ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 19:00
 

Τι συζήτησε η διυπουργική για τους φοιτητές

Οι ανησυχίες των εμπειρογνωμόνων και ο σχεδιασμός επαναπατρισμού

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Ο επαναπατρισμός φοιτητών ήταν αναπόφευκτα ζήτημα που απασχόλησε έντονα τη σύσκεψη της διυπουργικής το πρωί της Δευτέρας. Διυπουργική σύσκεψη της οποίας προήδρευε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και στην οποία συμμετείχαν μαζί με τους εμπειρογνώμονες οι υπουργοί Υγείας, Εξωτερικών Δικαιοσύνης Εσωτερικών Οικονομικών και Εργασίας.

Και απασχόλησε αρκετά δεδομένου ότι τείνει να μετατραπεί σε θέμα καθαρά πολιτικό. Δεν είναι μόνο η πρόσφατη διένεξη Φακοντή-Καρούσου για την πτήση της 29ης Μαρτίου και κατά πόσο υπήρξαν σε αυτήν φοιτητές. Η κυβέρνηση δέχεται καθημερινά έντονες πιέσεις από γονείς και φοιτητές, ενώ πλέον και τα κόμματα ΑΚΕΛ ΕΔΕΚ και Οικολόγοι υποστηρίζουν πως θα πρέπει να υπάρξει ένας σαφής σχεδιασμός για τον επαναπατρισμό των φοιτητών.

Οι προτάσεις

Η «Κ» είχε αποκαλύψει την περασμένη Κυριακή πως στον σχεδιασμό της κυβέρνησης πέραν της επιστροφής φοιτητών που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες η οποία θα αποφασιστεί το πιθανότερο την Τετάρτη, είναι και να δοθεί προτεραιότητα στους πρωτοετείς φοιτητές οι οποίοι διαμένουν σε φοιτητικές εστίες. Τις προηγούμενες μέρες μάλιστα υπήρξε διαβούλευση υπουργείου Εξωτερικών και υφυπουργείου Τουρισμού για δημιουργία χώρων καραντίνας για τους φοιτητές που θα επέστρεφαν. Ο υπουργός Εξωτερικών έθεσε έντονα το θέμα σχεδιασμού επαναπατρισμού και αποφασίστηκε ως πρώτη κίνηση να ερωτηθούν οι φοιτητές μέσω της πλατφόρμας που έχει δημιουργηθεί πότε θέλουν να επιστρέψουν. Στη διυπουργική τέθηκε το ζήτημα πως πολλοί από τους φοιτητές δεν επιθυμούν να επιστρέφουν εντός του Απρίλη αλλά τον Μάη και γι αυτό όπως λέγεται πρέπει να αρχίσει να γίνεται συγκεκριμένος σχεδιασμός και οργάνωση του σταδιακού επαναπατρισμού. Υπενθυμίζεται πως στην πλατφόρμα υπάρχουν 15.214 άτομα που θέλουν να επιστρέψουν εκ των οποίων οι 9 180 είναι φοιτητές.

Οι αντιδράσεις και οι ανησυχίες

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας φέρεται να είχε επιφυλάξεις για τον επαναπατρισμό όλων των φοιτητών. Οι εμπειρογνώμονες του υπουργείο Υγείας εξέφρασαν την άποψη, πως θα πρέπει να γίνουν προσεκτικές κινήσεις, να υπάρξουν οι κατάλληλοι χώροι καραντίνας, με τα θετικά κρούσματα να βρίσκονται σε διαφορετικό όροφο από τους υπόλοιπους και να γίνουν σχολαστικοί δειγματοληπτικοί έλεγχοι με την άφιξή τους στο αεροδρόμιο. Εξέφρασαν και την ανησυχία ότι στο ενδεχόμενο που δεν γίνουν πολύ προσεκτικές κινήσεις, τα εισαγόμενα κρούσματα ενδεχομένως να τινάξουν την κατάσταση στον αέρα. Γι αυτό ακριβώς τον λόγο αποφασίστηκε προς το παρόν η σταδιακή και όχι η μαζική επιστροφή των φοιτητών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Σχόλια αναγνωστών

Την Τετάρτη ξανά στις αγορές η Κύπρος

«Αγαπητέ κύριε / μα   Καλώς ήλθατε στο σπίτι του παρόχου δανείων !!! Προσφέρουμε προσωπικά δάνεια, ...»
mr scott  |  17:39

Την Τετάρτη ξανά στις αγορές η Κύπρος

«Αγαπητέ κύριε / μα   Καλώς ήλθατε στο σπίτι του παρόχου δανείων !!! Προσφέρουμε προσωπικά δάνεια, ...»
mr scott  |  17:39

Διαγράφηκαν δάνεια εκτοπισθέντων γεωργοκτηνοτρόφων από την ΣΚΤ

«Αγαπητέ κύριε / μα   Καλώς ήλθατε στο σπίτι του παρόχου δανείων !!! Προσφέρουμε προσωπικά δάνεια, ...»
mr scott  |  15:44

Να μην πέσουμε στην παγίδα

«Συμφωνώ απόλυτα αλλά....... Οι παίχτες είναι πολλοί και τα συμφέροντα συγκρούονται παντού και είναι ...»
Eleftherios Solomou  |  00:46

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X