον φυσικό του δικαίωμα να έρθει εδώ (στα εγκαίνια), έπρεπε να το κάνει αλλά ορίστε η απέναντι πλευρά...Η νοοτροπία που 10 μέρες πριν έβγαλε από τα βιβλία της Οξφόρδης την φωτογραφία του Ατατούρκ, αυτή τη φορά έστησε στον τοίχο τον άνθρωπο γιατί ήταν στο ίδιο στιγμιότυπο με τον πρόεδρο της τδβκ και στην ε/κ πλευρά υπήρξε μεγάλη αναστάτωση».

Στο μεταξύ, ανακοίνωση επίσης της «προεδρίας» αναφέρει ότι ο Ερσίν Τατάρ έδωσε συνέντευξη στον ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP) στην Νέα Υόρκη, στον οποίο είπε ότι «θα συνεχίσει να εξηγεί υπομονετικά την πολιτική που βασίζεται σε δύο κυρίαρχα κράτη και ζητεί από την διεθνή κοινότητα να προσεγγίσει αυτή την πολιτική με ανοικτό πνεύμα».

Σημείωσε δε ότι την πολιτική αυτή στηρίζει η Τουρκία και την στήριξη αυτή επιβεβαίωσε ο Τούρκος Πρόεδρος από το βήμα της ΓΣ του ΟΗΕ.

Για το θέμα των Βαρωσίων, ο κ. Τατάρ είπε ότι έρχεται στο προσκήνιο εδώ και 50 χρόνια που συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις. Υποστήριξε δε ότι παρά την αρνητική ψήφο των Ε/κ στο σχέδιο Ανάν, αυτοί έγιναν δεκτοί στην ΕΕ και από τότε μέχρι σήμερα το Κυπριακό περιήλθε σε «πιο δύσκολη και περίπλοκη φάση» ενώ ανέφερε ότι η ε/κ πλευρά «απέρριψε τη συνεργασία» με την τ/κ στο θέμα των φυσικών πόρων.

«Οι Τ/κ είναι έτοιμοι για την δημιουργία μιας συνεργασίας μεταξύ δύο χωριστών και ανεξάρτητων κρατών που θα ζούνε δίπλα δίπλα στη βάση της κυριαρχικής ισότητας και του ίσου διεθνούς καθεστώτος, ωστόσο η ε/κ πλευρά δεν το δέχεται λόγω των ανησυχιών της λεγόμενης αναγνώρισης. Ο αμοιβαίος σεβασμός και η ισορροπία είναι απαραίτητες για μια μόνιμη και βιώσιμη συμφωνία» είπε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση