ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τη δημιουργία ενός μόνο Δήμου στην επαρχία Αμμοχώστου θέλει το Φρέναρος

Τι αναφέρει σχετική ανακοίνωση

ΚΥΠΕ

Την δημιουργία ενός μόνο Δήμου στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου που θα περιλαμβάνει όλους τους υφιστάμενους Δήμους και Κοινότητες της επαρχίας, υποστηρίζει με ομόφωνη απόφαση του το Κοινοτικό Συμβούλιο Φρενάρους.

Γραπτή ανακοίνωση του Κοινοτικού Συμβουλίου Φρενάρους αναφέρεται στις «προτεινόμενες προτάσεις για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που βρίσκονται υπό συζήτηση στην Επιτροπή Εσωτερικών. Το Κοινοτικό Συμβούλιο συζήτησε το συγκεκριμένο θέμα σε συνεδρία που πραγματοποίησε την Τετάρτη 1η Δεκεμβρίου».

Προστίθεται πως «ύστερα από έντονο προβληματισμό, εποικοδομητική συζήτηση και αφού τοποθετήθηκαν όλα τα παρευρισκόμενα μέλη, το Κοινοτικό Συμβούλιο Φρενάρους αποφάσισε όπως ομόφωνα πλέον στηρίξει την απόφαση του που λήφθηκε κατά πλειοψηφία σε έκτακτη συνεδρία που πραγματοποιήθηκε στις 5 Δεκεμβρίου 2019, δηλαδή τη δημιουργία ενός μόνο Δήμου που να περιλαμβάνει όλους τους υφιστάμενους Δήμους και Κοινότητες της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου».

Επιπρόσθετα το Κοινοτικό Συμβούλιο Φρενάρους «εκφράζει την έντονη αντίθεση του με το σενάριο που συζητείται στην Επιτροπή Εσωτερικών αναφορικά με την δημιουργία τριών Δήμων και δύο Κοινοτήτων στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου καθότι, εκτός του ότι το σενάριο αυτό θα είναι αποτρεπτικό για την ενιαία και ορθολογιστική ανάπτυξη ολόκληρης της επαρχίας, δεν πραγματοποιήθηκε καμιά επίσημη μελέτη ως προς την βιωσιμότητα των τριών Δήμων και των δύο Κοινοτήτων».

Στην ανακοίνωση γίνεται αναφορά και στο θέμα της συνένωσης του Δήμου Δερύνειας με το Φρέναρος και την Κοινότητα Αγίου Γεωργίου – Αχερίτου και σημειώνεται πως «μια τέτοια συνένωση θα είναι καταστροφική» για τις τρεις οντότητες.

Όπως εξηγεί το Κ.Σ. Φρενάρους «η συνένωση ενός Δήμου και δύο Κοινοτήτων με μηδαμινές πηγές εσόδων και χωρίς τα απαραίτητα τμήματα και ικανοποιητική στελέχωση για την ορθολογιστική λειτουργία του προτεινόμενου Δήμου, όχι μόνο δεν θα φέρει εξοικονομήσεις, αλλά θα προσθέσει επιπρόσθετα λειτουργικά και άλλα έξοδα στον προϋπολογισμό του, χωρίς περιθώρια ανάπτυξης».

Στην ανακοίνωση το Συμβούλιο σημειώνει την «ξεκάθαρη τοποθέτηση» του για «δημιουργία ενός μόνο Δήμου, που να συμπεριλαμβάνει όλους τους υφιστάμενους Δήμους και Κοινότητες της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου. Εάν η δημιουργία δύο Δήμων, όπως κατέδειξε η μελέτη του Υπουργείου Εσωτερικών, θα επιφέρει συνολικές ετήσιες εξοικονομήσεις 7.3 εκατομμυρίων ευρώ, τότε η δημιουργία ενός Δήμου θα έχει πολλαπλά ετήσια οικονομικά οφέλη, συμπεριλαμβάνοντας τόσο επιπρόσθετες ετήσιες εξοικονομήσεις, όσο και τη δυνατότητα διεκδίκησης ευρωπαϊκών κονδυλίων για αναπτυξιακά έργα, όλα προς όφελος των δημοτών».

Με αυτή την τοποθέτησή μας, συνεχίζει στην ανακοίνωση του το Κοινοτικό Συμβούλιο Φρενάρους «δεν θέλουμε να κρίνουμε κανένα πολιτικό κόμμα ή όσους έχουν αντίθετη άποψη με τη δημιουργία ενός Δήμου στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου, αλλά να καλέσουμε την Επιτροπή Εσωτερικών και την Βουλή των Αντιπροσώπων, ως το κατεξοχήν νομοθετικό όργανο, έστω και την υστάτη, να προβληματιστεί και να οραματιστεί έξω από τα στενά κομματικά, τοπικά, οικονομικά ή και άλλα συμφέροντα».

Ολοι μαζί, προστίθεται «με πνεύμα ομοψυχίας θα πρέπει να θέσουμε ως πρώτιστο κριτήριο το καλό της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου και κατ’ επέκταση της κατεχόμενης πόλης της Αμμοχώστου, γιατί ανήκουν σε όλους όσους καταγόμαστε από την πόλη και επαρχία, κατεχόμενη ή μη και να προχωρήσουμε στην δημιουργία ενός Δήμου, με την δέσμευση όλων ότι με την απελευθέρωση της πόλης της Αμμοχώστου, ο Δήμος αυτός θα μετονομαστεί σε Δήμο Αμμοχώστου και η έδρα του θα μεταφερθεί στην πόλη της Αμμοχώστου».

Σημειώνεται ακόμα ότι «μαζί με την εκτελεστική εξουσία θα πρέπει η Επιτροπή Εσωτερικών και κατ’ επέκταση η Βουλή των Αντιπροσώπων, με όραμα, να προχωρήσει στην συνένωση των τεσσάρων Δήμων και πέντε Κοινοτήτων της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου, δημιουργώντας ένα ενιαίο Δήμο και όχι στην περαιτέρω διαίρεση της επαρχίας, μέσα στο πλαίσιο της πολυπόθητης για όλους μας, μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Στην ανακοίνωση του το Κοινοτικό Συμβούλιο Φρενάρους αναφέρει επίσης ότι «συνθέτοντας και ενώνοντας δυνάμεις, ανεξαρτήτως πολιτικών, ιδεολογικών και άλλων διαφοροποιήσεων μπορούμε να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο μέλλον για την ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου και την κατεχόμενη πόλη μας».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση