ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Το παρασκήνιο της διάλυσης συνεργασίας Λιλλήκα - Θεοχάρους

Οι προτάσεις που είχαν μπροστά τους και το ενδεχόμενο δημιουργίας νέου κινήματος έπεσε στο κενό

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Πριν καν ξεκινήσει τελικώς, διέλυσε η συνεργασία που βρισκόταν στα σκαριά για τις βουλευτικές εκλογές μεταξύ Συμμαχίας Πολιτών και Αλληλεγγύης. Η απόφαση πάρθηκε τις τελευταίες ώρες, καθώς η Αλληλεγγύη, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ζήτησε από τη Συμμαχία Πολιτών να συμμετέχει, κάτω από το ψηφοδέλτιο της Αλληλεγγύης. Πρόταση που απέρριψε η Συμμαχία Πολιτών.

Οι συζητήσεις για συνεργασία των δύο μερών είχε ξεκινήσει εδώ και καιρό, με τον τελευταίο μήνα, όμως το τελευταίο διάστημα είχαν γίνει επιτροπές μεταξύ των δύο κινημάτων, όπου συμμετείχαν εκπροσώπου τόσο της Αλληλεγγύης όσο και της Συμμαχίας Πολιτών.

Στις πρώτες συναντήσεις, η Συμμαχία Πολιτών είχε πρότεινει τη δημιουργία πολιτικής πλατφόρμας που θα συμμετείχαν και τα δύο κινήματα. Η Αλληλεγγύη, είχε προτείνει την δημιουργία ενός καινούργιου κόμματος που θα ήταν μετεξέλιξη των δύο, ωστόσο γι αυτό ακριβώς ζητήθηκε νομική γνωμάτευση από γνωστό το νομικό του ενδιάμεσου χώρου. Ο ίδιος προέκρινε δύο λύσεις ούτως ώστε να αποφευχθεί να θεωρηθεί η συνεργασία συνασπισμός και τα δύο κόμματα να χρειαστεί να λάβουν 10% στην πρώτη κατανομή για να μπουν στην βουλή.

Γι αυτό τον λόγο, η νομική πρόταση ήταν είτε να κατέβουν τα δύο κόμματα κάτω από το ψηφοδέλτιο του ενός, να συμμετέχει δηλαδή το ένα Κίνημα, κάτω από τη στέγη του άλλου, είτε να προχωρήσουν τα δύο κόμματα σε διάλυση και να προχωρήσουν στην δημιουργία ενός καινούργιου. Μετά και τη γνωμάτευση του δικηγόρου, αποφασίστηκε να συζητηθεί μεταξύ των δύο προέδρων Λιλλήκα Θεοχάρους, ο τρόπος συνεργασίας, με την Αλληλεγγύη να προτείνει τη δημιουργία ενός κόμματος ως πιθανότερη λύση.

Στην τελευταία συνάντηση η Αλληλεγγύη απέρριψε τελικώς τη δημιουργία ενός κόμματος, καθώς κάτι τέτοιο όπως αναφέρθηκε δεν θα περνούσε από τα συλλογικά σώματα και πρότεινε τη συμμετοχή της Συμμαχίας Πολιτών κάτω από το ψηφοδέλτιο της Αλληλεγγύης. Την πρόταση απέρριψε η Συμμαχία Πολιτών και η προσπάθεια συνεργασίας φέρεται να λήγει. Το τι θα γίνει τελικώς είναι ανοικτό, ωστόσο στελέχη της Συμμαχίας Πολιτών εξέφρασαν την απογοήτευσή του για την στάση της Αλληλεγγύης και το γεγονός, όπως λένε, ότι η Αλληλεγγύη αποχώρησε τελικώς από την δική της πρόταση.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Σχόλια αναγνωστών

Ένταση μεταξύ Βρετανίας-ΕΕ λόγω καθυστέρησης στα εμβόλια της AstraZeneca

«H ipokrisia tis EE se olo tis to megaleio... apo to 2016 katigorousate ton Trump gia protectionism kai ...»
Gq5yc6  |  11:22

Πρόεδρος: Με διάγγελμα ανακοινώνει μέτρα κατά διαφθοράς

«Aν ο Αναστασιάδης παραδεχτεί ότι είναι μέρος της διαφθοράς, θα τον παραδεχτώ! »
ΑΚΑ  |  10:08

Αδάμος Αδάμου: Κλείνει ο κύκλος μου στη βουλή, όχι όμως στην πολιτική

«Γιατρέ, αν δεν το αντιλήφθηκες ακόμη ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, σε έχει μέσα στα αναλώσιμα. »
ΑΚΑ  |  10:07

Αρχιεπίσκοπος:Ο Ούγγρος πήρε διαβατήριο-Όταν ήταν ο Βενιαμίν δεν μου χαλούσε χατίρι

«Ό,τι και να πει και να δηλώσει αυτός ο άνθρωπος, δεν γείνεται πιστευτός.»
ΑΚΑ  |  10:02

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση