ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η Κυβέρνηση συνεχίζει με τις εταιρείες που έχουν αδειοδοτηθεί

Η απάντηση της Κύπρου στις τουρκικές απειλές για το τεμάχιο 7 της ΑΟΖ

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Η Κυπριακή Δημοκρατία, είναι πολύ καλά γνωστό ότι, ενεργεί και αναπτύσσει την ενεργειακή πολιτική της στη βάση του διεθνούς δικαίου και η Κυπριακή Κυβέρνηση θα συνεχίσει το ενεργειακό της πρόγραμμα, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πρόδρομος Προδρόμου.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο εκδήλωσης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου, και κληθείς να σχολιάσει αναφορές από πλευράς Τουρκικής Κυβέρνησης για το τεμάχιο 7 της κυπριακής ΑΟΖ, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία, είναι πολύ καλά γνωστό ότι, ενεργεί και αναπτύσσει την ενεργειακή πολιτική της στη βάση του διεθνούς δικαίου, με συμφωνίες που έχουν γίνει με όλα τα γειτονικά κράτη για τον καθορισμό της ΑΟΖ και σε συνεργασία με πολύ μεγάλες εταιρείες που διεθνώς δραστηριοποιούνται, πάντα στη βάση του διεθνούς δικαίου.

Εκείνο που λείπει είναι η Τουρκία, αν θα ήθελε να δραστηριοποιηθεί στον ενεργειακό τομέα στην Ανατολική Μεσόγειο, πάνω από όλα να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο.

Και βεβαίως αυτά όλα που εκφέρονται κατά καιρούς από την Κυβέρνηση της Τουρκίας δεν μας διαφωτίζουν για την απάντηση της Τουρκίας στην πρόταση της Κυπριακής Κυβέρνησης για να καθορίσουμε τη μεταξύ μας ΑΟΖ μέσα από διαπραγματεύσεις και στη βάση της Συνθήκης των ΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Το συγκεκριμένο θαλασσοτεμάχιο είναι γνωστό ότι εδώ και καιρό είναι μέρος της ΑΟΖ. Το να διεκδικεί η Τουρκία ένα μεγάλο κομμάτι, σχεδόν το μισό, από την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας αντιφάσκει και με συγκλίσεις που έχουν γίνει εδώ και καιρό στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων μεταξύ της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής πλευράς, όπου υπήρξε συμφωνία για το ότι θα ισχύει η διεθνής Συνθήκη των ΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας θα συνεχίσει το πρόγραμμα της μαζί με τις εταιρείες, οι οποίες έχουν αδειοδοτηθεί».
Ερωτηθείς για την αναχώρηση του Γιαβούς από τα ανοικτά της Καρπασίας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν θέλουμε προς το παρόν να κάνουμε εκτιμήσεις Εκείνο που είναι βέβαιο είναι ότι εφόσον φτάσουμε στον επιζητούμενο στόχο που είναι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων - και αυτό το υπενθύμισε με πολύ εμφαντικό τρόπο ο ΓΓ των ΗΕ με την τελευταία του δήλωση - δεν θα πρέπει να υπάρχουν έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στη θάλασσα και ούτε βεβαίως οι προκλήσεις που προαναγγέλλει για την Αμμόχωστο».

Ερωτηθείς για τη μετάβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Έθνη και τη συνάντηση που αναμένεται να έχει, μεταξύ άλλων, με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας για περαιτέρω συντονισμό, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «είναι πολύ σημαντική η μετάβαση του Προέδρου στη Νέα Υόρκη, η συμμετοχή και η ομιλία του στη Γενική Συνέλευση, όπου θα θέσει τα διάφορα ζητήματα στη διεθνή κοινότητα, αλλά και η συνάντηση του με τον ΓΓ των ΗΕ.

Μετά τη δήλωση του κ. Γ κουτέρες, βλέπουμε ότι ο ΓΓ επιμένει στην πρωτοβουλία του και αυτό φυσικά το χαιρετίζουμε διότι ο Πρόεδρος από την αρχή με καλή θέληση αντιμετωπίζει την πρωτοβουλία του ΓΓ και έχει συνεργαστεί για τους όρους αναφοράς.
Υπήρξε κατ΄αρχήν συμφωνία με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη στις 9 Αυγούστου και μετά παρενέβη η Τουρκία, η οποία βλέπουμε ουσιαστικά να προσπαθεί να ακυρώσει τη διαδικασία συνομολόγησης όρων αναφοράς. Ο κ. Γκουτέρες υπήρξε σαφής καλώντας όλα τα μέρη, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας, να συνεργαστούν και να επιτρέψουν να καταλήξουμε στους όρους που είναι το προαπαιτούμενο για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Στη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει και άλλες επαφές, όπως με τους Μόνιμους Αντιπροσώπων των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, και θα ξέρουμε καλύτερα ποια θα είναι η συνέχεια σχετικά με την πρωτοβουλία του κ. Γκουτέρες.
Έγινε σήμερα το πρωί τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Προέδρου και του Πρωθυπουργού της Ελλάδας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, έγινε αμοιβαία ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις, έγινε συνεννόηση ενόψει της μετάβασης στη Νέα Υόρκη.

Γνωρίζουμε ότι εκεί θα υπάρξει ακόμα μια κρίσιμη συνάντηση μεταξύ του Πρωθυπουργού της Ελλάδας και του Προέδρου της Τουρκίας.Έχει μάλιστα συμφωνηθεί ότι μετά από αυτή τη συνάντηση στη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση και να γίνει επικαιροποίηση των κοινών σχεδιασμών καθώς και ο συντονισμός που πάντα υπάρχει ανάμεσα στις δύο Κυβερνήσεις». 

Σε ερώτηση αν θα τεθεί το θέμα των τουρκικών προκλήσεων κατά τις επαφές του Προέδρου στη Νέα Υόρκη, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ο Πρόεδρος θα θέσει βεβαίως όλα τα θέματα με την ευκαιρία της ομιλίας του στη Γενική Συνέλευση και με επίκεντρο το γεγονός ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά προσπαθεί με κάθε τρόπο, ανταποκρινόμενη στην πρωτοβουλία του ΓΓ για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, όπως ζητά και το Συμβούλιο Ασφαλείας. Προφανώς θα φανεί και ο ρόλος, και οι κωλυσιεργίες και οι παρελκυστικές ενέργειες στις οποίες προβαίνει η Τουρκία».

Η Τουρκία περιφρονεί το διεθνές δίκαιο, λέει το ΥΠΕΞ

Η εξερεύνηση και/ή εκμετάλλευση του τεμαχίου 7, που βρίσκεται εντός της ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδας της Κύπρου, είναι αποκλειστικό κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου και δεν επηρεάζει τα δικαιώματα οποιουδήποτε τρίτου κράτους, περιλαμβανομένης της Τουρκίας, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών αναφορικά με τη χθεσινή δήλωση του εκπροσώπου τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας για τις δραστηριότητες υδρογονανθράκων της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ)/υφαλοκρηπίδας της.

Παράλληλα υπογραμμίζεται πως «η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα την πολιτική της στον τομέα των υδρογονανθράκων, με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο».

Στην ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών σημειώνεται πως η δήλωση του εκπροσώπου τύπου του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών «δείχνει για ακόμη μια φορά ότι η Τουρκία περιφρονεί το διεθνές δίκαιο, συμβατικό και εθιμικό, όπως αυτό αντικατοπτρίζεται στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, και δεν σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ της. Ο φυσικός πλούτος μιας χώρας ανήκει στο κράτος και η αρμοδιότητα για τη διαχείρισή του ανήκει στην κυβέρνηση του προς όφελος όλων των πολιτών του», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ακόμη επισημαίνεται πως «το ερευνητικό τεμάχιο 7, το οποίο αδειοδοτήθηκε από την Κυπριακή Κυβέρνηση, βρίσκεται εντός της ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδας της Κύπρου, σε θαλάσσια περιοχή στα νοτιοδυτικά του νησιού, η οποία έχει ήδη οριοθετηθεί, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, μεταξύ των μόνων σχετικών παράκτιων κρατών των οποίων οι ακτές αντίκεινται, δηλαδή την Κυπριακή Δημοκρατία και την Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου, με τη Συμφωνία Οριοθέτησης ΑΟΖ του 2003».

Το Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει πως «η πρόσφατη υπογραφή συμβολαίου για το ερευνητικό τεμάχιο 7 με την ENI και την TOTAL, καθώς και οι άλλες δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν ταυτόχρονα, οι οποίες προνοούν την επέκταση της παρουσίας της TOTAL στην ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδα της Κύπρου, αποτελούν αναμφίβολα ψήφο εμπιστοσύνης στην ενεργειακή στρατηγική της Κύπρου, ιδιαίτερα σε αυτή τη χρονική συγκυρία, εν μέσω των συνεχιζόμενων παράνομων και επιθετικών τουρκικών ενεργειών στην ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδα της Κύπρου».

Προσθέτει πως «η Τουρκία, για ακόμα μια φορά, αρνείται να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο, προβάλλοντας αβάσιμες αξιώσεις, αντίθετες με την κατ’ επανάληψη εκφρασθείσα θέση της διεθνούς κοινότητας, η οποία υποστηρίζει πλήρως τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδα της».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Η εμπλοκή του μητροπολίτη Ησαΐα, η αμηχανία των κομμάτων και ο περίεργος ρόλος του Χρίστου Χρίστου
Της Μαρίνας Οικονομίδου
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ