ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 14:06
 

Το Ισραήλ στηρίζει την Κύπρο και το δικαίωμά της στην ΑΟΖ

Το Τελ Αβίβ παρακολουθεί «με σοβαρή ανησυχία» τις νεότερες κινήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, σημείωσε ο πρέσβης Σάμι Ρεβέλ.

Newsroom K

Την «πλήρη στήριξη και αλληλεγγύη» του Ισραήλ προς την Λευκωσία και το δικαίωμά της να ασκεί κυρίαρχα δικαιώματα στην ΑΟΖ της διατύπωσε ο ισραηλινός πρεσβευτής στην Κύπρο Σάμι Ρεβέλ.

Ο διπλωμάτης σημείωσε πως το Τελ Αβίβ παρακολουθεί «με σοβαρή ανησυχία» τις νεότερες κινήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, προσθέτοντας πως η ισραηλινή κυβέρνηση αντιτίθεται σε «κάθε απόπειρα παραβίασης» των δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι ΗΠΑ παράλληλα κάλεσαν την Τουρκία να ακυρώσει την απόφαση της για την πραγματοποίηση γεωτρήσεων εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Λευκωσία έχει ήδη λάβει την πλήρη στήριξη και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η επικεφαλής της κοινοτικής εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι έχει κάνει λόγο για «παράνομες ενέργειες» εκ μέρους της Άγκυρας κι έχει καλέσει την τουρκική κυβέρνηση να απόσχει από ανάλογες δράσεις, προειδοποιώντας πως η ΕΕ θα αντιδράσει «καταλλήλως» και με «πλήρη αλληλεγγύη» προς την μεγαλόνησο.

Η κυπριακή κυβέρνηση σχεδιάζει να συνεχίσει τις διπλωματικές πρωτοβουλίες της στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που αρχίζει την Πέμπτη στην Ρουμανία.

Ενστάσεις για την τουρκική συμπεριφορά έχει εκφράσει και η Αίγυπτος. Η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν φροντίσει τα τελευταία χρόνια να συγκροτήσουν τριμερή σχήματα τόσο με το Ισραήλ όσο και με την Αίγυπτο.

Οι τουρκικές γεωτρήσεις θα διαρκέσουν έως τις 3 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με την οδηγία προς ναυτιλλόμενους που έχει εκδώσει η υδρογραφική υπηρεσία του τουρκικού Ναυτικού.

Στην επιχείρηση συμμετέχουν το γεωτρύπανο Fatih («Πορθητής») και τρία συνοδευτικά σκάφη.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Και εγένετο Νέο Κύμα

«"Νέο Κύμα" με παλαιά ...τρωκτικά!!!»
Ai Em  |  10:16

Τα μυστήρια της συνάντησης του Τραμπ με τον Ερντογάν

«Δύο άθλιοι διοικούν τώρα τον κόσμο. »
ΑΚΑ  |  21:13

Επιτέθηκαν σε εθνοφρουρούς σε φυλάκιο της Ε.Φ στον Παχύαμμο

«Είναι φως φανάρι ότι η παρουσία παράνομων μεταναστών στην Κύπρο δεν είναι αναγκαία. Τα καταφέρνουμε ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  14:41

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X