ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το εκλογικό συνέδριο να ράψει κοστούμι υποψήφιου λέει ο Διομήδους

Κίνηση ματ για να αποκόψει τις όποιες ενδεχόμενες προαποφάσεις Νικόλα -Σιζόπουλου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Τα κριτήρια του υποψηφίου που θα πρέπει να στηρίξει η ΕΔΕΚ έθεσε ο υποψήφιος για την προεδρία της ΕΔΕΚ, Διομήδης Διομήδους, βγάζοντας εν πολλοίς από το κάδρο τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλου, καθώς σύμφωνα με την εισήγηση που κατέθεσε στο Πολιτικό Γραφείο της ΕΔΕΚ το βράδυ της Τετάρτης υπογράμμισε την ανάγκη ο υποψήφιος που θα στηρίξει η ΕΔΕΚ να είναι ιδεολογικής προοδευτικής φιλοσοφίας για οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη και μεταρρύθμιση, αποκλείοντας «νεοφιλελεύθερες πολιτικές».

Την ίδια στιγμή ο κ Διομήδους, προσπαθεί να προλάβει την όποια εκ των προτέρων απόφαση της ηγεσίας της ΕΔΕΚ για στήριξη συγκεκριμένου υποψηφίου, επισημαίνοντας πως η όποια απόφαση θα πρέπει να τεθεί στο εκλογικό συνέδριο, ούτως ώστε η βάση του κόμματος να βάλει κάτω το στρατηγικό πλάνο με το οποίο θα πορευθεί η ΕΔΕΚ στις προεδρικές εκλογές και συνεπώς τα κριτήρια του υποψηφίου που θα στηρίξει.

Σύμφωνα με κομματικές πηγές, ο κ. Διομήδους κατά το χθεσινό πολιτικό γραφείο επεσήμανε την ανάγκη να παραπεμφθεί σχετική εισήγηση από την Κεντρική Επιτροπή στο συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στις 28 και 30 Απριλίου για το πώς θα κινηθεί η ΕΔΕΚ στις επικείμενες εκλογές. Σύμφωνα με την εισήγηση του κ. Διομήδους, στο συνέδριο θα πρέπει να παρουσιασθεί μία ανάλυση και οι στόχοι της ΕΔΕΚ για την επόμενη πενταετία, γύρω από την εσωτερική διακυβέρνηση και το κυπριακό. Σύμφωνα με τον κ. Διομήδους θα πρέπει να υπάρξει χρόνος για διάλογο με τα μέλη και τα στελέχη της ΕΔΕΚ αναφορικά με το πώς θα κινηθεί το κόμμα το 18.

Ανάμεσα στις εισηγήσεις που κατέθεσε ο κ. Διομήδους, είναι να επιδιωχθεί από πλευράς ΕΔΕΚ μία πρόταση διακυβέρνησης που θα κινείται τόσο σε δημιουργία νέας στρατηγικής στο κυπριακό, θα διασφαλίζει μία «προοδευτική» σοσιαλιστική διακυβέρνηση με οικονομική κοινωνική ανάπτυξη και θα μπορεί να κάνει εκείνες τις συνεργασίες που θα ανατρέπουν πολιτικές Αναστασιάδη- ΔΗΣΥ και άλλων «νεοφιλελεύθερων- συντηρητικών δυνάμεων».

Σοσιαλιστικό κοστούμι;

Στις εισηγήσεις του κ. Διομήδους μπαίνουν και τα κριτήρια του υποψηφίου που θα πρέπει να έχει ιδεολογική προοδευτική φιλοσοφία για οικονομική κοινωνική ανάπτυξη και μεταρρύθμιση που «θα ωφελεί τους ανθρώπους και την κοινωνία ειδικότερα τα πλατιά, ευάλωτα στρώματα και τη μεσαία τάξη».
Οι άξονες που κατέθεσε ο κ. Διομήδους, εισηγήθηκε όπως περιληφθούν στην πρόταση της ΕΔΕΚ σαν βάση συζήτησης και διαβουλεύσεων με τις πολιτικές ομάδες που θα συζητήσει.

Η κίνηση Διομήδους γίνεται μετά και από τις επαφές που πραγματοποιεί το τελευταίο διάστημα η ΕΔΕΚ με τον ενδιάμεσο χώρο ενόψει των προεδρικών εκλογών, αλλά και τη φημολογία που εντείνεται, ότι η συνεργασία ΔΗΚΟ-ΕΔΕΚ έχει ήδη κλειδώσει. Ήδη υπάρχουν τα στελέχη που διαφωνούν με την εικόνα που δίδεται ότι η στήριξη της ΕΔΕΚ στο ΔΗΚΟ είναι δεδομένη, αλλά και με ζητήματα ουσίας και πολιτικών αρχών. Όπως αναφέρουν κομματικές πηγές θα πρέπει να καθοριστούν τα κριτήρια που πρέπει να πληροί ο υποψήφιος που θα στηρίξει η ΕΔΕΚ. «Μήπως θα στηρίξουμε υποψήφιο που θα εφαρμόσει νεοφιλελεύθερη πολιτική στην οικονομία και στα κοινωνικά ζητήματα; Θα στηρίξουμε υποψήφιο χωρίς να υπάρχει πολιτική συμφωνία σε θέματα αρχών και διακυβέρνησης του τόπου;» διερωτούνται στελέχη.

Μόνος ο Διομήδους

Πάντως, η θέση του κ. Διομήδους, όπως κατατέθηκε στο Πολιτικό Γραφείο, δεν υιοθετήθηκε από τα υπόλοιπα μέλη με κομματικές πηγές να αναφέρουν πως όταν συζητείτο τι θα συζητηθεί στο εκλογικό συνέδριο, ο ίδιος δεν πρότεινε κάτι τέτοιο. Όπως αποφασίστηκε από το πολιτικό γραφείο πάντως, ο Μαρίνος Σιζόπουλος εξουσιοδοτείται να συνεχίσει τις επαφές του.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση