ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Θα μπουν περιορισμοί στις πωλήσεις γης σε αλλοδαπούς στα κατεχόμενα

«Ο λόγος της σημερινής κατάστασης απορρέει από τη μη εφαρμογή του νόμου», είπε ο Ντουρσούν Ογούζ

ΚΥΠΕ

Περιορισμό στις πωλήσεις γης σε αλλοδαπούς στα κατεχόμενα εξήγγειλε ο «υπουργός εσωτερικών», Ντουρσούν Ογούζ, μιλώντας στην τηλεόραση Κίπρις αμέσως μετά από επίσκεψή του στην Άγκυρα.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, η εφημερίδα του ίδιου ομίλου αναφέρει ότι ο κ. Ογούζ μίλησε για ρυθμίσεις που αφορούν την αγορά ακινήτων από αλλοδαπούς. «Το μέτρο που προσπαθούμε σήμερα να λάβουμε σχετίζεται με την εφαρμογή του υφιστάμενου νόμου. Διότι ο λόγος της σημερινής κατάστασης απορρέει από τη μη εφαρμογή του νόμου».

Πρόσθεσε ότι η «νομοθεσία» προνοεί ότι οι αλλοδαποί πρέπει να υποβάλλουν αίτηση στο «υπουργικό συμβούλιο» που θα συνοδεύεται από «έκθεση ασφαλείας, για να διατηρήσουν την τδβκ μια ασφαλή χώρα», όπως αναφέρθηκε στο ψευδοκράτος, ωστόσο παρακάμπτεται μέσω ιδιωτικών συμφωνητικών που δεν κατατίθενται στο «κτηματολόγιο».

«Εξαπατάται το κράτος από τη πίσω πόρτα», δήλωσε ο κ. Ογούζ και παραδέχθηκε ότι υπάρχει κενό ασφαλείας λόγω αυτών που δεν απευθύνονται στο «υπουργικό συμβούλιο» για να ακολουθηθεί η διαδικασία.

Αναφέρθηκε, επίσης, στη νέα «ρύθμιση» που προωθούν, σύμφωνα με την οποία θα προβλέπεται συγκεκριμένη χρονική προθεσμία εντός της οποίας αλλοδαπός αγοραστής που έχει εγκριθεί από το «υπουργικό», θα πρέπει να υποβάλλει αίτηση για την έκδοση του αντίστοιχου τίτλου ιδιοκτησίας.

Εξηγώντας ότι έχουν κάνει ξεχωριστή ρύθμιση για τις εταιρείες, ο κ. Ογούζ είπε ότι υπάρχουν εταιρείες με μετοχικό κεφάλαιο 51/49, οι περισσότερες από τις οποίες έγιναν από ιδιώτες. «Η αναλογία 51/49 θα καταργηθεί για τους αλλοδαπούς. Οι αλλοδαποί δεν θα μπορούν να είναι κατασκευαστές και πωλητές με αυτή τη ρύθμιση. Οι οικοδόμοι και οι πωλητές θα πρέπει να είναι 100% πολίτες της τδβκ».

Πρόσθεσε ότι εκτός από επενδύσεις για οικοδόμηση και πώληση, σκοπεύουν να θέσουν ένα συγκεκριμένο όριο έκτασης για επενδύσεις που σχετίζονται με τον τουρισμό, την εκπαίδευση ή την υγεία, και να αυξήσουν το ποσό που απαιτείται στα 3 εκατομμύρια ευρώ, έτσι ώστε με αυτή τη ρύθμιση, οι αγορές γης να τεθούν επίσης υπό τον έλεγχο του «υπουργικού συμβουλίου».

Πολεοδομικά σχέδια για την Αμμόχωστο και τη Μεσαορία

Ο κ.Ογούζ δήλωσε επίσης ότι ο «πρωθυπουργός», Ουνάλ Ουστέλ σύστησε μια επιτροπή εργασίας για τα πολεοδομικά σχέδια και πρόσθεσε ότι οι μελέτες αυτές θα ολοκληρωθούν σε όλο το νησί, με προτεραιότητα την Αμμόχωστο.

Διεξάγουν, συνέχισε, ξεχωριστή μελέτη για τις γεωργικές περιοχές στην περιοχή της Μεσαορίας, καθώς οι επενδυτές στρέφονται σε περιοχές με πιο προσιτές τιμές. «Η ίδια ομάδα εργασίας θα ολοκληρώσει τη μελέτη για προστασία των γεωργικών εκτάσεων. Σε αυτή τη μελέτη, οι περιοχές ανάπτυξης και οι γεωργικές περιοχές θα διαχωριστούν. Θα συνεργαστούμε επίσης με τους αρμόδιους δήμους και στόχος μας είναι να την ολοκληρώσουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα», κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση