ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τατάρ σε Χριστοδουλίδη: «Αφήστε στην άκρη την απορριπτική σας στάση»

Σταματήστε λοιπόν να ψάχνετε για εξωτερικούς συμμάχους και να προσπαθείτε να προσελκύετε τρίτους στο ζήτημα, ανέφερε ο κατοχικός ηγέτης

ΚΥΠΕ

«Αφήστε στην άκρη την απορριπτική σας στάση που αγνοεί τα γεγονότα» ισχυρίζεται σε μήνυμά του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη ο Ερσίν Τατάρ, μέσω αποκλειστικών δηλώσεων του στην εφημερίδα Κίπρις. Υποστηρίζει πως «θα λύσουμε το Κυπριακό. Σταματήστε λοιπόν να ψάχνετε για εξωτερικούς συμμάχους και να προσπαθείτε να προσελκύετε τρίτους στο ζήτημα».

Αναφέρει επίσης ότι η Κύπρος είναι αρκετή και για τους «δύο λαούς», κατά τα λεγόμενά του, κι αν επιβεβαιωθεί ότι ο τουρκοκυπριακός «λαός» είναι τουλάχιστον τόσο κυρίαρχος όσο ο ελληνοκυπριακός «λαός» κι έχει το ίδιο καθεστώς με το διεθνές καθεστώς του ελληνοκυπριακού «λαού», τότε μπορούν να καθίσουν αμέσως στο τραπέζι για να λύσουν το Κυπριακό.

Ο κ. Τατάρ πρόσθεσε ότι το Κυπριακό θα λύσουν και οι δύο πλευρές και το πρόβλημα θα λυθεί με το «ναι» των δύο «λαών» που θα προκύψει από τα δημοψηφίσματα τα οποία θα ακολουθήσουν την συμφωνία των δύο ηγετών. «Γι’ αυτό το λόγο, εγκαταλείψτε την προσπάθεια να αναζητάτε εχθρούς και να προσελκύσετε τρίτα μέρη στο ζήτημα. Όπως γνωρίζετε πολύ καλά, ο βασικότερος κανόνας των διαπραγματεύσεων και της διπλωματίας είναι ότι οι αντιμαχόμενες πλευρές συμφωνούν τουλάχιστον για την βάση πάνω στην οποία θα διαπραγματευτούν. Επικεντρωθείτε σε αυτό και ας ξεκινήσουμε μια νέα και επίσημη διαδικασία που θα ωφελήσει τους λαούς μας και την περιοχή μας» αναφέρει.

Εκφράζει επίσης «θλίψη κι ανησυχία» γιατί ο Ε/κ ηγέτης, όπως αποκαλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αντί να αναζητεί μια λύση στη βάση των κατοχυρωμένων δικαιωμάτων των δύο πλευρών, συνεχίζει τις μάταιες προσπάθειές να διατηρήσει το παράνομο – κατά την έκφρασή του - καθεστώς των Ε/κ, το οποίο σφετερίστηκαν υπό την απειλή όπλου από το 1963. «Στο πλαίσιο αυτό, ο Ελληνοκύπριος ηγέτης, ο οποίος ενέτεινε και την ρητορική του, και με επιστολή προς τον ΓΓ του ΟΗΕ απειλεί έμμεσα τον κ. Γκουτέρες και προσπαθεί να φέρει και πάλι στην ατζέντα την εξαντλημένη βάση που χρησιμοποιούν ως μέσο για να κρατούν από το 1963 τους Τ/κ σε απομόνωση».

Είναι ευρέως γνωστό ότι το ψήφισμα 186 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, του 1964, έφερε το Κυπριακό στις μέρες μας χωρίς λύση και δημιούργησε το απαράδεκτο στάτους κβο, υποστήριξε ο κ. Τατάρ.

«Η Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στάλθηκε στην Κύπρο με αυτή την απόφαση, λόγω της επιθετικότητας της ελληνοκυπριακής ηγεσίας, που μετέτρεψε το νησί σε λουτρό αίματος και κατέστρεψε την εταιρική Δημοκρατία που ίδρυσαν οι δύο λαοί ασκώντας τα κυριαρχικά τους δικαιώματα το 1960, πραγματοποιώντας σφαγές κατά αθώων και ανυπεράσπιστων Τ/κ», υποστηρίζει εκ νέου.

«Αυτή η απόφαση περιλαμβάνει ένα πολύ σημαντικό λάθος και ανομία. Με την απόφαση αυτή, δόθηκε αδίκως και αντίθετα με τις ιδρυτικές αρχές της ΚΔ, η εξουσία στο συνεταιρικό κράτος, που είχε μετατραπεί ξεκάθαρα σε ε/κ κράτος από το 1963, να εκπροσωπεί το νησί. Το στάτους κβο που δημιουργήθηκε με αυτή την απόφαση είναι ο μεγαλύτερος λόγος για τον οποίο οι διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν το 1968 δεν απέδωσαν κανένα αποτέλεσμα» προσθέτει.

Η ε/κ ηγεσία, συνεχίζει ο κ. Τατάρ, που - όπως αναφέρει - ισχυρίζεται ότι έχει την κυριαρχία ολόκληρης της νήσου υποστηριζόμενη από την διεθνή κοινότητα, είπε όχι σε οποιοδήποτε προτεινόμενο σχέδιο λύσης. Ισχυρίζεται ότι «αυτή η στάση της ε/κ ηγεσίας, η οποία αποτυπώνεται ξεκάθαρα στα έγγραφα του ΟΗΕ, συνοψίζεται με πολύ απλά λόγια ως εξής: Η ε/κ πλευρά δεν θέλει να μοιραστεί ούτε την εξουσία, δηλαδή τη διοίκηση, ούτε τον πλούτο, δηλαδή την ευημερία, με την τ/κ πλευρά. Η ε/κ ηγεσία έδειξε ξεκάθαρα αυτή τη στάση στα δημοψηφίσματα του 2004 και κινητοποίησε όλα τα μέσα για να ενθαρρύνει τους Ε/κ να ψηφίσουν ‘όχι’».

Ο λόγος της μη λύσης αυτού του προβλήματος, εδώ και πάνω από μισό αιώνα, είναι η νοοτροπία κυριαρχίας της ε/κ πλευράς και η προσπάθεια να χρησιμοποιηθεί το «εξαντλημένο μοντέλο ομοσπονδίας», κατά τον ίδιο, ως εργαλείο για την επίτευξη των στόχων των Ε/κ. «Εάν θα βρεθεί λύση στο νησί της Κύπρου, θα πρέπει να υπάρξει ισορροπία μεταξύ των μερών πριν από τις διαπραγματεύσεις και οι όποιες επίσημες διαπραγματεύσεις θα πρέπει να γίνονται όχι μόνο στην αίθουσα συνεδριάσεων αλλά μεταξύ ίσων σε κάθε τομέα (ισότιμα)».

Υπό το πρίσμα αυτών των γεγονότων, προσθέτει, ως τ/κ πλευρά, έχουμε αποσύρει τη συγκατάθεσή μας στην εξαντλημένη βάση λύσης για μια ομοσπονδία «που καταπιέζει τον λαό μου για δεκαετίες και τον έχει υποβάλει σε απομόνωση. Αυτό που λέμε είναι στην πραγματικότητα πολύ απλό: ας προχωρήσουμε σε μια επίσημη διαδικασία που αντικατοπτρίζει τις υφιστάμενες πραγματικότητες και ας διευθετηθεί το Κυπριακό με δίκαιο και διαρκή τρόπο. Για αυτό, πρέπει να επιβεβαιωθεί η κυρίαρχη ισότητα και το ισότιμο διεθνές μας καθεστώς».

Επανέλαβε τον ισχυρισμό του ότι εδώ και χρόνια υπάρχουν «δύο λαοί» στο νησί που ζουν δίπλα δίπλα με τις δικές τους εξουσίες και δομές. «Στόχος μας είναι να συμβάλουμε στην ευημερία των δύο λαών και στην ειρήνη και σταθερότητα της περιοχής μας μέσω της καλής γειτονίας και της συνεργασίας που θα δημιουργηθεί στο νησί της Κύπρου».

Ο ίδιος, υποστηρίζει, είναι πάντοτε υπέρ του διαλόγου και η διπλωματία είναι το πιο απαραίτητο και αποδοτικό μέσο. «Δυστυχώς, ο Ε/κ ηγέτης συνεχίζει τις προσπάθειές του να δημιουργήσει εντυπώσεις και εικόνα. Ο κ. Χριστοδουλίδης αφενός παρεμβαίνει στους μηχανισμούς που λειτουργούν μεταξύ των δύο πλευρών για πολιτικούς σκοπούς, διαταράσσοντας το έργο τους, αφετέρου προσπαθεί να φανεί καλός στη διεθνή κοινότητα με κενή ρητορική», αναφέρει. Παράδειγμα αυτής της στάσης κατά τον κ. Τατάρ είναι η ΔΕΣ, υποστηρίζοντας ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης έχει μπλοκάρει την υλοποίηση της απόφασης της επιτροπής για το άνοιγμα του ομαδικού τάφου στην Αλόα που οι συγγενείς των τ/κ αγνοουμένων «περίμεναν εδώ και χρόνια». Συνεχίζουν, συνεχίζει, εντατικά τις προσπάθειες για να αρχίσουν άμεσα οι εκσκαφές στον ομαδικό τάφο στην Αλόα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο θα λύσει τον γόρδιο δεσμό μεταξύ των δύο κορυφαίων θεσμών
Kathimerini.com.cy
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ